Hirdetés

Oclean X - a fog csillog, az app nem

A Xiaomi új generációs fogkeféje papíron jobb, mint a korábbi modell, de a gyakorlatban ez nem annyira egyértelmű. Az viszont biztos, hogy hatékony.

Alkalmazás

Oké, az előzőekben jól megaláztam a terméket a kijelzője miatt, de elvileg erre semmi szükség, ha van egy jó alkalmazásunk. Ez sajnos csak félig sikerült, az Oclean app ugyanis sok szempontból király, de akad pár kardinális probléma vele. A fogkefe párosítása egy szempillantás alatt megtörténik, onnantól rögtön elénk tárul egy statisztikai panel (amelynek a háttérképét cserélgethetjük, wow), látjuk a legutóbbi fogmosásunk idejét és pontszámát. 100 a maximum, ezt nekem sosem sikerült elérnem, pedig tényleg odafigyeltem, de egy csöppet sem érzem azt, hogy fogmosásilag fakezű lennék, egyszerűen az Oclean X-ben levő giroszenzor nálam nem érezte, ha a szájüregem bal oldalán dolgoztam, oda konkrétan 0%-os eredményt rajzolt. És annyira nem vagyok Stallone, hogy ne érezném, ha a fél arcomban nem matattam volna másfél percig.

[+]

Hirdetés

Ez persze lehet egyedi probléma specifikusan az én tesztkészülékemmel. Ám arra nincs mentség, hogy miért nincs folyamatos szinkronizáció fogmosás közben a termék és a telefon között, tök jó lenne egy hat hüvelykes kijelzőn nézni inkább a hatékonyságot, a fokozatot és hátralevő időt, de a statisztikai adatok csak az adott program befejezését követően kerülnek át az alkalmazásba. Az Oral-B speciel ezt realtime tudja, az Oclean viszont nem.

[+]

Vannak viszont mindenféle előre definiált fogmosási minták, ahol az intenzitás, a vibráció módja és a fogmosásra szánt idő is változatos, plusz ezeket mi magunk is összelegózhatjuk kedvünk szerint. Az alkalmazás a fogaink állapotára is rákérdez (ha mondjuk sokat borozol és ezt jelzed, akkor a fogfehérítős programot állítja be), pár napja még firmware update is jött, de nem lett pontosabb a giroszenzor az esetemben. Okos dolog, hogy a 15 másodpercnél rövidebb fogmosásokat ki lehet venni a statisztikából, ez általában akkor történik, ha az ember véletlenül megnyomja az előkészületek során a kijelző alatti gombot, vagy kezdés után rájön, hogy inkább egy másik programot akar használni. A szoftver magyarul ugyan nem tud, de azért nagyon basic angollal is érthető, hogy miket kommunikál, már csak azért is, mert maga is sokszor nagyon basic angollal informál minket, a szoftverfrissítés folyamata alatt látszódó “canceled” gomb például jó példa erre.

[+]

Összességében az a helyzet, hogy én már a Miija-t is tökre szerettem (és használom legalább fél éve), ezért az Oclean X-nél nem éreztem úgy, hogy majdnem kétszer olyan jó, ahogyan azt az ára is sugallja. A sörték egy fokkal kényelmesebbek a számomra, valahogy kevésbé csikiz fogmosás közben a masina, de nem gondolom, hogy közel kétszer olyan hatékonyan mosok fogat ezzel, mint az olcsóbb modellel. Biztos drága dolog volt kijelzőt tenni egy fogkefébe, de zömmel felesleges, ráadásul nem is működik jól, az appon pedig nem ártana még csiszolni egy kicsit. Az Oclean X-re tehát nem tudok plecsnit adni, mert bár szónikus fogkefeként abszolút megállja a helyét, de van olcsóbb alternatíva házon belül, amik pedig extraként kerültek ebbe a termékbe, azoknak egy része igazából szükségtelen ahhoz, hogy hatékony fogápolási partit rendezzünk reggel-este a tükör előtt.

Bog

A tesztkészüléket a Xiaomi hivatalos hazai forgalmazója biztosította, köszönjük.

Hirdetés

Azóta történt

  • Philips Sonicare DiamondClean 9000 - a fog és a garas

    A Philips márkanév a legtöbb részleg esetében már nem az 1891-ben, Hollandiában alapított anyacég tulajdona, kivéve a háztartási kisgépeket és a szépségápolást, ami továbbra is teljes mértékben eredeti tulajdonban lévő szekció.

Előzmények

  • Xiaomi Mijia fogkefe - igen, leteszteltük

    Nem gyakori, hogy egy okostelefongyártó fogkefét dob piacra, de a Xiaomi megtette, az eszköz pedig kommunikál is az okostelefonokkal. Megnéztük, hogy miért és hogyan.

Hirdetés