Így fertőtlenítsd a telefonod!

Melyik a jó eséllyel legszennyezettebb dolog a közvetlen környezetünkben? Hát persze, hogy a mobiltelefon.

Mennyire is koszosak a dolgok?

Nyilván nem meglepetés, de a telefonokat (okosórákat, perifériákat stb.) is illik időnként, de leginkább rendszeresen megtisztítani. Mostanában pedig fertőtleníteni sem árt. Bár eddig a kézmosásról is úgy tudtuk, hogy nem haladja meg az emberiség képességeit mint feladat és meghatározott szituációkban evidens. Persze veszélyhelyzetben nem árt átismételni a bölcsődében is magától értetődő protokollokat és átvenni, hogy mivel és hogyan tudjuk biztonságosan és hatékonyan kivitelezni az életmentő beavatkozást (fertőtlenítés), mondjuk egy általában nem olcsó, jellemzően nem vízálló, de annál nélkülözhetetlenebb eszköz esetében, ti. telefon

Ez nem csak randa látvány, de hemzsegnek rajta a kórokozók.
Ez nem csak randa látvány, de hemzsegnek rajta a kórokozók. [+]

Valószínűleg mindenki tudja, csak nem sejti, de a mobiltelefon, amit naponta átlagosan úgy hatvanszor ellenőrzünk (az Egyesült Államokban ez a szám tavaly év végére már 98 volt), körülbelül 2500-szor érintünk meg és teljes lelki nyugalommal rendszeresen nyomkodunk az arcunkhoz, felületarányosan a legszennyezettebb valami, amit csak magunk körül találhatunk. És ez a kijelentés akkor is igaz, ha éppen egy harmadik világbeli, túlterhelt helyi viszonylat mosdójában tartózkodunk.

Összehasonlításként vegyük az inkriminált WC-deszkát. A US National Library of Medicine National Institutes of Health archívumában 2017-ben publikált tanulmány szerint az állandóan tapicskolt telefonon tízszer annyi mikroorganizmus nyüzsög 17 ezer különböző formában, mint egy random árnyékszéken. Még egy kifejezetten forgalmas ajtókilincs is töredék mennyiségű baktériumot bír felmutatni, egy önkiszolgáló pénztár érintőterminálján pedig még ennél is kevesebb kórokozó tobzódik négyzethüvelykenként.

A konkrét számok és arányok a vizsgált készülékek és vizsgálati módszerek függvényében ugyan változóak lehetnek, volt olyan kimutatás, ami már hússzoros szennyezettséget mért mobiltelefon/WC-deszka viszonylatban (25127/1201 négyzethüvelykenként), de az arányok minden esetben megdöbbentőek. És ezek nem a „brit tudósok megállapították, hogy tíz emberből négy az hat” szintű kutatások. Röviden és közérthetően tehát a telefon retkes, mi meg lényegében az arcunkba töröljük. Már ha nem Bluetooth headsetet használunk, ami így hirtelen kifejezetten vonzó ötletnek tűnik.

Hirdetés

A legtöbb mikroorganizmus egyébként nem okoz semmiféle egészségügyi problémát, jellemzően az emberi testen is milliónyi és változatos típusú mikroszkopikus izé hemzseg és teljesen jó elvagyunk velük, főleg a saját baktériumgyűjteményünkkel. Azokkal is, amelyek nem különösebben nélkülözhetetlenek. Mondjuk az E. coli nem ilyen. A készülékeken kifejezetten sok fekália is előfordul, ami annak a közkeletű gyakorlatnak köszönhető, hogy a felhasználók előszeretettel mobiloznak a WC-n ülve. Majd (jobb esetben) lehúzzák a produktumot, legyen az akármilyen halmazállapotú és természetű is, a keletkező, kevésbé sem steril vízpára pedig azzal a lendülettel beterít mindent, ami arrafelé leledzik.

SARS-CoV-2
SARS-CoV-2

Nyilván az a kérdés, hogy adott rosszindulatú kórokozó milyen felületen meddig és milyen körülmények között életképes, a jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel koncentráljunk például az új típusú koronavírusra. A New England Journal of Medicine tanulmánya alapján a Harvard Medical School hivatalos portáljának tájékoztatása szerint a SARS-CoV-2, úgynevezett új koronavírus, kellemetlenül szívós jószág. Viszont nem minden felület kedvez az életben maradáshoz. Legrosszabbul csepp formában a szabad levegőt bírják, itt maximum 3 órát húznak ki.

A legkevésbé szupportív környezetet a réz és nikkel felületek jelentik, ahol maximum négy órát vegetál a vírus, ha nem talál szimpatikus gazdatestet. A réz egyébként is passzív (önerőből) antimikrobális anyag, bizonyos szintig ötvözött formában is működik; a gombák, vírusok, baktériumok, de még a MRSA szintű szuperbaktériumok sem bírják. A rézionok egészen egyszerűen nukleinsav (DNS, RNS) szinten semmisítik meg a kórokozókat (mint az UV sugárzás). Kár, hogy a réz fogantyúféleségek kimentek a divatból, de még drágák is más anyagokkal összehasonlítva.

Ez a középkori réz kopogtató valószínűleg halomra ölte a pestis baktériumokat.
Ez a középkori réz kopogtató valószínűleg halomra ölte a pestis baktériumokat. [+]

Papíron, mármint papír felületen 24 óra a szintidő, nem porózus rozsdamentes acélon, üvegen és műanyagon pedig akár négy-kilenc napig is elvan a Covid-19, ami azért különösen kellemetlen, mert a mobiltelefonok burkolata jellemzően ezekből az anyagokból épül fel. A készülékek finoman szólva eddig sem voltak tiszták, most viszont még egy viszonylag ismeretlen természetű, rendkívül virulens és patogén vírus is kerülhet rá, a felhasználóknak pedig kis híján a kezükhöz és arcukhoz van nőve az eszköz. A tisztításhoz és fertőtlenítéshez egy rakás, átlagos háztartásban biztosan megtalálható dolog bevethető, de a Speedshop egy sterilizálót is bedobott, ezeket mind kipróbáljuk!

Boszorkánykonyha

Az Apple, a Samsung és a Google is közzétett ajánlásokat a készülékek tisztítására, amelyek jobbára teljesen megegyeznek. Mindenképpen mikroszálas, puha törlőkendőt használjunk, a tisztítószert ne permetezzük vagy öntsük közvetlenül az eszközre, lehetőleg még akkor se, ha az amúgy IP védett. A legjobb, ha a rongyot nedvesítjük be és azzal töröljük át a készüléket, esetleg olyan, fertőtlenítőszerrel átitatott törlőkendőt is használhatunk, ami biztosan nem fogja megkarcolni a kijelzőt és nem semmisíti meg ab start a kijelzőre húzott oleofób réteget (megjegyzés: azért nem megy az olyan könnyen). Tisztítás előtt kapcsoljuk ki a készüléket és húzzunk ki mindenféle kábelt.

Az ilyen típusú tisztító lapkák csak a zsírt és a koszt tüntetik el.
Az ilyen típusú tisztító lapkák csak a zsírt és a koszt tüntetik el. [+]

Nagy valószínűséggel a júzerek jelentős hányada már fejben elkezdte keresni a legközelebbi headsetet, de minimum nekiállt lesikálni a készüléket. Aki csak azért nem tett így, mert nem biztos benne, hogy milyen eszközzel és módon tegye mindezt, az alább találja a segédletet. A legalább IP67/68 szintű védettséggel rendelkező készülékek esetében kicsit kézenfekvőbb a dolog, de a semmilyen szinten nem víz(folyadék)álló modelleket is viszonylag egyszerű tisztítani és fertőtleníteni átlagos háztartásban is rendelkezésre álló erőforrásokkal. A szemüvegtörlőknél azért ellenőrizzük, hogy tartalmaznak-e fertőtlenítő hatású szert, mert némelyik csak a zsír és szennyeződések eltávolítására való.

Ügyeljünk rá, hogy a törlőkendők legalább 70%-os alkohol tartalmú oldattal legyenek átitatva.
Ügyeljünk rá, hogy a törlőkendők legalább 70%-os alkohol tartalmú oldattal legyenek átitatva. [+]

Alkohol. A vodkát nyugodtan tartsuk meg mértékletes és felelősségteljes hangulatjavításra, amúgy sem elég magas az alkoholtartalom a kívánt hatás eléréséhez. A legalább 62%-70%-ban etanolt vagy izopropil-alkoholt tartalmazó szerek viszont bizonyítottan percek alatt elpusztítják a felületen lebzselő mikroorganizmusokat, köztük az új koronavírust is. A seb- és eszközfertőtlenítésre patikában beszerezhető alkohol általában 70%-os, ezzel már nyugodtan nekimehetünk a telefonnak, hígítani nem szükséges, a 98%-os izopropil-alkoholt viszont nem javasolt tisztán használni. Már nem azért, mert kárt okoz, csak nem elég hatékony. Az oleofób rétegnek nem feltétlenül tesz jót, de a nagyobb probléma, hogy egy bizonyos koncentráció fölött nincsen benne elég víz (min. 10%), ami katalizátorként működik. Fertőtlenítéshez a 70%-os oldatban ideális a tiszta etanol és a víz aránya, ennél magasabb koncentráció nem elég hatékony a fehérjék sejtmembránjának roncsolásához. Tisztításnál ez ugye nem szempont és elektronikánál (nyák, burkolatok stb.) külön hasznos, hogy a 98%-os koncentráció rendkívül illékony, de fertőtlenítésre nem optimális.

Túlélőszett
Túlélőszett [+]

Hypo. Kicsit szakszerűbben nátrium-hipoklorit (NaClO) oldat. A közönséges háztartási hypo 5 százalékos nátrium-hipoklorit oldat, ami kicsit túlzás, de ötvenszeres hígításban (0,05-0,1 százalékos oldat) már nyugodtan bevethető. Van némi hatóideje, de 1-5 percen belül már steril felületet eredményez. Sikálni most sem kell a felületet, töröljük át és hagyjuk megszáradni. Ügyelve közben a ruházatunkra és a környezetünkben található dolgokra, mivel a bomlási folyamat során keletkező atomi oxigén rendkívül reakcióképes, ami a mikroorganizmusok gyilkolászásakor jól jön, de kiszedi a ruhák színét. A másik összetevő egyébként sima konyhasó. Savakkal reakcióba lépve klórgáz képződik, ne nagyon szagolgassuk, mert mérgező.

Hidrogén-peroxid. Ha van otthon hidrogén-peroxid (sebkezelésre például), a hypóhoz hasonló, nagyon enyhe oldatban alkalmazhatjuk fertőtlenítésre. A haj-, szakáll-, szemöldök-, szempillafestéshez használt hidrogén-peroxid jellemzően 3, 6, 9 és 12%-os koncentrációban érhető el, de ezek általában valamilyen emulziók a könnyebb felvitel érdekében. A nyerő verzió a patikában kapható 3%-os folyadék lesz, viszont felülettisztításra nem ajánlott 0,5%-nál erősebb elegyet használni, nincs is rá szükség; egy perc alatt szignifikánsan csökkenti a kórokozók számát. Ammónia tartalmú szert viszont semmiképpen ne kenjünk a készülékekre, mert maró hatású.

Hidrogén-peroxid
Hidrogén-peroxid pont nem volt kéznél. (forrás: Posion.org)

A legtöbb boltban kapható háztartási fertőtlenítő folyadék, kendő és spré alapvetően vagy alkohol vagy klór alapú. Ehhez jönnek hozzá a különböző fungicid, virucid és baktericid hatóanyagot, felületaktív szerek és illatosítók, amik miatt nem feltétlenül életbiztosítás rákenni őket a készülékre. A gyártók egyébként a fehérítő hatású szereket sem ajánlják, a hypo és a hidrogén-peroxid viszont ilyen, de az üveg felületeket nem károsítja. Ettől függetlenül, ha nincs alkohol, csak nagyon körültekintően használjuk mobil fertőtlenítésére. Az alkohol biztosan nem tesz kárt a készülékben, minden másra pedig a hypo vizes oldata és a hidrogén-peroxid tökéletesen működik, a Journal of Hospital Infectionben megjelent tanulmány is ezeket javasolja, feleslegesnek tűnik kísérletezni. Mindazonáltal, ha egy termékre pontosan rá van írva, hogy milyen felületen használható és szerepel köztük a fém, üveg és műanyag, akkor nem látjuk okát, hogy mellőzzük, pereskedni meg végül is ráérünk mostanában.

Az Apple és a Google nevesít is egy terméket, úgyhogy az itthon is elérhető Clorox fertőtlenítő kendő, amiről viszont nem tudjuk, hogy mi van benne, mert nem részletezi a címke, csak azt, hogy klórmentes, a gyártók szerint tuti biztonságos. De ha teljesen biztosra akarunk menni vagy idegenkedünk a vegyszerektől, vannak kifejezetten sterilizálásra kifejlesztett, vegyszer és ózonmentes eszközök, mint például az 59S UVC LED sterilizáló doboz, amit a SpeedShop bocsájtott a rendelkezésünkre. Ebbe csak bele kell rámolni, ami belefér, rácsapni a tetőt, megnyomni a gombot, majd kivenni az immár csírátlan akármit.

UVC sterilizáló

Az 59S S2 UVC LED Sterilizáló Doboz meghatározott hullámhosszú ibolyán túli sugárzással dolgozik. Az ultraibolya sugárzás legalacsonyabb spektrumán ózonképződés történik, 200 és 280 nanométer között viszont fotokémiai reakciót vált ki, ami történetesen elpusztítja a mikroorganizmusokat. A LED sterilizáló adott hullámhosszon, megfelelő besugárzási ráta mellett a baktériumok, vírusok, gombák és spórák 99,99%-át rövid idő alatt deaktiválja. A készüléket E. coli és Staphylococcus Aureus baktériummal tesztelték, a rendszert az SGS hitelesítette.


[+]

A készülék csomagolása roppant egyszerű, több helyen feltűnik rajta az Aerospace Technology for Civil Use kitétel, van magyar nyelvű termékleírás és pontos technikai adatok, mindenféle mellébeszélés nélkül. A fizika és a kémia törvényszerűségei nem kifejezetten igényelnek marketinget. A használati útmutató rövid és lényegre törő. Dugjuk be a Type-C csatlakozóban végződő, 700 mA-es hálózati adaptert (előbbit a dobozba, utóbbit az aljzatba), pakoljunk bele bármit, amit szeretnénk (és belefér), akár ételt is, mivel ez a hullámhossz nem jár ózon termelődéssel, nyomjuk meg a gombot és várjunk, amíg kész.


[+]

A kimondottan esztétikus, 216 x 105 x 70 milliméteres, 420 grammos fehér doboz belsejében alul tükör, felül pedig nyolc darab LED izzó található. A LED-ek 260-280 nanométer hullámhosszú ultraibolya fényt bocsájtanak ki, ami oxigénnel érintkezve még pont nem képez ózont. A baktériumok és vírusok viszonylag csekély besugárzást sem tűrnek jól, vagyis annyira rosszul tűrnek, hogy bele is pusztulnak. A besugárzási ráta itt 215 mW/cm2 és 105 mW/cm2 3 percig. Ezt egy konténernyi ebola sem éli túl.


[+]

A kezelés nagyon felhasználóbarát, egy darab gombbal mondjuk művészet lett volna bonyolítani. A készülék és a folyamat állapotát a gomb körüli LED szegély jelzi. Bekapcsoláskor felvillan, a sterilizálás kezdetét Sterilizing hangjelzés is kíséri, a folyamat közben pulzál, aminek a végét a körbeérő jelzőfény és a Sterilizing over megjegyzés jelzi. A doboz tetejét bármikor felnyithatjuk, a LED-ek automatikusan kikapcsolnak, a kívánt eredmény (99,99%-ban döglött mikroorganizmusok) érdekében viszont várjuk ki a három percet.


[+]

A megfelelő hullámhosszú (a műkörmös LED lámpák sajnos nem megfelelőek, UVA-t bocsájtanak ki 360 nanométer körül) és teljesítményű UVC sugárzás sejtszinten pusztítja el a mikroorganizmusokat, szétroncsolva a kórokozók nukleinsav szerkezetét. A többi fertőtlenítési technológiával ellentétben az UVC sugárzáshoz semmilyen szinten nem képesek alkalmazkodni a kórokozók, nem alakul ki rezisztencia folyamatos kitettség mellett sem; az izolált folyamatnak köszönhetően az emberi szervezetre nem káros és teljesen vegyszermentes.


[+]

A technológiát használják szellőzőrendszerekben, az élelmiszer és gyógyszeriparban (ózonmentes formában), fűtőrendszerekben, víztisztításra és általában felületfertőtlenítésre. Mi pedig beletehetjük a mobiltelefont, kulcsokat, manikűrkészleteket, kozmetikai ecseteket, cumit, borotvát, evőeszközt, plüssbigyókat, szemüveget, fogszabályzót/protézist vagy bármit, ami belefér a 34.990 forintba kerülő dobozba.

AliceWake

A tesztkészüléket a Speedshop biztosította, köszönjük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés