Hirdetés

Palm Centro - egyéniség

Hirdetés

Rege, Palm, doboz

Click to read in English!

Ha azt mondom Palm, a legtöbb felhasználónak egyből a palmtop szó ugrik be. E kifejezés jelentésével viszont sokan nincsenek tisztában, ugyanis sokszor az 1992-ben alapított kaliforniai székhelyű Palm által gyártott PDA-kat nevezik így, pedig ez gyakorlatilag a tenyérgépek gyűjtőneve - azon belül is inkább a régebbi, a mai gépektől eltérő felépítésű masinákat szokás így hívni, a kifejezés ugyanis még Handheld PC-k és nem a Pocket PC-k korában került a köztudatba. A hányatott sorsú vállalatról az elmúlt években elég sokat lehetett hallani, általában felvásárlások, csődközeli helyzetek, pénzügyi nehézségek, nem pedig kiváló készülékek kapcsán. A cég által gyártott készülékeken nagyon sokáig az ún. PalmOS rendszer futott, melyből egy jóideje az 5.4.9-es a legfrissebb verzió. A Windows Mobile terjedése ellen viszont a patinás cég sem tudott mit tenni, ezért több gépet is kiadtak, melyeken a Microsoft operációs rendszere futott. Többek között ez is szerepet játszott abban, hogy a mára sok szempontból elavult PalmOS rendszert manapság már szinte csak az öreg motorosok ismerik.

A dolog azonban megváltozni látszik, az amerikai cég ugyanis tavaly ősszel bejelentett egy meglehetősen olcsó PalmOS alapú gépet - ez cikkünk tárgya, a Centro. A gépet hivatalosan a Sprint és az AT&T forgalmazza, amiből látszik, hogy fő piaca az Egyesült Államokban van. Arrafelé hűségnyilatkozat aláírása után 99 dollárért lehet hazavinni a készüléket, aminek következtében mára több, mint egymillió darabot adtak el belőle, ami fél év alatt igen jó eredmény egy efféle tenyérgéptől. Az öreg kontinensre pár hónapja, hazánkba pedig csak pár hete jutott el a masina, a SpeedShop jóvoltából pedig mi is kaptunk egyet. Igazság szerint ez az első PalmOS alapú masina amit tesztelnem kell, ezért minden bizonnyal rá fogok csodálkozni több dologra, melyek a rutinos felhasználóknak valószínűleg nem jelentenek újdonságot - ezért előre is elnézést kérek.

A masina egy közepes méretű dobozban érkezett, mely egy cserélhető fejű hálózati töltőt, egy adatkábelt, valamint egy mono headsetet rejtett. Egy bőrtokot és egy sztereó fülest azért még belecsempészhetett volna a gyártó a pakkba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Palm

Előzmények

Hirdetés