Insta360 nano - buborékvilág

A 360 fokos kamerák még csak most kezdik hódító útjukat, de már nagyjából lehet látni, hogy mi lehet a történet vége. Az egyik első fecske az iPhone-okkal használható Insta360.

Előszó, külső

Nem tudom, hogy hazánkban hány ember használhat 360 fokos kamerákat. Valószínűleg nagyon kevés, de az én Facebook ismerőseim közül viszonylag sok, igaz, ők alapvetően tech-cégeknél dolgoznak, szóval nyilván korán hozzá tudtak jutni az efféle felvételek készítését lehetővé tevő kütyükhöz. De ami azt illeti, meg is értem, hogy ilyen fotókat posztolnak, mert ez tényleg egy másik világ, teljesen más, mint amit a normális fényképezőgépektől és okostelefonoktól megszokhattunk. A 360-as fotók menők, nyilván most még kevésbé részletgazdagok és egyéb gyerekbetegségeik is vannak, de előbb-utóbb valószínű, hogy az okostelefonokban is megjelennek majd, vagy legalábbis lesznek, akik majd megpróbálkoznak a házasítással. Ez persze talán attól is függ, hogy a különféle kiegészítők mennyire lesznek sikeresek, ugyanis a Samsung Gear 360-on túl is van élet, például tesztünk tárgya, az újabb iPhone-okkal működő Insta360 nano, amelyet a Speedshop bocsátott a rendelkezésünkre.


[+]

A termék csomagolása nagyon ötletes, hiszen a doboz a különféle tartozékok kivétele után egy kimondottan kellemes ergonómiával rendelkező VR-szemüveggé válik, amivel alapvetően az Insta360-nal készült felvételeket lehet megcsodálni. A jó minőségű egy papírszemüvegnél persze elsőre meglepő jelző lehet, de karton és karton között is van különbség, ahogy nem mindegy az sem, hogy az okostelefont hogyan kell behelyezni, ezeket figyelembe véve pedig tényleg jelesre vizsgázott tesztünk tárgyának a... doboza. Tartozékokból sincs hiány, a kelleténél kicsit vaskosabb microUSB-kábel mellett egy plüssből készült tok is jár az eszközhöz, illetve a leírás sem hiányzik a csomagból.


[+]

A forma a képekről látszik, fölösleges lenne róla írni, az viszont fontos, hogy a maga 110 x 33 x 21 milliméteres kiterjedésével és 70 grammos tömegével az Insta360 egy kompakt kamerának számít. Az iPhone-okkal nyilván Lightning csatlakozóval kommunikál, őt magát viszont microUSB-n keresztül kell tölteni, a csatlakozó a microSD kártyahely mellett, alul található. A beépített akkumulátor 800 mAh-s, segítéségével az eszköz önállóan is használható, az Apple okostelefonjaival viszont csak a 6-os verziótól hajlandó haverkodni; ez részben a formaterv miatt is van így, az iPhone 5s-hez fizikailag sem lehet csatlakoztatni, amiből adódóan az iPhone SE sem kompatibilis vele. Az üzemidő elég harmatos, a gyártó nem is nagyon kommunikál róla; elméleti szinten legfeljebb bő másfél órán keresztül használható egy töltéssel, ami nem csak videózás, hanem fotózás közben is viszonylag gyorsan összejöhet. Nincsenek pontos méréseink, de érzésre szinte biztos, hogy 100 felvételnél többet nem lehet kihozni belőle egy körben, ami csak elsőre egy kielégítőnek tűnő érték, egy hosszabb utazás során viszont egy plusz töltőkábel cipelését és macerát jelent a tulajdonos számára, nem is igazán érthető, hogy ha lemerült, miért nem képes az iPhone-t használni áramforrásként.


[+]

Az anyaghasználat amúgy kellemes, kimondottan jó érzés megfogni az eszközt, amely bár alapvetően műanyagból készült, nem kelt bazári hatást. Az okostelefonokhoz ránézésre csak a csatlakozón keresztül rögzül, de a készülékek lekerekített alját körbeöleli, ami miatt teljesen stabilan van a helyén. A tetején lévő lyuk a mikrofont rejti, alulról viszont hiányzik valami, ami nagyon kéne rá: az állványmenet. A microUSB csatlakozót és a microSD kártyahelyet igazán rakhatták volna oldalra is, mert állványmenet az tényleg kéne, mivel az eszköz okostelefonos csatlakoztatás nélkül is használható, a kezelése a hátoldalon lévő gomb segítségével oldható meg ilyen helyzetben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Panasonic okosotthon rendszer

    A kezdőcsomag mellé okos konnektort és kamerát is kaptunk, hogy minden részét megismerhessük a rendszernek. Egész ügyes, elsősorban biztonsági funkciókat láthat el, de bővíthető a tudása.

  • Media-Tech U-Drive Mirror - előrepillantó tükör

    Két olyan autós kamerát mutatunk, amelyek olcsók és amelyeket a belső visszapillantó tükörre lehet erősíteni. Az ötlet remek, a kivitelezésben vannak hibák.

  • Apple iPhone 6s Plus - extra felszereltség

    A nagyobbik almás készülék szélvészgyors az A9 chipsetnek köszönhetően, a testvérmodellhez képest nagyobb felbontású kijelző, jobb üzemidő és OIS-es kamera jellemzi.

Hirdetés