Palm Treo 680 - Na, Palm...

Kijelző, menü

A gombsor felett egy 320x320 pixeles (lásd fent a Tungsten már ilyen felbontást használt, de a Treo 600 még csak 160x160 képpontosat), 16 bites színmélységű TFT érintőképernyő van. Színei teltek, élénkek és fényerőben sincs hiány. Számomra egyedül a forma volt szokatlan, ez egy szerintem semmihez sem igazán jó méret, de igazából a telefonban futó Palm OS 5.4.9 a szűk keresztmetszet, messze nincs akkora kínálat a bővítésre, mint a sokkal népszerűbb Windows Pocket PC esetén.

A négy, a Palm által legfontosabbnak ítélt alkalmazás – a naptár, a telefonkönyv, a memo és a feladatok régi Palmos felfogás szerint a legfontosabb PIM alkalmazások, a telefon leginkább ezen feladatok ellátására lett kihegyezve. A QWERTY gomsor felett négy dedikált gomb található, ezek sorban a telefonalkalmazásba, naptárba, üzenetkezelésbe illetve a házikó jelű pedig magába a menübe repít bennünket. A legfontosabb problémám is ezzel akadt, ezért nem sikerült igazán barátságba kerülni a kütyüvel, ugyanis a logika alapvetően eltér a hasonló funkciójú készülékektől. Csak egy példa, a menüből a piros gomb megnyomásával nem lehet kilépni, ellenben a bilentyűzárat bekapcsolja és a kijelzőt pedig ki. Nem röhögtem.

Nincs task manager, nem lehet az egyes alkalmazásokat bezárni, igaz, úgy tűnik, nem is fut semmi a háttérben. A menüből való kilépés módszerét Vágó István a Legyen Ön is milliomosban a 10 milliós kérdésben nyugodtan feltehetné, garantáltan nem lenne nyeremény, ugyanis, ha a menüből ki szeretnénk jutni, azt a dedikált gombok egyikének megnyomásával érhetjük el, tehát tulajdonképpen nem lehet kilépni belőle. Számomra egyáltalán nem logikus, de Bog nagyon lelkesedett érte. Apropó, a készülék nem kikapcsolható, a piros gomb röviden a billentyűzár, hosszan pedig a flight mode, ráadásul ebből való felélesztéskor minden alkalommal át akarta másolni a SIM kártyámon lévő SMS-eket a saját memóriájába.

A menü kétszintű. A felső szinten öt fülecske helyezkedik el az alsó sorban. A tárcsázó, a gyakran indított alkalmazások, az alapképernyő, a telefonkönyv és a híváslista van itt. Ide mindig a zöld gombbal juthatunk ki. A házikó gomb visz bele az alsó szintű menübe, amely az összes funkció ikonos megjelenítését jelenti. Ha az említett gombot hosszan nyomjuk, akkor a legutóbb indított alkalmazások listája bukkan fel egy ablakban. Alapvetően nagyon logikus az egész, csak rá kell érezni, ráadásul rendkívül gyors. Készült is egy videó a működésről, innen tölthető le, 17 megabájtos. Külön felhívnám a figyelmet, hogy az MP3 lejátszóból szól a zene, végig, a háttérben.

Az Intel PXA270-es, 312 MHz-en ketyegő processzor meglepő könnyedséggel hajtotta meg a vasat, semmilyen lassulást nem tapasztaltam a teszt során.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Palm Treo 750 - szentségtörés

    Windows Mobile rendszer egy Palm gyártmányú telefonban. Szükség törvényt bont.

  • Palm Centro - egyéniség

    Aprócska PalmOS alapú tenyérgép 2008-ban: pár szempontból elavult, néhány szolgáltatása ugyanakkor példaértékű. Például a kezelhetősége.

  • Visszatér a Palm?

    A TCL Communication élesztheti fel a legendát a poraiból, méghozzá jövőre.

Előzmények

Hirdetés