Panasonic okosotthon rendszer

A kezdőcsomag mellé okos konnektort és kamerát is kaptunk, hogy minden részét megismerhessük a rendszernek. Egész ügyes, elsősorban biztonsági funkciókat láthat el, de bővíthető a tudása.

Bevezető

Amikor korábban a Fibaro termékcsaládot és rendszert mutattuk be, akkor már leírtuk, hogy alapvetően kétféle irány van most jelen az okosotthonos területen. Az egyik a személyre szabott, megtervezett, szakember által telepített, sokszor már az építkezés, illetve lakásfelújítás során előre kigondolt módon installált intelligencia a komolyabb, komplexebb és drágább vonal, de közben egy csomó cég foglalkozik utólag telepíthető, egyszerűbb, kvázi plug and play módon üzembe helyezhető megoldásokkal. Ezek olcsóbbak, univerzálisak, de alapesetben kevésbé szabhatók személyre és kevesebb bennük az egyéni igények kielégítése kapcsán a mozgástér.

Ezeket kötöttük össze
Ezeket kötöttük össze [+]

A Panasonic ez utóbbi ösvényen jár, miután itthon is forgalomba kerültek az ehhez kapcsolódó termékek, ezért kértünk egy pakkot annak érdekében, hogy bemutassuk, hogy mennyire könnyű (vagy éppenséggel idétlen) egy meglévő háztartást felokosítani, egyáltalán van-e ennek értelme, vagy még csak kókányolásnak tekinthető az egész, mert annyira kiforratlan még a dolog. Kaptunk egy roppant könnyen megjegyezhető, KX-HN6010FXW nevű kezdőcsomagot (ebben egy hub, egy mozgásérzékelő és egy nyitásérzékelő található), valamint két extra kütyüt, egy távolról vezérelhető konnektort, illetve egy beltéri kamerát.

A főnök, azaz a hub
A főnök, azaz a hub [+]

Még az elején tisztázzuk, hogy a csomag milyen értéket képvisel, az alap pakk 50 ezer forintért hozható el, a KX-HNC200 nevű kamera 24 ezer forintot ér, a KX-HNA101 típusjelzésű konnektor pedig 15 lepedőt kóstál, szóval alulról karcolgatjuk a 100 ezer forintot. Ami nem kevés, de töredéke egy komolyabb, megtervezett és kiépített okosotthonos rendszernek, persze megvannak a maga korlátai. Mondjuk rögtön az, hogy nincs is webes adminisztrációs felület, kizárólag Android és iOS rendszerű eszközökkel lehet manőverezni a hálózat elemei között. A Panasonic megoldása a DECT ULE szabványt használja, ami 1,9 GHz-es tartományban működik, ezért nem akad össze a WiFi-vel, elég nagy a hatótávolsága, viszont az okosotthonos gyártók zöme inkább a Z-Wave mellett teszi le újabban a voksát, ami kompatibilitási problémákat okozhat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Insta360 nano - buborékvilág

  A 360 fokos kamerák még csak most kezdik hódító útjukat, de már nagyjából lehet látni, hogy mi lehet a történet vége. Az egyik első fecske az iPhone-okkal használható Insta360.

 • Kipróbáltuk az IKEA okos világítását

  Megnéztük a TRÅDFRI termékcsalád okostelefonnal és távirányítóval egyaránt kezelhető izzóit, illetve még kissé zárt, de nagyszerű ökoszisztémáját.

 • Panasonic mobilok mutatkoztak be

  Az Eluga A3 és A3 Pro elsődlegesen az indiai piacnak szól, ennek megfelelően az árak elfogadhatók, a specifikáció azonban középszerű.

 • Olcsó 18:9-es Panasonic mobil érkezett

  Indiát célozza meg az Eluga L7. A szerény specifikációkhoz 720 x 1440 pixeles kijelző és baráti árcédula tartozik.

Előzmények

 • A Fibaro egyéni okosotthon megoldásai

  A lengyel székhelyű gyártó és hazai partnere nem a polcról levehető és otthon összerakható filozófiát követi, ezért jóval több bennük a lehetőség.

Hirdetés