Mobile World Congress 2011 összefoglaló

Hirdetés

Tények és számok

Vége. Február 17-én bezárta kapuit a 2011-es MWC, azaz a Mobile World Congress, hazatértek a kiállítók, az elemzők, a látogatók és persze az újságírók is. A barcelonai FIRA területén négy nap alatt 60 000 ember fordult meg, összesen. Ez sok, konkrétan rekord. Ebből a tételből a média 2900 főt delegált, Magyarország a jelenlegi ismereteink szerint 10 újságírót regisztrált, ebből öt jómunkásember a Mobilarenát képviselte. Persze ezen felül is volt kint rengeteg magyar, leginkább kiállítói oldalról, bizonyos cégeknél a hazai vezető, PR-os is jelen volt, de például belefutottam egy olyan emberbe is, aki korábban egy hazai multinál dolgozott, aztán bejárta szinte egész Európát, most pedig egy egyelőre viszonylag apró, de annál dinamikusabb szolgáltató vezetője.

Az idei MWC a korábbi évek hanyatlása után újra abban a fényében ragyogott, amit 4-5 éve már láttunk. Ez nem elsősorban rongyrázásból fakadt, hanem az innováció domborított. Nem csak a tavalyi modellek kicsit módosított verzióit láttuk (kivéve a HTC-nél), hanem úgy fest, hogy egy év alatt sokkal nagyobbat lépett előre az iparág, mint a korábbi években összesen. Jó példa erre mondjuk a Samsung Galaxy S II, amely a jelenlegi csúcsmodell a gyártónál, holott az eredeti Samsung Galaxy S is csak júniusban mutatkozott be. Tavaly ilyenkor még nem is hallottunk róla. Processzorok, kijelzők, operációs rendszerek csatájává vált a piac, ahol azonban üde színfoltként ott vannak a speciális igényeket kiszolgáló cégek (Emporia, PowerMat, stb.), illetve ha eddig nem lett volna teljesen világos, de jönnek fel a kínaiak, nagyon komoly erővel. (Huawei, ZTE, myPhone, stb.) Soha ennyi ázsiai típusú öltönyös formát nem spottoltunk, mint idén.

A rendezvény ugyan hivatalosan hétfőn kezdődött, de már vasárnap este beindult a gőzhenger. Több cég is (Navigon, Samsung, Sony Ericsson, Nokia) a megnyitó előestéjén tartotta a bemutatóit, hogy hétfőn az első hírek róluk szóljanak. Ennek megfelelően szerdán már alig volt nagy dobás, a csütörtök pedig már hagyományosan inkább arról szólt, hogy mindjárt vége. Mi sem maradtunk ott, lévén Budapestre csak hetente kétszer jön fapados járat vissza. Ugyanakkor lehet, hogy jövőre minden másképp lesz, hiszen az MWC-t szervező GSMA öt évre döntött Barcelona mellett, lehet, hogy ez volt az utolsó katalán túra. Jövőre új helyszínt keresnek, de Milánó, München és Párizs mellett Barcelona is versenyben van még. Ráadásul 2012-ben két héttel később lesz az esemény, mi örülnénk, ha maradnánk a mediterrán térségben, főleg az időjárás miatt, Barcelonát pedig öt év alatt elég jól kiismertük, tudjuk, hogy mi és mennyibe kerül, honnan, hova, mivel lehet eljutni, s merrefelé lehet szállást szerezni. Arról nem is beszélve, hogy ismerjük a jobb helyeket, boltokat, és most már elég hatékonyan tudunk alkudozni is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés