CES 2014: Idén sem jön Magyarországra a Powermat

A különféle külföldi kiállításokon rendszeresen visszatérünk a Duracell Powermat (korábban csak simán Powermat, illetve most is van külön weboldaluk) standjára, akiket ebből adódóan régi ismerősként köszönthetünk. Tavaly februárban már úgy tűnt, hogy végre elindulnak Magyarországon is, ami azonban nem valósult meg, sőt, a mostani kiállításon meg is tudtuk, hogy idén még egészen biztosan nem találkozhatunk velük sem Magyarországon, sem máshol Európában.

Ami azt illeti, nehéz helyzetben is van a vállalat, hiszen időközben viszonylag elterjedt a Qi nevű technológia, melynek használatához nem kell külön hátlapot vagy tokot felhelyeznünk a telefonunkra, a töltéshez szükséges részek ugyanis be vannak építve a készülékekbe; ezt valószínűleg a Powermat esetében is meg lehetne oldani, csak ugyebár nem ők lettek a "szabvány". Épp ezért más irányba próbálják elvinni a dolgot, az Egyesült Államokban már több tucat Starbucks kávézóba telepítettek töltőállomásokat, melyek ténylegesen az asztalokba vannak beépítve. A tényleges töltést a képen látható kis gyűrűkkel lehet megoldani, melyeket bele kell dugnunk a telefonba, majd a gyűrűt a vezeték nélküli töltési részre kell helyezni. Adapterből nyilván többféle van, Apple Lightning, Dock Connector és microUSB is figyelt az asztalon.

A helyzet az, hogy egy ilyen kütyüvel a vezeték nélküli töltés kis túlzással értelmét veszti, ennyi erővel egy sima kábelt is lehetne csatlakoztatni. Ezt nyilván a cég képviselői is érzik, épp ezért a kis gyűrűkbe másféle elektronikát is beépítettek, mely a forgalmi adatokat továbbküldi egy számítógépre, így a Starbucks munkatársai láthatják, hogy mely asztaloknál és mióta töltenek, egy idő után pedig akár push üzeneteket is lehet küldeni, akciós kuponokkal vagy sima reklámokkal. Ez az ötlet nyilván jó, az egy más kérdés, hogy nincs túl sok köze a vezeték nélküli töltéshez, valószínűleg kábellel is meg lehet valósítani. Ettől függetlenül vicces lenne, ha a hazai kávézókban is megjelennének efféle kütyük. Talán jövőre...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés