Nokia 5.3 - tavalyról megmaradt

A HMD által mostanság piacra dobott Nokiákban a világon semmiféle izgalom nincs. De az 5.3 az árával sem fog szívrohamot okozni, még akár sikeres is lehet.

Bevezető

Jól beleszürkült a mezőnybe a pár éve nagy reményekkel újraindított Nokia márka. Az első modelleknél még azt mondtuk, hogy oké, hát nem lehet kapásból világverő specifikációval piacra lépni, adjunk nekik egy kis időt. Adtunk, de ezt sem csodálatosan innovatív megoldásokkal hálálták meg, hanem egy-két jobban sikerült eszközzel (7 Plus, 8 Sirocco) a sok-sok sótlan és unalmas masina között. A nyomógombos nosztalgiavonatról pedig inkább nem mondunk semmit azon túl, hogy jó ötletnek tűnt. Ahogyan a Nokia 9 is a kissé ijesztően néző kameramegoldásával, de sajnos ott a koncepció saját magát falta fel, szóval igazán nem rengette meg a piacot a Nokia.


[+]

Viszont nemrég beszállt pár nagyobb nevű befektető is a márka mögé, maga az anyacég Nokia mellett ott tolong a Google és a Qualcomm is, ez a lista mondjuk annyiból nem meglepő, hogy a HMD-s Nokiák eddig is a tiszta androidos élmény és a Qualcomm chipsetek köré épültek általában, viszont ha már áll a projektben pénzük, az talán segít majd abban, hogy a Nokia márka ne csak egy ikszedik tucatterméket előállító gyártó legyen, hanem megtalálja a saját útját. Nem mondom, hogy eddig nem volt nekik, mert abban már a kezdetek óta elkötelezett a HMD, hogy módosítatlan Androidot adjon garantált verziófrissítésekkel, de ennél több fog kelleni ahhoz, hogy kitűnjenek a mezőnyből.


[+]

Az 5.3 azonban még az uncsi-éra terméke, de ettől még természetesen lehet egy kielégítő használati tárgy. 60 lepedős áron kelleti magát, ami pont az a szint, ahol az alapszintűnél azért többet vár el a júzer, de nem kerget hiú ábrándokat csúcskategóriás sebességre és multimédiás teljesítményre vágyakozva. De a készülék ígér négy kamerát, egy koros, de korrekt rendszerchipet, normális méretű akkumulátort, tehát papíron úgy fest, hogy a tudása átlagos felhasználásra megfelelő. Amit nem ígér, az a meglepetés, lesz rajta egy gyári Android, tutira kap frissítést, van hivatalos képviselet és szerviz, plusz rá van írva, hogy Nokia. De azért érdemes átnézni, hogy mit kapunk a pénzünkért, mert bőven van választék.

Doboz, külső

A doboz lapos és nagy kiterjedésű, ezért bőven volt hely odaírni rá, hogy két évig garantált frissítést kap a benne hentergő termék. Hentergésileg amúgy még egy 10 wattos töltőfej, egy Type-C kábel és egy nagyon filléres headset képviseli a beltartalmat, plusz egy SIM-tű, ami kissé hevenyészve van ráragasztva az egyik karton elválasztóelemre.


[+]

Maga a készülék sem apró. Persze ennek elsősorban az az oka, hogy kapott egy 6,55 hüvelykes kijelzőt, aminek viszont csak HD+ felbontás (720 x 1600 pixel) jutott, a technológia pedig kutyaközönséges IPS. Gorilla Glass 3 védi, de sem fénysűrűségben, sem kontrasztban nem tartozik az élvonalba, inkább átlagos, ráadásul ebben az ársávban már inkább a Full HD felbontás a megszokott. A kijelző felső éle úgy hullámzik, mint valami tenger, a csücskökben is markánsan sikerült lekerekíteni, alighogy kiegyenesedne, máris jön a kameracsepp, emiatt aztán a felső sávban balra az óra mellett három ikon fér el csupán. Értesítési LED nincs felül, always-on kijelzés viszont félig van, ami azt jelenti, hogy egy ideig mutatja az értesítéseket és az órát, miután lezártuk a kijelzőt, plusz akkor is felkapcsol pár másodpercre, ha történik új esemény. Viszont az a meglepetés, hogy az oldalsó, kijelzőt feloldó gombba bele tudtak passzírozni egy aprócska fehér LED-et, ami egész láthatóan villog, ha elmulasztott eseményről óhajt tájékoztatni, ezért jár a pont.

Kijelző-teszt
Mérés Nokia 5.3 Redmi Note 8T Honor 9X Samsung Galaxy A21s Redmi 9
Képátló 6,55 hüvelyk 6,30 hüvelyk 6,59 hüvelyk 6,50 hüvelyk 6,53 hüvelyk
Felbontás 720 x 1600 1080 x 2340 1080 x 2340 720 x 1600 1080 x 2340
Technológia IPS LCD IPS LCD LTPS LCD PLS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 437 nit 522 / 711 nit 421 nit 311 nit 444 nit
Fehér fényerő (min.) 4,7 nit 1,3 nit 1,7 nit 3,9 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0,31 nit 0,31 nit 0,35 nit 0,31 nit 0,21 nit
Kontrasztarány 1410:1 2370:1 1205:1 1005:1 2119:1
Színhőmérséklet 8410 K + kézi 7985 / 7341 K + kézi 8738 K 7915 K + kézi 7817 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Jack dugasz viszont van, ott üldögél felül, lent pedig Type-C csatlakozót találunk. Balról egy SIM-fiók nyitható a mellékelt tűvel, ide két nanoSIM, valamint ezeken felül még egy microSD is betolható. Alatta van egy extra oldalsó gomb, ami mindenáron a Google Segédet akarja megnyitni. Az a nagyszerű hírünk van, hogy arra volt erő, hogy a menürendszer egy elrejtett bugyrában ezt ki lehessen kapcsolni, de arra már nem, hogy esetleg bármilyen más funkciót kiosszunk ide. Jobb oldalon van a hangerőt szabályozó gombpáros és a kijelzőt működtető billentyű, de a duplakoppos felébresztés is működik.


[+]

Van arc alapú feloldás több-kevesebb sikerrel és kicsit komótos tempóval, a hátlapra tett ujjlenyomat-olvasó viszont jó helyen van, könnyen kitapintható, hatékony és gyors. A hátlap másik látnivalója a kör alakú motívumba szerkesztett kameranégyes, középen egy LED villanóval, ami kimondottan mutatós, de azt már előre lehet sejteni, hogy ehhez képest a tudása maximum középszerű. Maga a termék persze erősen műanyag, de selymes tapintású a borítás, finoman ívelt a hátlap, jó a fogása, nem csúszik, bár a port és a maszatot viszonylag sokáig megőrzi.

Hardver, UI

Hát nem kunyizták el a Qualcomm raktárából a legfrissebb vasat a HMD-sek, szóval kerestek valami régi, de bevált chipsetet, így jutottak el a Snapdragon 665-höz. Bár ez nem egy vadiúj valami, de azért egyáltalán nem rossz konstrukció, ráadásul ha megnézzük, hogy mostanság ki ad ilyesmit, akkor a TCL 10L-t és a HTC Desire 20 Prót fogjuk elsőre megtalálni, mindkettő drágább, de mindkettő többet is ad kijelzőfelbontásban és kamerában. Már a Redmi Note 8T-ben is ez a hardver berregett, az meg már lassan kifut, bár a szolgáltatóknál még mindig bent van kábé olyan áron, mint ez a Nokia, noha jóval többet tud. A spórolás a RAM méretén szerencsére nem érződik, a hazai piacra kerülő modellekben 4 GB található (64 GB belső tárhely mellett), pedig készül 3 GB-os variáns is.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Nokia 5.3 Redmi Note 8T Honor 9X Samsung Galaxy A21s Redmi 9
Rendszerchip Snapdragon 665 Snapdragon 665 HiSilicon Kirin 710F Exynos 850 MediaTek Helio G80
Geekbench 5 (single/multi) 313 / 1403 pont 315 / 1386 pont 322 /1360 pont 183 / 1056 pont 327 / 1326 pont
GFXBench Car Chase onscreen 13 fps 5,9 fps 6,6 fps 9,6 fps nem indult el
GFXBench Car Chase offscreen 7,2 fps 7,1 fps 7,6 fps 5,8 fps nem indult el
GFXBench Man. onscreen 33 fps 17 fps 19 fps 25 fps nem indult el
GFXBench Man. offscreen 19 fps 19 fps 21 fps 11 fps nem indult el
AndroBench Sequential Read 295,86 MB/s 302,09 MB/s 798,11 MB/s 306,22 MB/s 293,33 MB/s
AndroBench Sequential Write 201,15 MB/s 237,47 MB/s 192,76 MB/s 81,45 MB/s 242,17 MB/s
AndroBench Random Read 89,30 MB/s 59,32 MB/s 150,79 MB/s 82,72 MB/s 81,82 MB/s
AndroBench Random Write 72,92 MB/s 115,52 MB/s 160,86 MB/s 64,04 MB/s 63,19 MB/s

De a fenti sebességtesztek alapján ez nem egy rossz masina, pont az alacsonyabb felbontású kijelző miatt a grafikai pontszámok még itt-ott jobbak is, mint a drágább konkurenseknél. Tény, hogy nem akad, nem melegszik, nem jön zavarba, olyan nagyon nincs is neki mitől, mert gyári Androidot fogunk találni. Mivel az 5.3 egy Andorid One programban részt vevő telefon, ezért ez nem is meglepő, ugyanakkor viszont két évig fogja kapni a frissítéseket, ami némi időtállóságot is garantál.

[+]

Hirdetés

Fentiekből fakadóan különösebb meglepetésre nem kell számítsunk a bekapcsolást követően. A gesztusvezérlés alap, a sötét mód is megvan, de nem időzíthető. A szemkímélő mód viszont igen, annak még az intenzitását is csavargathatjuk. Le lehet húzni a notifikációs tálcát a hátlapi ujjlenyomat-olvasó birizgálásával (ez nagyon hasznos egy ekkora kijelző mellett), lehet állítani a fehéregyensúlyt, van digitális jóllét és szülői felügyelet és néhány gesztus, mint amilyen a hívás némítása lefordítással. Egy My Phone nevű extra menüpont ül a kezdőoldalon, nem kell tőle megijedni, mert belül már magyarul is tud, a telefonunk állapotát monitorozza (memória, tárhely, akkumulátor, hőmérséklet) és igény szerint javítja, illetve mindenféle appot segít beszerezni, valamint egy terméktámogatási felületet is biztosít.

[+]

Extra szoftverből a fentin túl nullát fogunk találni, tehát lehet nekifeküdni a Play Áruház kínálatának, még a közösségi alkalmazások sincsenek előre telepítve. Az viszont valami furcsa bug, hogy az alkalmazásmenü felső sorában elvileg a legutóbbi öt megnyitott app helyett csak négyet rajzol ki a rendszer, nem jöttem rá, hogy mi mehetett félre, de ettől még persze használható a termék, csak kissé ostobán néz ki. (Hopp, két nappal később felbukkant az ötödik elem is, Bruce Willis kedveli ezt.)

Multimédia

Bár elég csinos a hátlapi kameraszett kialakítása, már papíron sem tűnik nagyon acélosnak a képalkotási eszköztár. A főkameránk 13 megapixelen dolgozik F/1,8-as apertúrával PDAF élesítéssel, a gyártót nem tudjuk. Kapunk egy ultraszéles látószögű modult, amely 5 megapixelre képes, valamint akad egy 2 megapixeles makró és egy szint 2 megapixeles mélységszenzor. Hát, ebből kell főzni, az legalább adott, hogy a makró, a széles és a normál között az élőképen könnyen kapcsolgathatunk, de az eredmények ennél sokkal fontosabbak, a főkamera felvételei következnek:

Ezek pedig ugyanazokról a témákról az ultraszéles modul eredményei:

És még prezentálunk némi makrót is azzal a megjegyzéssel, hogy nincs autofókusz, vagy eltalálja az ember az ideális távolságot, vagy nem. De inkább nem, mert a kijelző nem sokat segít ebben:

Nos, hát ez elég vérszegény. Nappal a főkamera azért az árszinten szokásos produkciót tudja hozni, de valamelyest a vonalélességgel is akadnak gondok, a kontraszt is elég fátyolos, a dinamikatartomány pedig szűk, főleg a képek szélein pedig akadnak hibák a lencserajzolattal. De azért nem mondanám esélytelennek, úgy általában használható. Az ultraszéles modul viszont nagyon olcsócska, igazából azon túl semmi pozitívumot nem tudok elmondani, hogy a színeket eltalálja. A világos részek kiégnek, a vonalélesség roppant gyenge, sok a képhiba. Esti mód mindkét látószög mellett létezik, de minek. A főkamera is meglehetősen gyenge, az ultraszéles modul pedig egyenesen gyalázatos. A makrónak 2 megapixelben semmi értelme nincs, pedig még videózni(!) is lehet ezzel a lencsével, de nem kísértettem a sorsot. Az előlapra 8 megapixeles szenzor került, ez sem veri el a világot, itt egy példa. Videózni viszont 4K-ban is lehet különösebb stabilizáció nélkül, előbb egy nappali, majd egy esti eredmény (maximum 30 fps, bármit is mondok a videóban épp):


Ha pedig Full HD-ra váltunk vissza, akkor ott van 60 fps is, de csak 720p mellett érhető el az ultraszéles mód (ezt pont rosszul mondom bele a videóba este), rögzítés közben pedig nem lehet váltani a kamerák között. Szóval erős idegzetűeknek jöjjön a nagylátó, nappal és este is:


Este teljesen esélytelen a dolog, főleg az ultraszéles modul mond csődöt, a főkamera pedig nem talál fókuszt, de nappal a színek és az élesség rendben vannak, 4K-ban sem rossz, de a stabilizáció hiánya elég fájó. Az ultraszéles modul viszont iszonyú satnya, fotók kapcsán sem volt egy fenomén, videóknál is jelzésértékű a képessége. A rend kedvéért még jöjjön egy előlapi videó is Full HD-ban:

[+]

Zenei szempontból a jack jelenléte öröm, FM-rádió is van a rendszerben, ami pozitívum. Tudom, hogy sokaknak lényegtelen, de másoknak viszont igenis fontos, nálunk is ez szól reggel a fürdőszobában, ahová berakhatnék fixen egy olcsó rádiót, de telefonnal egyszerűbb és azt amúgy is hurcolja az ember magával. Persze headset csatlakoztatása szükségszerű, erre mondjuk pont jó a mellékelt tartozék, amit amúgy maximum beszélgetésekre lehet ajánlani, de egy normális kiegészítővel a zenehallgatással nincs gond, noha ebben a telefonban is már a YT Music szolgáltatja alapból a zenét, nincs equalizer és semmi extra beállítás. Kihangosítva nagyjából közepes, csak alulról fog jönni a hang átlagos hangerővel.

Adatátvitel, üzemidő

Nagy meglepetés nincs, a hazai 4G hálózatokon remekül működik az 5.3, böngészéshez nem meglepő módon a Chrome-ot kínálja a rendszer. A 4.2-es Bluetooth kicsit már koros, de a működésével nem volt gond, a műholdas pozíciószerzés is gyorsan összejött A-GPS, GLONASS és BDS rendszereket használva. Az USB 2.0-s, a WiFi kétcsatornás, az NFC adott, szóval különösebb panaszunk az árkategória ismeretében nem lehet.

[+]

Ahogyan az üzemidő kapcsán sem, korrekt készenléti idővel kecsegtet a Nokia, a 4000 mAh-s akkumulátor az alacsony felbontású kijelzővel ilyen szempontból üdvös párosítás, simán összejöhet két nap anélkül, hogy töltőt kéne keresni. A gyorstöltés minimálszinten valósul meg a 10 wattos adapterrel, akkumulátorkímélő módok az alapvető, platformszintű megoldáson túl nemigen vannak, vezeték nélküli töltési lehetőség szintén nincs.


[+]

Nokia 5.3
Pro
Árához képest erős hardver
Oldalsó gombba épített LED
Két évig garantált szoftverfrissítés
Jack, NFC, FM-rádió, infra
Kontra
Alacsony felbontású kijelző
Csak a főkamera teljesítménye értékelhető
Felesleges Google Segéd gomb
Pontozás
Kialakítás, védelem 7 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 8 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (4/64 GB, HUF) 59 900

Összegzés. Hát, nehéz ítéletet mondani a Nokia 5.3-ról, mert bizonyos dolgokban rendben van, más paraméterek alapján viszont eléggé a futottak még mezőnybe lehet sorolni. Az biztos, hogy papíron a 60 ezer forintos ár mellé kínált négy kamera, régi, de elég erős chipset, 4 GB RAM, jókora telep és nagy kijelző tartozik, ugyanakkor a fotózásra leginkább csak a főkamera jöhet szóba, de az sem egy csoda, videózásban egyértelműen gyenge a gép, a kijelző felbontása pedig elmarad az elvártaktól. Viszont az árazás ezúttal nem csúszott félre annyira , a Redmi 9 is ennyi hivatalos forrásból, noha abban jobb a kijelző és az akkumulátor is, ha viszont azt nézem, hogy ezzel a chipsettel mi a kínálat, akkor a TCL 10L jóval drágább. És ezzel együtt abban is jobb a kamera és a kijelző. Szóval ez egy relatív erős vas az árához képest, de minden másban viszont spórolós, ám két évig garantáltan jön rá frissítés, a gyári Android kezelhetősége pedig nem túl bonyolult. Van benne NFC, értesítési LED, remek ujjlenyomat-olvasó, mindene működik, ha nem akarták volna túlerőltetni a kamerás vonalat négy, sok hozzáadott értéket nem kínáló szenzorral egy jobb felbontású kijelző helyett, akkor még ajánlani is tudnám, de így csupán egy halovány Tetszett a jutalma, ami ahhoz képest elég jó, hogy az utóbbi időkben a Nokiák még ilyesmit sem tudtak nálunk összekaparni. A 60 ezer forintos sávban játszik még a kifutófélben lévő Redmi Note 8T, 70 lepedőre esett le a Google-nélküli (mintha pont a legnagyobb ellentéte lenne az 5.3-nak), de sokkal-sokkal erősebb és jobb képességű Huawei P40 Lite ára, van Galaxy A21s, ami jóval gyengébb, meg Honor 9X még Google alapokon, ami viszont szintén nem mai haver. De ezt most kábé újra kiadták Honor 20e néven, a chipset karcsúbb, de minden más jobbnak mondható, szóval azért vannak ellenfelek, 70-ért már üzemidő-bajnok Realme 6i is akad hivatalos forrásból. De a felsorolt, jobb vételnek számító cuccokon túl viszont van egy sereg nem felsorolt, sokkal rosszabb (vagy régibb) vétel is, szóval marad a cikk végén a minősítésünk:

Nokia 5.3

Bog

Specifikáció

Nokia 5.3
“Nokia Külső
Méretek 164,3 x 76,6 x 8,5 milliméter
Tömeg 185 gramm
Színvariációk fekete, ciánkék, homokszín
Kijelző képátlója 6,55 hüvelyk
Képaránya 20:9
Felbontása 720 x 1600 pixel (268 ppi)
Típusa, frekvenciája IPS LCD, 60 Hz
Értesítő LED oldalt
Biometrikus védelem ujjlenyomat-olvasó (hátlapon), 2D arcfelismerés
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Qualcomm Snapdragon 665, 11 nm
Processzor 4 x 2 GHz Kryo 260 Gold + 4 x 1,8 GHz Kryo 260 Silver
Grafikus chip Adreno 608
RAM, tárhely mérete 4, 64 GB (eMMC 5.1)
Memória bővítése microSD (max. 256 GB)
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/26
B28/38/66/25/40/41
SIM-foglalat 1 vagy 2 nanoSIM
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 4.2 (A2DP, LE, aptX)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac (kétcsatornás, HotSpot, Display, Direct)
USB USB 2.0 (Type-C, MTP, OTG)
Navigáció A-GPS, GPS, GLONASS, BeiDou
NFC van
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület Android 10
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 13 megapixel (26 mm, f/1,8, PDAF)
5 megapixel (13 mm)
2 megapixel (makró)
2 megapixel (mélység)
Előlapi kamerarendszer 8 megapixel (f/2,0)
Videófelvétel 4K (30 fps), 1080p (120 fps)
Jack kimenet van
FM-rádió van
Üzemidő
Akkumulátor 4000 mAh lítium-polymer
Vezetékes töltés 10 watt
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
Giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, hangszenzor, közelségérzékelő, fényérzékelő, Google Segéd gomb

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés