Nokia 3.2 - az ár már jó, a termék még nem

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikáció egy picit sem fejlődött, viszont jól lemaradt az NFC, ami az elődmodellben még volt, most meg nincs, és a szenzorokat is rendesen megvágták. Kizárólag a fényérzékelő, közelségérzékelő, a hangszenzor és a gyorsulásmérő érhető el, ami elég szerény, például iránytű sincs. A WiFi-ből (802.11b/g/n; HotSpot) is kimaradt a 802.11a szabvány, a Bluetooth viszont maradt 4.2-es verziószámú A2DP, aptX és LE protokollal. A valódi dual SIM kialakítás szerencsére adott, a két, maximum Cat.4-es (150 Mbps) LTE kapcsolatra képes, dual standby rendszerű nanoSIM mellett a microSD-nek is van hely. Navigálni továbbra is a GPS (A-GPS), a BeiDou és a GLONASS rendszereinek információi alapján lehet.

A memóriakártya belső tárhelyként is formázható, így alkalmazásokat is telepíthetünk rá.
A memóriakártya belső tárhelyként is formázható, így alkalmazásokat is telepíthetünk rá. [+]

A készülék fizikai méreteinek növekedése értelemszerűen a telep növekedésével is járt, ami pontosan 4000 mAh kapacitással áll rendelkezésre. Gyorstöltés nincsen, 5V/2A normál adaptert kapunk. Az üzemidőnek nyilván ez a hőmérsékelt (lakásban 28 fok, tekintve, hogy lerobbant a légkondi), de videózni teljesen offline, SD kártyáról 11 órát lehetséges, böngészni pedig WiFi-n pedig olyan 12 órát. A készüléket egyébként sem fogja senki agyonhasználni, ahhoz alacsony funkcionalitású és dadogós.


[+]

Értékelés: Nokia 3.2
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 4 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 6 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 3 pont
Hogyan értékelünk?

Hiába olcsó a Nokia 3.2, ha egyszer kellemetlen használni, funkciószegény, és ami van, az sem működik kielégítően. Tény, hogy egy Redmi 7 is többe kerül picit, de teljes meggyőződéssel javasoljuk, hogy aki 40 ezer körül szánt a készülékre és nem kap mondjuk egy Samsung Galaxy A40-et kedvező szolgáltatói konstrukcióban, inkább gyűjtsön össze még öt pénzt és kérdés nélkül vásároljon egy Redmi 7-et. Összehasonlíthatatlan a felhasználói élmény, a teljesítmény és minőségérzet. Már azon kívül, hogy ha csak a specifikációt nézzük is teljesen egyértelmű a Redmi szupremáciája. Tényleg nehéz kártya- és szolgáltatófüggetlen lehetőségek közül a Nokia 3.2 ársávjában bármit is találni (hacsak nem azt a néhány Android Go modellt, amit az ellenségeinknek se), de hiába kerül a Nokia márkanév alatt piacra dobott modell hivatalos forrásból 40 ezer forintba, ha közel használhatatlan. Akadozik, lefagy, a programok újraindulnak, a rendszer vajmi kevés kényelmi megoldást biztosít, bár az Android One garancia a legalább kétéves terméktámogatásra, de ha a készülék teljesen gyári beállítások és alkalmazáskínálat mellett is sántikál a rendszernavigáció szintjén is, az üzemidő köszönő viszonyban sincs a várakozásokkal, az egyetlen biometrikus azonosítás pedig alig funkcionál, akkor nagyjából a hajunkra kenhetjük a majdani Android 11 ígéretét. Ujjlenyomat-olvasó pedig csak a 3/32 GB-os verzióban van, de mi nem azt kaptuk, ahogyan a magyar piac sem. A Nokia 3.2-t pontosan árszinten lévő konkurencia hiányában sem ajánljuk. Persze a Redmi 7-ben továbbra sincs NFC és fém. De most már a Nokiában sincs.

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Kész a pite a Nokia 3-ra

  Már 19-nél jár az Android 9 Pie-t futtató HMD Global okostelefonok száma. A június 6-ai esemény a kamerákra fókuszálhat.

 • MWC 2019: Középkategóriában is erősít a Nokia

  A HMD Global a Nokia 3.2-vel és 4.2-vel kedvező áron biztosít szenzorcseppes mobilokat, vegytiszta Androiddal és a bekapcsolóba épített értesítő LED-del.

 • Nokia 3.1 - ennyiért pont egyes

  Hiába a jól összerakott ház és a korrekt kijelző, ha öreg a forma és a hardver, a belépőszintű produktumra pedig középkategóriás árazást sütöttek. A Lumia 630 méltó utódja? Bocs, majd legközelebb.

 • Jól fogynak a Nokia készülékek

  Annak ellenére, hogy nem tökéletesek, a csúcsmodell pedig csak most futott be, igen jól szerepelnek a piacon a HMD Global Nokia márkájú eszközei.

Hirdetés