Így fertőtlenítsd a telefonod!

Melyik a jó eséllyel legszennyezettebb dolog a közvetlen környezetünkben? Hát persze, hogy a mobiltelefon.

Boszorkánykonyha

Az Apple, a Samsung és a Google is közzétett ajánlásokat a készülékek tisztítására, amelyek jobbára teljesen megegyeznek. Mindenképpen mikroszálas, puha törlőkendőt használjunk, a tisztítószert ne permetezzük vagy öntsük közvetlenül az eszközre, lehetőleg még akkor se, ha az amúgy IP védett. A legjobb, ha a rongyot nedvesítjük be és azzal töröljük át a készüléket, esetleg olyan, fertőtlenítőszerrel átitatott törlőkendőt is használhatunk, ami biztosan nem fogja megkarcolni a kijelzőt és nem semmisíti meg ab start a kijelzőre húzott oleofób réteget (megjegyzés: azért nem megy az olyan könnyen). Tisztítás előtt kapcsoljuk ki a készüléket és húzzunk ki mindenféle kábelt.

Az ilyen típusú tisztító lapkák csak a zsírt és a koszt tüntetik el.
Az ilyen típusú tisztító lapkák csak a zsírt és a koszt tüntetik el. [+]

Nagy valószínűséggel a júzerek jelentős hányada már fejben elkezdte keresni a legközelebbi headsetet, de minimum nekiállt lesikálni a készüléket. Aki csak azért nem tett így, mert nem biztos benne, hogy milyen eszközzel és módon tegye mindezt, az alább találja a segédletet. A legalább IP67/68 szintű védettséggel rendelkező készülékek esetében kicsit kézenfekvőbb a dolog, de a semmilyen szinten nem víz(folyadék)álló modelleket is viszonylag egyszerű tisztítani és fertőtleníteni átlagos háztartásban is rendelkezésre álló erőforrásokkal. A szemüvegtörlőknél azért ellenőrizzük, hogy tartalmaznak-e fertőtlenítő hatású szert, mert némelyik csak a zsír és szennyeződések eltávolítására való.

Ügyeljünk rá, hogy a törlőkendők legalább 70%-os alkohol tartalmú oldattal legyenek átitatva.
Ügyeljünk rá, hogy a törlőkendők legalább 70%-os alkohol tartalmú oldattal legyenek átitatva. [+]

Alkohol. A vodkát nyugodtan tartsuk meg mértékletes és felelősségteljes hangulatjavításra, amúgy sem elég magas az alkoholtartalom a kívánt hatás eléréséhez. A legalább 62%-70%-ban etanolt vagy izopropil-alkoholt tartalmazó szerek viszont bizonyítottan percek alatt elpusztítják a felületen lebzselő mikroorganizmusokat, köztük az új koronavírust is. A seb- és eszközfertőtlenítésre patikában beszerezhető alkohol általában 70%-os, ezzel már nyugodtan nekimehetünk a telefonnak, hígítani nem szükséges, a 98%-os izopropil-alkoholt viszont nem javasolt tisztán használni. Már nem azért, mert kárt okoz, csak nem elég hatékony. Az oleofób rétegnek nem feltétlenül tesz jót, de a nagyobb probléma, hogy egy bizonyos koncentráció fölött nincsen benne elég víz (min. 10%), ami katalizátorként működik. Fertőtlenítéshez a 70%-os oldatban ideális a tiszta etanol és a víz aránya, ennél magasabb koncentráció nem kellően hatékony a fehérjék sejtmembránjának roncsolásához. Tisztításnál ez ugye nem szempont és elektronikánál (nyák, burkolatok stb.) külön hasznos, hogy a 98%-os koncentráció rendkívül illékony, de fertőtlenítésre nem optimális.

Túlélőszett
Túlélőszett [+]

Hypo. Kicsit szakszerűbben nátrium-hipoklorit (NaClO) oldat. A közönséges háztartási hypo 5 százalékos nátrium-hipoklorit oldat, ami kicsit túlzás, de ötvenszeres hígításban (0,05-0,1 százalékos oldat) már nyugodtan bevethető. Van némi hatóideje, de 1-5 percen belül már steril felületet eredményez. Sikálni most sem kell a felületet, töröljük át és hagyjuk megszáradni. Ügyelve közben a ruházatunkra és a környezetünkben található dolgokra, mivel a bomlási folyamat során keletkező atomi oxigén rendkívül reakcióképes, ami a mikroorganizmusok gyilkolászásakor jól jön, de kiszedi a ruhák színét. A másik összetevő egyébként sima konyhasó. Savakkal reakcióba lépve klórgáz képződik, ne nagyon szagolgassuk, mert mérgező.

Hidrogén-peroxid. Ha van otthon hidrogén-peroxid (sebkezelésre például), a hypóhoz hasonló, nagyon enyhe oldatban alkalmazhatjuk fertőtlenítésre. A haj-, szakáll-, szemöldök-, szempillafestéshez használt hidrogén-peroxid jellemzően 3, 6, 9 és 12%-os koncentrációban érhető el, de ezek általában valamilyen emulziók a könnyebb felvitel érdekében. A nyerő verzió a patikában kapható 3%-os folyadék lesz, viszont felülettisztításra nem ajánlott 0,5%-nál erősebb elegyet használni, nincs is rá szükség; egy perc alatt szignifikánsan csökkenti a kórokozók számát. Ammónia tartalmú szert viszont semmiképpen ne kenjünk a készülékekre, mert maró hatású.

Hidrogén-peroxid
Hidrogén-peroxid pont nem volt kéznél. (forrás: Posion.org)

A legtöbb boltban kapható háztartási fertőtlenítő folyadék, kendő és spré alapvetően vagy alkohol vagy klór alapú. Ehhez jönnek hozzá a különböző fungicid, virucid és baktericid hatóanyagot, felületaktív szerek és illatosítók, amik miatt nem feltétlenül életbiztosítás rákenni őket a készülékre. A gyártók egyébként a fehérítő hatású szereket sem ajánlják, a hypo és a hidrogén-peroxid viszont ilyen, de az üveg felületeket nem károsítja. Ettől függetlenül, ha nincs alkohol, csak nagyon körültekintően használjuk mobil fertőtlenítésére. Az alkohol biztosan nem tesz kárt a készülékben, minden másra pedig a hypo vizes oldata és a hidrogén-peroxid tökéletesen működik, a Journal of Hospital Infectionben megjelent tanulmány is ezeket javasolja, feleslegesnek tűnik kísérletezni. Mindazonáltal, ha egy termékre pontosan rá van írva, hogy milyen felületen használható és szerepel köztük a fém, üveg és műanyag, akkor nem látjuk okát, hogy mellőzzük, pereskedni meg végül is ráérünk mostanában.

Az Apple és a Google nevesít is egy terméket, úgyhogy az itthon is elérhető Clorox fertőtlenítő kendő a gyártók szerint tuti biztonságos, viszont nem tudjuk, hogy mi van benne, mert nem részletezi a címke, csak azt, hogy klórmentes. De ha teljesen biztosra akarunk menni vagy idegenkedünk a vegyszerektől, vannak kifejezetten sterilizálásra kifejlesztett, vegyszer és ózonmentes eszközök, mint például az 59S UVC LED sterilizáló doboz, amit a SpeedShop bocsájtott a rendelkezésünkre. Ebbe csak bele kell rámolni, ami belefér, rácsapni a tetőt, megnyomni a gombot, majd kivenni az immár csírátlan akármit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés