Hirdetés

Nubia Z20 - OLED-en dupláz

Dupla kijelzőjével igazán egyedi lett, és Magyarországról is könnyen elérhető a gyártó csúcsmodellje, aminek szinte semmilyen téren sem kell szégyenkeznie.

Hátlapi kamerahármas, multimédia

Lassan a mobilos világ egyik legelterjedtebb képérzékelője lesz a 48 megapixeles felbontású képek készítésére alkalmas, de quad-bayer technológiájával leginkább 12 megapixelben jól működő Sony IMX586, nem nagyon meglepő, hogy a Nubia Z20-ban is ez dolgozik. Ez egyébként egy f/1,7-es, optikai képstabilizálással rendelkező lencsén fogadja be a fényt, látószöge pedig a mobilos sztenderdeknek megfelelő. Mellette 8 megapixeles, f/2,4-es lencsével szerelt, 3x-os natív zoomra képes kamera figyel, viszont az optikai képstabilizálás ebből fájó módon kimaradt. Van még egy 16 megapixeles, f/2,2-es, ultraszéles képek rögzítésére alkalmas lencse 122,2 fokos látószöggel. Mindhárom kamera autofókuszos.


[+]

[+]

A szoftver teljesen angol nyelvű, viszont nincsenek is benne érthetetlen vagy nagyon félrefordított funkciók. Minden módban bekapcsolhatjuk a hátlapi kijelzőt, ami sokszor jöhet jól , egy ziccert viszont kihagytak – időzítéskor nem mutatja a hátlapi kijelzőn, hogy mennyi idő van hátra exponálásig, továbbra is a visszaszámoló hang üteméből kell tájékozódnunk. Normál fotós módban választhatunk automata HDR-t és vakut, időzíthetjük a felvételt,beállítható valami hangulatos színmód, és persze megadhatjuk a kép méretét, az arcfelismerős autofókuszt, kompozíciós segédrácsot, innen lehet továbbá kikapcsolni a Nubia vízjelet és a helyadatokat. Külön jó hír, hogy a telefon aktuális hangmódjától függetlenül kapcsolható ki a zárhang.

Hirdetés

[+]

Pro módban beállíthatunk záridőt, fehéregyensúlyt, érzékenységet és kézi fókuszt, viszont RAW-opció nincs. Van éjszakai mód, de túl nagy trükköt nem csinál a képekkel, van továbbá portré, ahol pedig kétállású (ki-be) arcszépítést használhatunk igény szerint. Külön oldala van a videózásnak , a camera-family oldalon belül pedig a további módokat találjuk meg, ilyen például a multiexponálás, amivel nem egymás mellé, hanem egymásra csinálhatunk több fotót, játszhatunk a virtuális apertúrával, videóhoz kapcsolódóan pedig találunk slo-mo és time-lapse opciókat.

A 48 megapixeles nappali fotók alapvetően jól mutatnak: az automatika általában eltalálja a fehéregyensúlyt, a kontraszt és a dinamika kellemes, a színek pedig megfelelő expozíció mellett (hajlamos néha alullőni) úgy élénkek, hogy még pont nem érezzük túlszaturáltnak a végeredmények többségét. Némi szokásos kromatikus aberráció és túlélesítés róható fel, fókuszterületen kívül pedig előfordulhatnak kissé olajfestményes részletek, viszont a homogén felületeken sincs sok zaj. Beltérben és éjszaka sincs nagy gond, néha megzavarodik a fehéregyensúly és a mesterséges fények néha a megszokottnál jobban be tudnak zavarni, legyen bármilyen tiszta is az optikánk, viszont lehet vele korrekt képeket lőni naplemente után is.

Ha nem a csúcsmodelles nagylátókhoz hasonlítjuk, a Nubia Z20 ultraszéles képei is megállják a helyüket. Sokat segít az autofókusz az általános megítélésen, közösségi megosztáshoz biztosan jókat lehet vele exponálni, noha teljes felbontáson nyilván nem találkozunk letaglózó részletességgel vagy hibátlan lencseképpel, mobilos szegmensben még mindig nem ez a realitás. Ami kicsit még mindig szomorú, hogy bár a 855+-ban lévő DSP igen fejlett, egyik kamera nem segít a másiknak fehéregyensúlyt és expozíciót kalkulálni, így aztán az ultraszéles és a tele fotók sokszor nagyon elrugaszkodottan kékesbe húznak, miközben ugyanott, ugyanúgy az IMX586-os kamera megbízhatóan dolgozik.

A telefotók esetén már van gond a dinamikával és a vonalélességgel is: 3x-os mobilos zoomként értelmezve nem tragikus, de valószínűleg mindenki jobban örült volna, ha 2x-es képesség mellett jobb minőségű végeredményeket kapunk. Éjszaka az optikai képstabilizálás hiánya miatt könnyű bemozdult, használhatatlan fotókat lőni, de némi türelemmel, stabil helyen azért lehet vele kezdeni valamit. Nem elemzünk külön szelfikamerát, hiszen alapvetően ugyanaz van „elöl”, mint „hátul”, viszont mutatunk példát önfotóra.

Nagyot akart mutatni a Nubia videós téren, így implementálta a szenzor beszállítója által nem is hitelesített 8K-s videófelbontást, még ha a beta utótag erőteljesen jelezte is, hogy mennyire érdemes komolyan gondolni erre. A jó fényviszonyok mellett legfeljebb 15 fps sebességű, tehát rettenetesen gyenge képfrissítésű videók részletessége sem megy annyival a 4K fölé, hogy érdemes legyen ezt használni, pláne, hogy 2160p-ben van 30 és 60 fps sebességű opció egyaránt. Full HD-ben és 720p-ben nyilván bőséges a merítés, ezeknél már képbe kerül az elektronikus képstabilizálás lehetősége is.

Multimédiás téren nincs külön alkalmazásokkal felvértezve a mobil, a Play Zene használható a mobilon tárolt hangfájlok lejátszására, a Galériából pedig megnyithatók a videók. Nem csak felvételben, lejátszásban sem érdemes 8K-t erőltetni, viszont a 4K, 60 fps-sel is folyamatos, röccenésmentes a filmekkel, a mono hangszóró pedig közepes minőségben ugyan, de annál erélyesebben szólal meg. A Widevine L1-támogatásnak köszönhetően semmilyen platformon nem lehet probléma a magas felbontású stream, a hang pedig fülhallgatóra is jó minőségben megy át a gyári átalakítóval.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nubia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés