Nem lesz Mobile World Congress

A szervezők törölték a rendezvényt. És egyelőre nincs is további információnk.

Röviden: idén nem lesz MWC a koronavírus miatt. A GSMA mai közleménye szűkszavú, de igazából benne volt már az utóbbi pár napban a levegőben.

Hirdetés

Miután az elmúlt hetekben sorra mondták le a cégek a részvételt (és ezek nem kispályás szereplők, a teljesség igénye nélkül jelezte távolmaradását az LG, a ZTE, a TCL, az Nvidia, az Amazon, a Facebook, az Intel, a MediaTek, a HMD, a Sony, az Ericsson és a Volvo), ezért aztán a GSMA a péntekről mára előrehozott tanácskozása után lefújta a komplett bulit. 2020-ban nem lesz MWC a koronavírus miatt. Pont.

John Hoffmann, a GSMA elnöke
John Hoffmann, a GSMA elnöke [+]

Igazából ma dél körül már mi is kaptunk innen-onnan füleseket arról, hogy azt pletykálják, hogy így fog történni, de nem voltak biztos információk. A GSMA szerint a kiállítói terek 10%-a lett volna üres, ami még talán vállalható lett volna, de mivel itt a legnagyobb szereplők hiányáról van szó, ezért a látogatói létszám ennél sokkal erősebben csappant volna meg. A szervezők arra bazíroztak, hogy a helyi hatóságok egészségügyi vészhelyzetet hirdetnek ki és akkor a GSMA biztosítása a vis maior kategóriába esve fedezi a pénzügyi buktát, vagy legalábbis egy részét. Ez azonban a jelenlegi információk szerint nem történt meg, úgyhogy valószínűleg igen komoly anyagi veszteséggel járt a rendezvény lefújása.

Not possible..
Not possible.. [+]

Tény, hogy a GSMA nagyon későn kapcsolt, hogy valami probléma adódhat, még az első cégek távolmaradásáról szóló hírek után is csak maszatoltak több fertőtlenítőszerről, meg arról, hogy ne fogjanak egymással kezet a látogatók. Aztán ezen a héten már sokkal konkrétabb intézkedéseket helyeztek kilátásba (miután a Sony is kihátrált), például senkit nem engedtek volna be a kiállításra, aki a megelőző 14 napon belül Kínában járt, ezzel konkrétan megfosztva azokat a kínai cégeket a jelenléttől, akiknek nincsenek Kínán kívüli munkavállalóik.

Miután az FIA is lemondta a Shanghaiban esedékes F1 nagydíjat, illetve további nagy cégek jelezték a távolmaradásukat, a GSMA-nak nem maradt más opciója, mint hogy lefújja a rendezvényt. A mi naptárunk szerint a fontosabb szereplők közül egyedül a Huawei/Honor, a Xiaomi és a Realme jelezte, hogy mindenképpen jönne (mind kínai cég), az összes többi sajtóeseményünk, megbeszélésünk és interjúnk menet közben folyamatosan tűnt el a kalendáriumunkból, így aztán már a GSMA bejelentése előtt mi is azt fontolgattuk, hogy nem veszünk részt az egészen. Ennyit nem ér az egészségünk.

A GSMA természetesen sietett leszögezni, hogy 2021-ben lesz MWC, ahogyan azt is kiemelték, hogy 2006 óta Barcelonában van a rendezvény és elkötelezettek abban, hogy ezt folytassák. A közlemény azzal zárul, hogy mindenkivel együttéreznek, aki a koronavírus kapcsán érintett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés