Philips 4000i Series légtisztító teszt

Az otthoni légtisztítók manapság már viszonylag elterjedtek, így felmerülhet a kérdés, hogy mit tudhat egy negyedmilliós modell. A válasz röviden: azt is kiszűri, amit a többi nem.

Philips 4000i Series

Érdekes lenne tudni, hogy az emberek többségének mi jut eszébe az okosotthon kifejezés kapcsán. Egy-két évtizeddel ezelőtt még valószínűleg az amerikai filmekben látható szupergazdagok luxusházaiban lévő automatizált rendszerek, öt évvel ezelőtt pedig egy ilyen-olyan módon összekötött szenzorrengeteg, amelyek konfigurálásához nem ártott legalább egy emeltszintű informatikai érettségi. Manapság viszont már szinte minden okos, elérhető áron vásárolhatók meg a különféle érzékelők, izzók és kiegészítők, a drágább termékeknél pedig nem is kérdés, hogy működnek-e a különféle tech-óriások által dédelgetett okosotthonos hálózatokon. Itt van például a Philips 4000i Series légtisztítócsaládja, azon belül is az AC3858/51 típusú megoldás, amely közel negyedmillió forintba kerül, holott csak egy légtisztító. A gyártót ismerve a kérdés ezen a ponton nem az, hogy mondjuk van-e Apple HomeKit támogatás, hanem az, hogy mivel tudhat többet az egyik légtisztító a másiknál, ami az árkülönbséget indokolja mondjuk a Xiaomi hasonló termékeihez képest.


[+]

Egy légtisztító méretéből nagyjából ki lehet következtetni, hogy mekkora helyiségben lehet alkalmazni. A nálunk járt modell elég nagy, a 310 x 310 x 718 milliméteres kiterjedés egy akkora ventillátort rejt, ami akár egy 73 négyzetméteres helyiség tisztán tartásához is elegendő levegőt tud elszállítani. A termék mutatós, ami egy ilyen méretes, nehezen elrejthető tárgynál egyáltalán nem hátrány, a formavilág és a színhasználat a holland vállalatra jellemző, szóval akkor sem lehetne mással összekeverni, ha nem lenne az elején egy méretes Philips logó. Az anyaghasználat és az összeszerelés minősége kellemes, bár egy efféle passzív eszköznél ezek kevésbé fontos paraméterek, mint mondjuk egy okostelefon esetében; korrekt műanyagok és egy igényes szövetborítás teszi mutatóssá a terméket, bár ez utóbbinál kicsit furcsa, hogy a mintázat neyhén ferde, emiatt bizonyos szögből nézve olyan, mintha a gyártó logóját tartalmazó plakett is ferde lenne, pedig nem az. Összességében elmondható, hogy ez a légtisztító azért alapvetően a modernebb otthonokban mutat igazán jól.

Mi az a HEPA szűrő?

A HEPA egy betűszó, az eredeti kifejezés a high-efficienfy particulate arrestance, magyarán magas hatékonyságú részecskeszűrés. Egy minősítésről van szó, az Egyesült Államokban azokra a szűrőkre lehet HEPA szűrőként hivatkozni, amelyek képesek a 0,3 mikronos részecskék 99,97%-át eltávolítani a rajtuk átáramló levegőből, de Európában elég a 85%-os hatékonyság is. A szűrők nem úgy működnek, ahogy elsőre gondolnánk, a nagyobb részecskék közvetlenül a szűrő rostjaiba jutnak és ott megrekednek, a közepes méretűek rostról rostra haladnak és a tehetetlenségükből adódóan irányt változtatnak, majd így akadnak fent, míg a kisebb részecskék egymásnak ütköznek és így csapódnak bele a rostokba. De nyilván nem mindegyik, ezért sem 100%-os a szűrési hatékonyság. Egyes források szerint bizonyos légáramlat mellett a szűrők akár az előírtnál jóval kisebb részecskéket is ki tudják szedni a levegőből.

A nyers technológiai paraméterekkel folytatva: a termék fogyasztása legfeljebb 60 W lehet, ami közel a duplája a 60 négyzetméteres helyiségeket tisztítani képes Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro elméleti értékének, ugyanakkor jelentősen jobb, mint az amúgy 90 négyzetméteres terekre is elég Samsung AX90R708WD-nél tapasztalhatónak, bár ez utóbbi termékeket nem teszteltük és ebből adódóan nem is mértük le a fogyasztásukat, úgyhogy itt most csak elméleti értékekről van szó. A percenként megtisztított levegő valószínűleg nem sokakat érdekel (amúgy 10 166 liter/perc), hiszen ez a szám annál nagyobb, minél nagyobb a ventillátor, a maximális négyzetméter a lényeg, bár ha valaki nagy belmagasságú ingatlanban lakik, akkor talán érdemes lehet számolgatnia, mert a gyártó a weboldal tanúsága szerint 2,4 méterrel számolt. A zajszint már egy jóval érdekesebb kérdés, a Philips megoldása itt nagyon erős: a maximális zajszint 57, a minimális pedig csak 18 db(A), ami gyakorlatilag semmi, a legkényesebbek is simán tudnak aludni mellette. Paramétereiben tehát megnyerő a Philips megoldása, de nem mondhatni, hogy köröket verne a hasonló termékekre. Így aztán felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért kerül több mint kétszer annyiba, mint a Xiaomi 60 négyzetméteres megoldása, és miért drágább, mint a Samsung 90 négyzetméteresé: azért, mert papíron sokkal hatékonyabb a szűrője. A legkisebb kiszűrt részecskeméret a konkurenseknél általában (legalábbis papíron) a HEPA-szabvány szerinti 0,3 mikron, a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 esetében 0,1 mikron, a Philipsnél viszont 0,003 mikron, ami azt jelenti, hogy elméletben a koronavírust is ki tudja szűrni, ennek pedig manapság azért van jelentősége, otthoni és irodai környezetben egyaránt. Persze vannak kutatások, többek között a NASA-tól is, amelyek azt mondják, hogy bizonyos légáramlati sebesség mellett a sima HEPA-szűrők is képesek kiszedni akár a 0,01 mikronos részecskéket is, de ezzel kapcsolatban ellenérvek is léteznek. Így maradjunk annyiban, hogy jelenleg a Philips az egyetlen gyártó, amely rá is írta a termékére a HEPA-nál jóval kisebb részecskeméretet, ami alapján feltételezhető, hogy ezt alátámasztani képes laboratóriumi tesztekkel is rendelkeznek. Mindez nem azt jelenti, hogy egy konkurens légszűrő semmiképp nem tudja kiszedni a vírusokat, sőt: viszont a Philips esetén ez egy hivatalos adat, ez pedig oka lehet a magasabb árnak.


[+]

A tesztet pedig ezen a ponton akár be is lehetne fejezni, hiszen a konkurenseknél valamivel drágább, de a levegőből a vírusokat is nagy valószínűséggel kiszedni képes légtisztító mellett felesleges további érveket felsorakoztatni, de nyilván nem teszünk így. A külsőre visszakanyarodva érdemes megemlékezni a felül található kezelőpanelről, amely egy színes kijelzőből, pár érintésérzékeny gombból és egy ledes világítótestből áll. Igazság szerint nem feltétlenül jelennek itt meg olyan adatok, amelyek miatt indokolt lenne a kijelző használata, az aktuális PM2.5, gáz és IAI értékeket tudjuk megtekinteni, látszódik, hogy fent van-e WiFi-n a készülék (amúgy csak a 2,4 GHz-es hálózatokat támogatja, az 5 GHz-eseket nem), egy animáció után százalékosan kimutatásra kerül a filter élettartama, bekapcsolható az éjszakai mód, illetve egy hármas skálán manuálisan is szabályozható a ventillátor fordulatszáma. Ez utóbbi esetében amúgy hang alapján is be lehet lőni, hogy épp melyiken vagyunk, a turbó egy felszállásra készülő repülőgépre emlékeztet, de pár perc alatt képes megszűrni az egész helyiség levegőkészletét.


[+]

Az amúgy dizájnos kezelőpanel kör alakú, körülötte ledes világítás található, amely jó értékek esetében kéken, rossz értékek esetén egyre pirosabban világít, feltéve, hogy nem kapcsoljuk ki. Hogy mi a rossz érték, az azért viszonylag relatív, nálunk Budapest belvárosában egy szellőztetés után úgy kipirosodott, mintha legalábbis az életünk forogna veszélyben, majd pár perc alatt visszakékült, ami alapján a konklúzió az, hogy egy kicsit erősebben marketingeli magát a gép, mint az optimális lenne.

[+]

A Clean Home+ névre hallgató okostelefonos alkalmazás egy korrekt megoldás, az eszköz párosítása gyerekjáték. A főképernyőn megtekinthetjük az aktuális időjárást, a gép által mért pillanatnyi értékeket, illetve a légszennyezéssel kapcsolatban érdekes cikkeket is olvashatunk, ráadásul magyar nyelven, ezért jár a pluszpont. Ha rákattintunk magára az eszközre, ugyanezen értékeket más nézetben is megtekinthetjük, lejjebb görgetve pedig egy látványos grafikont is láthatunk, ami a városban lakók számára visszajelzést ad arról, hogy mennyit szellőztetnek, hiszen az értékek általában ilyenkor ugranak fel. A termékben két szűrő van, az előszűrőt a felhasználónak kell tisztítania pár hetente, a NanoProtect Filterből pedig 3 évente kell újat venni, az alkalmazás ezekre is figyelmeztet. Ez amúgy jelentősen hosszabb élettartam, mint a konkurenseknél, így az elsőre ijesztő, 30 ezer forint fölötti ár igazából havi bontásban ugyanolyan élettartamot jelent mint mondjuk a Xiaomi eszközeinél. Az eszköz beállításai között semmilyen csodát nem találunk, a már említett színes visszajelzés kikapcsolható. Amazon Alexa és Google Home egyes régiókban elvileg elérhető, mi nem tudtuk az Alexával összekötni a terméket, de ezzel nem valószínű, hogy bármit vesztettünk, hiszen egy légszűrőt nem akar ki-be kapcsolgatni az ember. A funkcionalitás amúgy valószínűleg ugyanaz lenne, mint Sirivel, ki-bekapcsolás, fény ki- és bekapcsolása, módváltás, turbó és alvó módok.

[+]

A Philips 4000i Series családjának legnagyobb tagja egy korrekt termék. Nyilván a helyén kell kezelni, nem valószínű, hogy minden háztartásban szükség van egy közel negyedmillió forintos légtisztítóra, de a Covid-világban sok helyen jól jöhet, hogy konkurenseivel ellentétben a vírusokat vállaltan is képes kiszedni a levegőből. Bár laboratóriumi teszteket mi nyilván nem tudtunk végezni, ha tényleg tudja azt, amit ígér, akkor igazából viszonylag olcsó megoldást jelenthet a fertőzés kockázatának csökkentésére bizonyos irodai környezetekben. Ezek fényében nem is kérdés, hogy jár neki a tetszett plecsni.

Philips 4000i Series

Bocha

Azóta történt

Előzmények

 • Dyson Purifier Hot+Cool HP07 teszt

  Okos is, jól is néz ki, szívesen beengedem az otthonomba, csak kicsit sok pénzt kell érte fizetni. És annyira mégsem okos azért.

 • Philips Lumea Prestige IPL 9000 - szőrmentén

  A szőrtelenítés alapvetően nem egy nagyon bonyolult vagy időigényes dolog, de rendszeresen ismétlődő feladat és a legtöbb, kicsit is tartós eredményt jelentő megoldás meglehetősen körülményes és/vagy kellemetlen. A Phillips Lumea utóbbi két jellemzőt kivonja az egyenletből.

 • Philips Sonicare DiamondClean 9000 - a fog és a garas

  A Philips márkanév a legtöbb részleg esetében már nem az 1891-ben, Hollandiában alapított anyacég tulajdona, kivéve a háztartási kisgépeket és a szépségápolást, ami továbbra is teljes mértékben eredeti tulajdonban lévő szekció.

 • Oclean X - a fog csillog, az app nem

  A Xiaomi új generációs fogkeféje papíron jobb, mint a korábbi modell, de a gyakorlatban ez nem annyira egyértelmű. Az viszont biztos, hogy hatékony.

Hirdetés