Hirdetés

Powermat és a vezeték nélküli töltés

Indukciós töltés?

A különféle vezeték nélküli adatátviteli technológiák megjelenésekor rengeteg helyen olvastam olyan víziókat, melyek szerint a nem túl távoli jövőben már csak egyetlen helyen fogunk kábelt használni, mégpedig a hálózati áramnál, az ugyanis nem repkedhet csak úgy a levegőben, hiszen a macskánk egyből szörnyet halna, ha netán belesétálna. Hogy őszinte legyek, nem csak jót mosolyogtam a frappáns megfogalmazásokon, hanem egyet is értettem velük; 230 Volt kábel nélkül? Nem lehet megcsinálni. Erre tessék, 2011-et írunk, a technológia pedig nemhogy létezik, hanem lehet kapni ezekre épülő termékeket. Igaz, a konyhából a nappaliba még mindig nem tudunk áramot sugározni, de léteznek olyan kiegészítők, melyek az indukciós töltés elvét használják akkumulátorok töltésére. A dologban a legdurvább az, hogy a technológia gyakorlatilag már 20 éve adott, ám az egykori Palm kivételével semelyik mobil- vagy tartozékgyártó nem ugrott rá. Egészen mostanáig; a barcelonai Mobile World Congress szakkiállításon ugyanis belefutottunk a Powermat nevű cégbe, ahol nemcsak körbenéztünk, hanem kaptunk egy szatyornyi kiegészítőt is. Csak úgy, jófejségből. Úgyhogy most írunk is róla, de nem elsősorban jófejségből, hanem azért, mert ebben látjuk a jövő egyik lehetséges irányvonalát.

Hirdetés

Indukciós töltés? Hogyan működik?

A vezeték nélküli töltésnek jelenleg több alternatívája van, melyek közül a legelterjedtebb, mobiloknál is használt eljárás az úgynevezett indukciós töltés; inductive charging, hogy az angol kiejtések bűvkörében élők is értsék. Ha nagyon röviden kell összefoglalni a lényeget, akkor azt lehet mondani, hogy az efféle megoldások egy elektromágneses teret használnak a töltéshez. Ez nyilván két oldalról valósul meg, a töltőállomás egy tekercs segítségével elektromágneses teret generál, melyet a készülékben lévő tekercs olyan árammá alakít át, amely képes tölteni az akkumulátort. A pontos fizikai definíció ennél jóval mélyebb, de az olvasók lelkivilágának megóvása miatt most nem fogunk belemászni.

Az ötlet abszolút nem újkeletű, maga az eljárás tulajdonképpen Tesla nevéhez köthető, aki ugye 1943-ban hunyt el. A gyakorlatban is régóta használják, jellemzően olyan helyeken, ahol a speciális környezet miatt el kell szigetelni a töltéshez használatos csatlakozókat. Igen, jellemzően elektromos fogkefékről és vezeték nélküli elektromos borotvákról van szó.

Előnyök és hátrányok

Az indukciós töltők legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy olyan környezetben is használhatók, ahol a "konduktív" (azaz hagyományos) töltők nem, mivel az indukciós töltőknél maguk a csatlakozók rejtve vannak, így minimális egy esetleges áramütés esélye. Nem szabad továbbá figyelmen kívül hagyni, hogy ez egy nagyon kényelmes megoldás, amennyiben hordozható eszközök vagy elektromos járművek töltéséről beszélünk; nem kell vacakolni a kábelekkel, egy elektromos autónál pedig elég, ha beállunk a garázs megfelelő helyére, a többi dolog már "magától" történik, azaz nem felejthetjük el a töltést.

Az eljárásnak persze hátrányai is vannak a hagyományos töltőkkel összehasonlítva. Ezek közé tartozik, hogy elméleti szinten gyengébb hatásfokkal üzemelnek, mint a direkt kábeles megoldások. A Powermat mondjuk pont nem említi meg azt, hogy milyen hatásfokkal üzemelnek a berendezései, de ettől még elméleti szinten fennáll az, hogy kevésbé hatásosak az efféle megoldások. Egyes megoldásoknál mondjuk vannak konkrét számok, magas frekvenciájú tekercseknél akár 90% körüli hatásfok is elérhető meglehetősen nagy áramfelvétel mellett, arról nem is beszélve, hogy mindezt elég kompakt méretben is elő lehet már állítani. Az viszont egészen biztos, hogy ez a technológia drágább, mint a hagyományos megoldások.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés