Így fertőtlenítsd a telefonod!

Melyik a jó eséllyel legszennyezettebb dolog a közvetlen környezetünkben? Hát persze, hogy a mobiltelefon.

Mennyire is koszosak a dolgok?

Nyilván nem meglepetés, de a telefonokat (okosórákat, perifériákat stb.) is illik időnként, de leginkább rendszeresen megtisztítani. Mostanában pedig fertőtleníteni sem árt. Bár eddig a kézmosásról is úgy tudtuk, hogy nem haladja meg az emberiség képességeit mint feladat, és meghatározott szituációkban evidens. Persze veszélyhelyzetben nem árt átismételni a bölcsődében is magától értetődő protokollokat és átvenni, hogy mivel és hogyan tudjuk biztonságosan és hatékonyan kivitelezni az életmentő beavatkozást (fertőtlenítés), mondjuk egy általában nem olcsó, jellemzően nem vízálló, de annál nélkülözhetetlenebb eszköz esetében, ti. telefon

Ez nem csak randa látvány, de hemzsegnek rajta a kórokozók.
Ez nem csak randa látvány, de hemzsegnek rajta a kórokozók. [+]

Valószínűleg mindenki tudja, csak nem sejti, de a mobiltelefon, amit naponta átlagosan úgy hatvanszor ellenőrzünk (az Egyesült Államokban ez a szám tavaly év végére már 98 volt), körülbelül 2500-szor érintünk meg és teljes lelki nyugalommal rendszeresen nyomkodunk az arcunkhoz, felületarányosan a legszennyezettebb valami, amit csak magunk körül találhatunk. És ez a kijelentés akkor is igaz, ha éppen egy harmadik világbeli, túlterhelt helyi viszonylat mosdójában tartózkodunk.

Hirdetés

Összehasonlításként vegyük az inkriminált WC-deszkát. A US National Library of Medicine National Institutes of Health archívumában 2017-ben publikált tanulmány szerint az állandóan tapicskolt telefonon tízszer annyi mikroorganizmus nyüzsög 17 ezer különböző formában, mint egy random árnyékszéken. Még egy kifejezetten forgalmas ajtókilincs is töredék mennyiségű baktériumot bír felmutatni, egy önkiszolgáló pénztár érintőterminálján pedig még ennél is kevesebb kórokozó tobzódik négyzethüvelykenként.

A konkrét számok és arányok a vizsgált készülékek és vizsgálati módszerek függvényében ugyan változóak lehetnek, volt olyan kimutatás, ami már hússzoros szennyezettséget mért mobiltelefon/WC-deszka viszonylatban (25127/1201 négyzethüvelykenként), de az arányok minden esetben megdöbbentőek. És ezek nem a „brit tudósok megállapították, hogy tíz emberből négy az hat” szintű kutatások. Röviden és közérthetően tehát a telefon retkes, mi meg lényegében az arcunkba töröljük. Már ha nem Bluetooth headsetet használunk, ami így hirtelen kifejezetten vonzó ötletnek tűnik.

A legtöbb mikroorganizmus egyébként nem okoz semmiféle egészségügyi problémát, jellemzően az emberi testen is milliónyi és változatos típusú mikroszkopikus izé hemzseg és teljesen jó elvagyunk velük, főleg a saját baktériumgyűjteményünkkel. Azokkal is, amelyek nem különösebben nélkülözhetetlenek. Mondjuk az E. coli nem ilyen. A készülékeken kifejezetten sok fekália is előfordul, ami annak a közkeletű gyakorlatnak köszönhető, hogy a felhasználók előszeretettel mobiloznak a WC-n ülve. Majd (jobb esetben) lehúzzák a produktumot, legyen az akármilyen halmazállapotú és természetű is, a keletkező, kevésbé sem steril vízpára pedig azzal a lendülettel beterít mindent, ami arrafelé leledzik.

SARS-CoV-2
SARS-CoV-2

Nyilván az a kérdés, hogy adott rosszindulatú kórokozó milyen felületen meddig és milyen körülmények között életképes, a jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel koncentráljunk például az új típusú koronavírusra. A New England Journal of Medicine tanulmánya alapján a Harvard Medical School hivatalos portáljának tájékoztatása szerint a SARS-CoV-2, úgynevezett új koronavírus, kellemetlenül szívós jószág. Viszont nem minden felület kedvez az életben maradáshoz. Legrosszabbul csepp formában a szabad levegőt bírják, itt maximum 3 órát húznak ki.

A legkevésbé szupportív környezetet a réz és nikkel felületek jelentik, ahol maximum négy órát vegetál a vírus, ha nem talál szimpatikus gazdatestet. A réz egyébként is passzív (önerőből) antimikrobális anyag, bizonyos szintig ötvözött formában is működik; a gombák, vírusok, baktériumok, de még a MRSA szintű szuperbaktériumok sem bírják. A rézionok egészen egyszerűen nukleinsav (DNS, RNS) szinten semmisítik meg a kórokozókat (mint az UV sugárzás). Kár, hogy a réz fogantyúféleségek kimentek a divatból, de még drágák is más anyagokkal összehasonlítva.

Ez a középkori réz kopogtató valószínűleg halomra ölte a pestis baktériumokat.
Ez a középkori réz kopogtató valószínűleg halomra ölte a pestis baktériumokat. [+]

Papíron, mármint papír felületen 24 óra a szintidő, nem porózus rozsdamentes acélon, üvegen és műanyagon pedig akár négy-kilenc napig is elvan a Covid-19, ami azért különösen kellemetlen, mert a mobiltelefonok burkolata jellemzően ezekből az anyagokból épül fel. A készülékek finoman szólva eddig sem voltak tiszták, most viszont még egy viszonylag ismeretlen természetű, rendkívül virulens és patogén vírus is kerülhet rá, a felhasználóknak pedig kis híján a kezükhöz és arcukhoz van nőve az eszköz. A tisztításhoz és fertőtlenítéshez egy rakás, átlagos háztartásban biztosan megtalálható dolog bevethető, de a Speedshop egy sterilizálót is bedobott, ezeket mind kipróbáljuk!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés