Oclean X - a fog csillog, az app nem

A Xiaomi új generációs fogkeféje papíron jobb, mint a korábbi modell, de a gyakorlatban ez nem annyira egyértelmű. Az viszont biztos, hogy hatékony.

Bevezető

Magunk sem számítottunk rá, de amikor kiment a korábbi Xiaomi Miija fogkeféről a tesztünk, akkor ahhoz jött egy sereg komment és a számok alapján legalább annyian kíváncsiak voltak rá, mint egy átlagos okostelefonos tesztre. Ez annyiban érthető, hogy szájápolásban ismert cégek (Oral-B, Philips, Braun) elektromos fogkeféinél kedvezőbb árfekvésű termékről van szó, amely alapvetően hozza azt a szintet, mint a nagyobb márkák, plusz meg is van fejelve egy okostelefonos alkalmazással.


[+]

Persze mielőtt belevágunk az Oclean X ismertetésébe, gyorsan érdemes tisztázni, hogy az elektromos fogkeféknek többféle irányzata létezik. A klasszikus vonal esetében a komplett fejet mozgatja egy elektromotor, a Xiaomi viszont a szónikus irányzatot forszírozza, itt a sörtéket rezgeti roppant gyorsan az elektronika, ami alapvetően azzal jár, hogy nem kell erővel a fogunkhoz nyomni a készséget, elég csak stabilan odaérinteni, a sörték gyors rezonanciája pedig megoldja a tisztítási feladatot. Nyilván rengeteg szakmai és félig szakmai érv akad pro és kontra, az én fogorvosom speciel hisz a szónikus megoldásban, de szerinte nem kell óriási rezgésszám a hatékony szájápoláshoz.


[+]

Akárhogy is, aki manuális vonalról érkezik, annak dimenzióugrás lesz egy ilyen fogkefével az első művelet, egyrészt mert eleinte baromira csikiz, másrészt viszont utólag úgy érzi az ember, hogy ilyen makulátlan fogsora még sosem volt. Ha a csikizést megszokjuk (és ez pár nap kérdése), akkor onnantól már szinte fáj kényszerűségből visszaváltani a hagyományos metódusra, noha megint más vélemények szerint kellő odafigyeléssel és alapossággal az analóg megoldás akár jobb hatásfokú is lehet. Ugyanakkor azzal nehéz vitatkozni, hogy az úgynevezett okos fogkefék (mint amilyen az Oclean X is) sok támpontot adnak egy alkalmazással való kapcsolódás után arra nézvést, hogy mennyire voltunk hatékonyak a fogmosás során.


[+]

És persze van a történetnek egy költségvonzata is, ami nem elhanyagolható, ez a termék a Xiaomi.hu kínálatában 18 ezer forintot kóstál, a korábbi modell csak 11 lepedőbe kerül, plusz időről-időre kell hozzá venni fejet is pár száz forintért, tehát mindenképpen szükséges egy egyszeri beruházás. Nem akarok túlzottan előreszaladni a történetben, de ha valaki most váltana a manuális vonalról egy ilyen eszközre, akkor lehet, hogy elég lesz kezdésként az alapmodell, az Oclean extra funkcióinak a mi tapasztalatunk szerint túl sok, fogápolási szempontból releváns haszna nincsen.

Hirdetés

Advertisement

Kialakítás, ergonómia

Az Oclean X egy szép, hosszúkás, fehér dobozban jön, ritkán tesznek higiéniai termékeket sötét csomagba, pszichésen a fehér jobban passzol a funkcióhoz. Van hozzá egy töltőbölcső és egy microUSB-kábel, plusz némi leírás. A töltő indukciós, elég beleállítani a fogkefét és már szaladnak is bele az elektronok, az alján öntapadós matrica van, ha a fürdőszobában fix helyre óhajtjuk tenni. Az indukciós megoldásnak értelemszerűen nem csak a könnyebb használat az oka, hanem a vízállóság szavatolása is.


[+]

A tartót egyébként a falra is rögzíthetjük, ilyenkor a fogkefe oldalát fogja meg és tök jól is néz ki, csak éppen nem tölt. Ehhez le kell pattintani a falról a bölcsőt, aztán dugdosni a kábelt, ami kissé macerás, de ha valakinek az a vágya, hogy a fogkeféje a tükör mellett a csempére tapasztva várja a feladatát, akkor megteheti, tölteni csak kábé 20 naponta szükségszerű. Szerintem pont elég jól néz ki az egész állítva is a mosdó szélén, ha nem verjük le a hajsütővas zsinórjával, ami nálam meglehetősen életszerűtlen, de ha egy kopaszodó férfi nem egyedül lakik, akkor azért benne van a dologban a veszélyfaktor.

Az Oclean X elvileg magasabb rezgésszámon dolgozik, mint a Xiaomi Miija, itt 40 ezer rezgés is elérhető percenként, 32 fokozatban állítható erősséggel, meg egy csomó rezgési patternnel, ami mindenféle tisztítási módokhoz szabadon konfigurálható. A fejek DuPont Tynex sörtéket kaptak, ez egyébként kevésbé csiklandoz, mint a Miija megoldása, de elvileg az Oclean X nagy dobása a fogkefe oldalára rakott érintőkijelző, amely színes és elvileg ujjhúzással lehet lapozgatni, illetve böködni. A baj csak az, hogy hiába böködjük, annyira reagál, mint egy döglött egér, az ember egy idő után baromira elunja, hogy fogmosás helyett ott anyázik a fürdőszobában kisgatyában, hogy mi a bánatnak nem tudok már megint ellapozni a menüben oda, ahol az általam választott ciklust tudom aktiválni.


[+]

A kijelző viszont arra is jó, hogy fogmosás közben folyamatosan látjuk a hatékonyságunkat százalékos kijelzés formájában, ez a felület négy részre van osztva. Mind a négy szám egy-egy szájterületnek feleltethető meg (bal lent-fent és jobb lent-fent), plusz azt is látjuk, hogy mennyi idő van még hátra a fogmosásból, illetve a sörték mozgatásának aktuális intenzitását is kijelzi a gép, ami biztos tök szuper, de azért álljunk már meg egy kicsit, mielőtt nagyon hasznosnak ítéljük meg a dolgot. Mert bizonyára léteznek polipkarú emberek a Marvel univerzum valamely szegletében, de fogmosás közben csak bizonyos időpillatokban tudjuk úgy tartani a fogkefét, hogy amúgy rá is lássunk az apró kijelzőre, tehát igazából a dolog sokkal kevésbé ad hozzá a fogmosás élményéhez bármit is, mintha azt egyébként a csatlakoztatott okostelefon jelezné ki. Ami persze erre képtelen.

A kijelzőn egyébként más információk is helyet kapnak, ha éppen nem a fogunk mossuk, például látjuk rajta az időt, meg azt, hogy milyen napszak van. Nem is tudom, hogy miképp tudtam eddig ezek nélkül élni…

Alkalmazás

Oké, az előzőekben jól megaláztam a terméket a kijelzője miatt, de elvileg erre semmi szükség, ha van egy jó alkalmazásunk. Ez sajnos csak félig sikerült, az Oclean app ugyanis sok szempontból király, de akad pár kardinális probléma vele. A fogkefe párosítása egy szempillantás alatt megtörténik, onnantól rögtön elénk tárul egy statisztikai panel (amelynek a háttérképét cserélgethetjük, wow), látjuk a legutóbbi fogmosásunk idejét és pontszámát. 100 a maximum, ezt nekem sosem sikerült elérnem, pedig tényleg odafigyeltem, de egy csöppet sem érzem azt, hogy fogmosásilag fakezű lennék, egyszerűen az Oclean X-ben levő giroszenzor nálam nem érezte, ha a szájüregem bal oldalán dolgoztam, oda konkrétan 0%-os eredményt rajzolt. És annyira nem vagyok Stallone, hogy ne érezném, ha a fél arcomban nem matattam volna másfél percig.

[+]

Ez persze lehet egyedi probléma specifikusan az én tesztkészülékemmel. Ám arra nincs mentség, hogy miért nincs folyamatos szinkronizáció fogmosás közben a termék és a telefon között, tök jó lenne egy hat hüvelykes kijelzőn nézni inkább a hatékonyságot, a fokozatot és hátralevő időt, de a statisztikai adatok csak az adott program befejezését követően kerülnek át az alkalmazásba. Az Oral-B speciel ezt realtime tudja, az Oclean viszont nem.

[+]

Vannak viszont mindenféle előre definiált fogmosási minták, ahol az intenzitás, a vibráció módja és a fogmosásra szánt idő is változatos, plusz ezeket mi magunk is összelegózhatjuk kedvünk szerint. Az alkalmazás a fogaink állapotára is rákérdez (ha mondjuk sokat borozol és ezt jelzed, akkor a fogfehérítős programot állítja be), pár napja még firmware update is jött, de nem lett pontosabb a giroszenzor az esetemben. Okos dolog, hogy a 15 másodpercnél rövidebb fogmosásokat ki lehet venni a statisztikából, ez általában akkor történik, ha az ember véletlenül megnyomja az előkészületek során a kijelző alatti gombot, vagy kezdés után rájön, hogy inkább egy másik programot akar használni. A szoftver magyarul ugyan nem tud, de azért nagyon basic angollal is érthető, hogy miket kommunikál, már csak azért is, mert maga is sokszor nagyon basic angollal informál minket, a szoftverfrissítés folyamata alatt látszódó “canceled” gomb például jó példa erre.

[+]

Összességében az a helyzet, hogy én már a Miija-t is tökre szerettem (és használom legalább fél éve), ezért az Oclean X-nél nem éreztem úgy, hogy majdnem kétszer olyan jó, ahogyan azt az ára is sugallja. A sörték egy fokkal kényelmesebbek a számomra, valahogy kevésbé csikiz fogmosás közben a masina, de nem gondolom, hogy közel kétszer olyan hatékonyan mosok fogat ezzel, mint az olcsóbb modellel. Biztos drága dolog volt kijelzőt tenni egy fogkefébe, de zömmel felesleges, ráadásul nem is működik jól, az appon pedig nem ártana még csiszolni egy kicsit. Az Oclean X-re tehát nem tudok plecsnit adni, mert bár szónikus fogkefeként abszolút megállja a helyét, de van olcsóbb alternatíva házon belül, amik pedig extraként kerültek ebbe a termékbe, azoknak egy része igazából szükségtelen ahhoz, hogy hatékony fogápolási partit rendezzünk reggel-este a tükör előtt.

Bog

A tesztkészüléket a Xiaomi hivatalos hazai forgalmazója biztosította, köszönjük.

Hirdetés

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Xiaomi Mijia fogkefe - igen, leteszteltük

    Nem gyakori, hogy egy okostelefongyártó fogkefét dob piacra, de a Xiaomi megtette, az eszköz pedig kommunikál is az okostelefonokkal. Megnéztük, hogy miért és hogyan.

Hirdetés