Hirdetés

Kipróbáltuk az IKEA okos világítását

Megnéztük a TRÅDFRI termékcsalád okostelefonnal és távirányítóval egyaránt kezelhető izzóit, illetve még kissé zárt, de nagyszerű ökoszisztémáját.

Hirdetés

Intelligens otthonok

Az intelligens vagy okos otthon egyike napjaink sokat használt buzzwordjeinek. Sokat lehet hallani, olvasóink többségének pedig valószínűleg van is némi sejtése arról, hogy mit is jelent ez a fogalom, bár azt már rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy a kategória ma már jóval tágabb, mint a tényleg intelligens eszközök köre. Nem lenne érdemes Ádámnál és Évánál kezdeni a tesztünket, annak viszont mindenképp érdemes pár sort szentelni, hogy hogyan is váltak kis túlzással mindenki számára elérhetővé azok a technológiák, amelyek ugyan már évtizedek óta léteznek, de itthon leginkább a tévéképernyők előtt, amerikai filmeket nézve lehetett találkozni velük. A válasz nyilván lehetne összetett is, de nagyon röviden arról van szó, hogy a tömeggyártás miatt olyan árszintre kerültek a különféle érzékelők és egyéb komponensek, hogy már nem luxuskategóriáról kell beszélnünk, plusz ott vannak az okostelefonok, amelyekkel elméletben kiválóan lehet vezérelni és konfigurálni egy intelligens otthont.

Ahhoz viszont, hogy tényleg intelligens megoldásokról beszélhessünk, szabványok kellenek. Mert itt van például az IKEA TRÅDFRI termékcsalád, amely jelenleg kizárólag izzókat (pontosabban ledes fényforrásokat, mert ezekben már nincs izzószál, ugye) és azok vezérlőit tartalmazza, ami nyilván egy szuper dolog, de pusztán a világítástól még nem lesz intelligens egy otthon sem. Más gyártók ugyanis gyártanak különféle szenzorokat, vagy épp elektromos redőnymozgató motorokat, esetleg termosztátokat, egy okos otthon pedig pont attól okos, hogy ezek kommunikálnak is egymással. Az IKEA TRÅDFRI eszközei viszont jelenleg csak egymással kommunikálnak, ami alapján nyilván rá lehetne vágni, hogy ebből adódóan egyáltalán nem okosak. Szerencsére azonban a svéd bútorgyártó hivatalosan is közölte, hogy legkésőbb ősszel megérkezik majd az Amazon Alexa, az Apple HomeKit és a Google Assistant támogatás, tehát a világítótestek bekapcsolhatók lesznek ezen ökoszisztémákba.

A TRÅDFRI termékcsalád jelenlegi tagjai
A TRÅDFRI termékcsalád jelenlegi tagjai [+]

Emiatt nem valószínű, hogy újra kell majd tesztelni a kiegészítőket, hiszen a szabványok támogatása azt jelenti majd, hogy makulátlanul működni fognak az említett rendszerekben. Önmagukban vizsgálni viszont már csak azért is érdemes a TRÅDFRI termékeket, mert rengeteg ember számára valószínűleg pont ezek jelentik majd a belépést az intelligens, okos, vagy legalább valamilyen szinten állítható otthonok világába. Az IKEA piacra gyakorolt hatása nyilván óriási, épp ezért nagyon nem mindegy, hogy most, 2017 nyarán, a teszt megírásának pillanatában mit is nyújtanak ezek a termékek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • IKEA

Azóta történt

Előzmények

 • Itt egy autó, lefoglalom, elviszem, lerakom, otthagyom

  Szinte hihetetlen, de Budapesten elindult és egyelőre jól működik egy közösségi gazdaságra épülő villanyautóbérlő rendszer, a GreenGo. Kipróbáltuk, van jövője.

 • Panasonic okosotthon rendszer

  A kezdőcsomag mellé okos konnektort és kamerát is kaptunk, hogy minden részét megismerhessük a rendszernek. Egész ügyes, elsősorban biztonsági funkciókat láthat el, de bővíthető a tudása.

 • Vezeték nélküli töltés IKEA bútorokban

  Az IKEA négy olyan új termékét raktuk össze és próbáltuk ki, amelyek képesek arra, hogy a Qi szabványt támogató mobil eszközöket töltsék.

 • Prestigio intelligens otthoni kütyük

  Nyilván ez a terület lesz a következő két-három év egyik slágere. A Prestigio sem óhajt kimaradni, ám a kínálat még szűkös.

Hirdetés