Oclean X - a fog csillog, az app nem

A Xiaomi új generációs fogkeféje papíron jobb, mint a korábbi modell, de a gyakorlatban ez nem annyira egyértelmű. Az viszont biztos, hogy hatékony.

Hirdetés

Kialakítás, ergonómia

Az Oclean X egy szép, hosszúkás, fehér dobozban jön, ritkán tesznek higiéniai termékeket sötét csomagba, pszichésen a fehér jobban passzol a funkcióhoz. Van hozzá egy töltőbölcső és egy microUSB-kábel, plusz némi leírás. A töltő indukciós, elég beleállítani a fogkefét és már szaladnak is bele az elektronok, az alján öntapadós matrica van, ha a fürdőszobában fix helyre óhajtjuk tenni. Az indukciós megoldásnak értelemszerűen nem csak a könnyebb használat az oka, hanem a vízállóság szavatolása is.


[+]

A tartót egyébként a falra is rögzíthetjük, ilyenkor a fogkefe oldalát fogja meg és tök jól is néz ki, csak éppen nem tölt. Ehhez le kell pattintani a falról a bölcsőt, aztán dugdosni a kábelt, ami kissé macerás, de ha valakinek az a vágya, hogy a fogkeféje a tükör mellett a csempére tapasztva várja a feladatát, akkor megteheti, tölteni csak kábé 20 naponta szükségszerű. Szerintem pont elég jól néz ki az egész állítva is a mosdó szélén, ha nem verjük le a hajsütővas zsinórjával, ami nálam meglehetősen életszerűtlen, de ha egy kopaszodó férfi nem egyedül lakik, akkor azért benne van a dologban a veszélyfaktor.

Az Oclean X elvileg magasabb rezgésszámon dolgozik, mint a Xiaomi Miija, itt 40 ezer rezgés is elérhető percenként, 32 fokozatban állítható erősséggel, meg egy csomó rezgési patternnel, ami mindenféle tisztítási módokhoz szabadon konfigurálható. A fejek DuPont Tynex sörtéket kaptak, ez egyébként kevésbé csiklandoz, mint a Miija megoldása, de elvileg az Oclean X nagy dobása a fogkefe oldalára rakott érintőkijelző, amely színes és elvileg ujjhúzással lehet lapozgatni, illetve böködni. A baj csak az, hogy hiába böködjük, annyira reagál, mint egy döglött egér, az ember egy idő után baromira elunja, hogy fogmosás helyett ott anyázik a fürdőszobában kisgatyában, hogy mi a bánatnak nem tudok már megint ellapozni a menüben oda, ahol az általam választott ciklust tudom aktiválni.


[+]

A kijelző viszont arra is jó, hogy fogmosás közben folyamatosan látjuk a hatékonyságunkat százalékos kijelzés formájában, ez a felület négy részre van osztva. Mind a négy szám egy-egy szájterületnek feleltethető meg (bal lent-fent és jobb lent-fent), plusz azt is látjuk, hogy mennyi idő van még hátra a fogmosásból, illetve a sörték mozgatásának aktuális intenzitását is kijelzi a gép, ami biztos tök szuper, de azért álljunk már meg egy kicsit, mielőtt nagyon hasznosnak ítéljük meg a dolgot. Mert bizonyára léteznek polipkarú emberek a Marvel univerzum valamely szegletében, de fogmosás közben csak bizonyos időpillatokban tudjuk úgy tartani a fogkefét, hogy amúgy rá is lássunk az apró kijelzőre, tehát igazából a dolog sokkal kevésbé ad hozzá a fogmosás élményéhez bármit is, mintha azt egyébként a csatlakoztatott okostelefon jelezné ki. Ami persze erre képtelen.

A kijelzőn egyébként más információk is helyet kapnak, ha éppen nem a fogunk mossuk, például látjuk rajta az időt, meg azt, hogy milyen napszak van. Nem is tudom, hogy miképp tudtam eddig ezek nélkül élni…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Philips Sonicare DiamondClean 9000 - a fog és a garas

    A Philips márkanév a legtöbb részleg esetében már nem az 1891-ben, Hollandiában alapított anyacég tulajdona, kivéve a háztartási kisgépeket és a szépségápolást, ami továbbra is teljes mértékben eredeti tulajdonban lévő szekció.

Előzmények

  • Xiaomi Mijia fogkefe - igen, leteszteltük

    Nem gyakori, hogy egy okostelefongyártó fogkefét dob piacra, de a Xiaomi megtette, az eszköz pedig kommunikál is az okostelefonokkal. Megnéztük, hogy miért és hogyan.

Hirdetés