Hirdetés

OnePlus Nord N10 5G - szeszélyes északok

Egy igazán jó Nord után befutott egy sokkal rosszabb, feladva a gyártó karakterét.

Kamerák, multimédia

Öt kamerát kínál a Nord N10, de azért sejtettük, hogy a hátlapi 64 megapixeles az egyetlen komoly versenyző (4:1 pixel binning, f/1,79, autofókusz). Az ultraszéles modul 8 megapixeles (119 fokos látószög, f/2,25, fixfókusz), a makró és monokróm egység pedig 2-2 megapixeles (f/2,4). A fixfókuszos, 16 megapixeles előlapi modul szelfiportréja korrekt minőségű, akárcsak 1080p videója. A főkamera határozottan jobb közelképeket lő (1-2. kép), mint a teljesen felesleges makró (3-4.).


[+]

A szoftver a bekapcsoló dupla lenyomására azonnal indul és gyorsan megvan a fókusz is. Elérhető HDR, automatikus témafelismerés, teljes felbontás, portrémód, time-lapse, lassított felvétel (1080p, 120 fps), éjjeli mód és a főkamerához profi beállítások, DNG RAW mentéssel (egy nyersfálj), ami színhibás, úgyhogy az itt feldolgozott JPG kép komolyabb barkácson esett át. Alább oszloponként a főkamera 64 és 16 megapixeles, majd 2x-es hibrid zoomfotói következnek, végül az ultraszéles képek.

Most is puszta marketingadat a 64 megapixel: mosott, részlettelen képeket kapunk, feleslegesen nagy fájlméretben, viszont előnyös színekkel, kontrasztokkal és dinamikával. Érdemes helyette 16 megapixelnél maradni, de a komoly zajszűrés miatt ezek az eredmények sem tűélesek (lásd a sokkal részletesebb nyersképet), bár azért nyomtatni lehet belőlük. Az expozíció kicsit fölélő, csökkentve az előnyös dinamikán, ám máskülönben jófajták a felvételek. A 2x-es hibrid nagyítás viszont nem jobb a tisztán digitálisnál – az egyik segédoptika simán lehetett volna igazi zoomkamera. Ez persze nem garancia a minőségre: ultraszéles egység például hiába van, ha mosott, részlettelen képeket lő, alacsonyabb dinamikaátfogással.

Este a főkamera elmegy, akár magától is bevetve a többelemes esti módot, de azért a legalsó sorban két-két direkt éjjeli típusú képet is megosztottunk. A színek kissé sárgásak és a részletesség koránt sem tökéletes, a dinamika viszont jó. Az ultraszéles esti képeket viszont érdemes elfelejteni.

4K-ban, 30 fpssel csak a főkamerával készíthetünk felvételt átlagos részletességgel, közepes dinamikával és bármilyen stabilizálás nélkül. A sztereó hang elmegy. 1080p-n már az ultraszéles modul is beszáll a buliba, bár sok vizet nem zavar remegős felvételével és különösebb stabilizálás ilyenkor se száll be a főkamerát megsegítve.

Az esti felvételek túl sötétek, és mozgás közben elmosottak ahhoz, hogy érdemes legyen használni.

Az N10 legpozitívabb csalódása a sztereó hangszórópár, amely a kategória legjobb minőségét nyújtja. Erélyes, a kissé zörejes 100%-ról 80%-ra visszaszabályozva pedig tiszta hang árad az alsó és felső rácsból, a korrekt közép- és magas tartományok mellett némi térrel és mélyekkel – ezt a teljesítményt pár csúcsmobil is megirigyelhetné. A 3,5 milliméteres fülesre dinamikus, részletes és kellően hangos produktum jut, FM-rádió nincs.


[+]

Lehet, hogy a kétcsatornás hang megvan, a Google Widevine L1 CDM tartalomvédelem viszont nincs, így hiába a tűéles képernyő, a Netflix, a Prime Video és társaik SD minőségben streamelnek. Nyilván Full HD videókat a YouTube és a Galéria lejátszik, nincs gond a 4K / 60 FPS-sel vagy a HDR kódolással sem, bár a ritkább formátumok, a feliratok és az AC3 hang megköszönik egy VLC Player telepítését. Ezzel a lendülettel egy zenelejátszót is feldobhatunk, mert az valamiért kimaradt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • OnePlus 8T – fazonigazítás

  A OnePlus 8T az alapmodell bővített funkcionalitású kiadása, ahogy mindig. Jobb (és sík) kijelző, gyorsabb töltés, gyorsabb belső tárhely, Android 11, de a teljesen használhatatlan makró kamera most komolyan, minek?

 • Két új OnePlus Nord érkezett

  A Nord N10 5G és a Nord N100 a hazai boltokban is megvásárolható lesz november elejétől.

 • OnePlus Nord - északi sale

  Öt év kihagyás után készült el a második középkategóriás OnePlus telefon, és egyből 5G-t, 90 Hz-es OLED kijelzőt és négy hátlapi kamerát kínál, vonzó áron.

 • OnePlus 8 Pro - a túlgondolt

  QHD felbontáson 120 Hz-es OLED kijelző, 5G-s képesség, bivalyerős hardver, új kamerarendszer, IP-védettség, vezeték nélküli töltés - a hosszú sor végén azonban egy 1000 eurós árcímke figyel.

Hirdetés