Hirdetés

Nokia 3.2 - az ár már jó, a termék még nem

A Nokia 3.2 nagyon sok szempontból gyengébb, mint a 3.1-es modell, ráadásul hatalmasra nőtt. De legalább az akkumulátor is.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikáció egy picit sem fejlődött, viszont jól lemaradt az NFC, ami az elődmodellben még volt, most meg nincs, és a szenzorokat is rendesen megvágták. Kizárólag a fényérzékelő, közelségérzékelő, a hangszenzor és a gyorsulásmérő érhető el, ami elég szerény, például iránytű sincs. A WiFi-ből (802.11b/g/n; HotSpot) is kimaradt a 802.11a szabvány, a Bluetooth viszont maradt 4.2-es verziószámú A2DP, aptX és LE protokollal. A valódi dual SIM kialakítás szerencsére adott, a két, maximum Cat.4-es (150 Mbps) LTE kapcsolatra képes, dual standby rendszerű nanoSIM mellett a microSD-nek is van hely. Navigálni továbbra is a GPS (A-GPS), a BeiDou és a GLONASS rendszereinek információi alapján lehet.

A memóriakártya belső tárhelyként is formázható, így alkalmazásokat is telepíthetünk rá.
A memóriakártya belső tárhelyként is formázható, így alkalmazásokat is telepíthetünk rá. [+]

A készülék fizikai méreteinek növekedése értelemszerűen a telep növekedésével is járt, ami pontosan 4000 mAh kapacitással áll rendelkezésre. Gyorstöltés nincsen, 5V/2A normál adaptert kapunk. Az üzemidőnek nyilván ez a hőmérsékelt (lakásban 28 fok, tekintve, hogy lerobbant a légkondi), de videózni teljesen offline, SD kártyáról 11 órát lehetséges, böngészni pedig WiFi-n pedig olyan 12 órát. A készüléket egyébként sem fogja senki agyonhasználni, ahhoz alacsony funkcionalitású és dadogós.


[+]

Értékelés: Nokia 3.2
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 4 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 6 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 3 pont
Hogyan értékelünk?

Hiába olcsó a Nokia 3.2, ha egyszer kellemetlen használni, funkciószegény, és ami van, az sem működik kielégítően. Tény, hogy egy Redmi 7 is többe kerül picit, de teljes meggyőződéssel javasoljuk, hogy aki 40 ezer körül szánt a készülékre és nem kap mondjuk egy Samsung Galaxy A40-et kedvező szolgáltatói konstrukcióban, inkább gyűjtsön össze még öt pénzt és kérdés nélkül vásároljon egy Redmi 7-et. Összehasonlíthatatlan a felhasználói élmény, a teljesítmény és minőségérzet. Már azon kívül, hogy ha csak a specifikációt nézzük is teljesen egyértelmű a Redmi szupremáciája. Tényleg nehéz kártya- és szolgáltatófüggetlen lehetőségek közül a Nokia 3.2 ársávjában bármit is találni (hacsak nem azt a néhány Android Go modellt, amit az ellenségeinknek se), de hiába kerül a Nokia márkanév alatt piacra dobott modell hivatalos forrásból 40 ezer forintba, ha közel használhatatlan. Akadozik, lefagy, a programok újraindulnak, a rendszer vajmi kevés kényelmi megoldást biztosít, bár az Android One garancia a legalább kétéves terméktámogatásra, de ha a készülék teljesen gyári beállítások és alkalmazáskínálat mellett is sántikál a rendszernavigáció szintjén is, az üzemidő köszönő viszonyban sincs a várakozásokkal, az egyetlen biometrikus azonosítás pedig alig funkcionál, akkor nagyjából a hajunkra kenhetjük a majdani Android 11 ígéretét. Ujjlenyomat-olvasó pedig csak a 3/32 GB-os verzióban van, de mi nem azt kaptuk, ahogyan a magyar piac sem. A Nokia 3.2-t pontosan árszinten lévő konkurencia hiányában sem ajánljuk. Persze a Redmi 7-ben továbbra sincs NFC és fém. De most már a Nokiában sincs.

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Kész a pite a Nokia 3-ra

  Már 19-nél jár az Android 9 Pie-t futtató HMD Global okostelefonok száma. A június 6-ai esemény a kamerákra fókuszálhat.

 • MWC 2019: Középkategóriában is erősít a Nokia

  A HMD Global a Nokia 3.2-vel és 4.2-vel kedvező áron biztosít szenzorcseppes mobilokat, vegytiszta Androiddal és a bekapcsolóba épített értesítő LED-del.

 • Nokia 3.1 - ennyiért pont egyes

  Hiába a jól összerakott ház és a korrekt kijelző, ha öreg a forma és a hardver, a belépőszintű produktumra pedig középkategóriás árazást sütöttek. A Lumia 630 méltó utódja? Bocs, majd legközelebb.

 • Jól fogynak a Nokia készülékek

  Annak ellenére, hogy nem tökéletesek, a csúcsmodell pedig csak most futott be, igen jól szerepelnek a piacon a HMD Global Nokia márkájú eszközei.

Hirdetés