Oclean X - a fog csillog, az app nem

A Xiaomi új generációs fogkeféje papíron jobb, mint a korábbi modell, de a gyakorlatban ez nem annyira egyértelmű. Az viszont biztos, hogy hatékony.

Hirdetés

Bevezető

Magunk sem számítottunk rá, de amikor kiment a korábbi Xiaomi Miija fogkeféről a tesztünk, akkor ahhoz jött egy sereg komment és a számok alapján legalább annyian kíváncsiak voltak rá, mint egy átlagos okostelefonos tesztre. Ez annyiban érthető, hogy szájápolásban ismert cégek (Oral-B, Philips, Braun) elektromos fogkeféinél kedvezőbb árfekvésű termékről van szó, amely alapvetően hozza azt a szintet, mint a nagyobb márkák, plusz meg is van fejelve egy okostelefonos alkalmazással.


[+]

Persze mielőtt belevágunk az Oclean X ismertetésébe, gyorsan érdemes tisztázni, hogy az elektromos fogkeféknek többféle irányzata létezik. A klasszikus vonal esetében a komplett fejet mozgatja egy elektromotor, a Xiaomi viszont a szónikus irányzatot forszírozza, itt a sörtéket rezgeti roppant gyorsan az elektronika, ami alapvetően azzal jár, hogy nem kell erővel a fogunkhoz nyomni a készséget, elég csak stabilan odaérinteni, a sörték gyors rezonanciája pedig megoldja a tisztítási feladatot. Nyilván rengeteg szakmai és félig szakmai érv akad pro és kontra, az én fogorvosom speciel hisz a szónikus megoldásban, de szerinte nem kell óriási rezgésszám a hatékony szájápoláshoz.


[+]

Akárhogy is, aki manuális vonalról érkezik, annak dimenzióugrás lesz egy ilyen fogkefével az első művelet, egyrészt mert eleinte baromira csikiz, másrészt viszont utólag úgy érzi az ember, hogy ilyen makulátlan fogsora még sosem volt. Ha a csikizést megszokjuk (és ez pár nap kérdése), akkor onnantól már szinte fáj kényszerűségből visszaváltani a hagyományos metódusra, noha megint más vélemények szerint kellő odafigyeléssel és alapossággal az analóg megoldás akár jobb hatásfokú is lehet. Ugyanakkor azzal nehéz vitatkozni, hogy az úgynevezett okos fogkefék (mint amilyen az Oclean X is) sok támpontot adnak egy alkalmazással való kapcsolódás után arra nézvést, hogy mennyire voltunk hatékonyak a fogmosás során.


[+]

És persze van a történetnek egy költségvonzata is, ami nem elhanyagolható, ez a termék a Xiaomi.hu kínálatában 18 ezer forintot kóstál, a korábbi modell csak 11 lepedőbe kerül, plusz időről-időre kell hozzá venni fejet is pár száz forintért, tehát mindenképpen szükséges egy egyszeri beruházás. Nem akarok túlzottan előreszaladni a történetben, de ha valaki most váltana a manuális vonalról egy ilyen eszközre, akkor lehet, hogy elég lesz kezdésként az alapmodell, az Oclean extra funkcióinak a mi tapasztalatunk szerint túl sok, fogápolási szempontból releváns haszna nincsen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Xiaomi Mijia fogkefe - igen, leteszteltük

    Nem gyakori, hogy egy okostelefongyártó fogkefét dob piacra, de a Xiaomi megtette, az eszköz pedig kommunikál is az okostelefonokkal. Megnéztük, hogy miért és hogyan.

Hirdetés