Motorola Razr 50 Ultra - ajtó, ablak

Két remek kijelzővel támad az eddigi legmenőbb modern kagylótelefon.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Nem szerénykedik adatkommunikációban a Razr 50 Ultra: bár csak egy nanoSIM-et fogad be, van programozható eSIM, a beszélgetési hangminőség pedig mindkét oldalon kellően tiszta, közelségérzékelő gondok sincsenek. Remek sebességgel találkoztam WiFi 6 modemre csatlakozva és a WiFi 7 is támogatott (802.11a/b/g/n/ac/ax/be, 2,4, 5, 6 GHz, Direct, HotSpot). A Bluetooth 5.4-es (A2DP, LE), az USB viszont csak 2.0-s, vezetékes kivetítés nélkül, és PC-re kötve valamiért a fájlátvitel sem indult el (Type-C, MTP, OTG). Nem hibázik a műholdas egység több csatornán (A-GPS, GPS L1 + L5, GLONASS, Galileo E1 + E5a, BeiDou B1, B1C, B2a). Megvan az iránytű, a gyorsulásmérő, a giroszkóp és az NFC, csak az infra és a barométer maradt ki.


[+]

Ijesztően alacsonynak tűnik a 4000 mAh-s telepadat, a hatékonyságra optimalizált hardver viszont meglepően vállalható, 5-5,5 órás képernyőidőket biztosít főleg a belső panelt, de azért gyakran a külsőt is nyomkodva. Flipes viszonylatban a legjobbak között van az üzemidő, de azért sok fotózással és játékkal ezt a masinát is naponta kell tölteni, amit visszafogottan másfél napra lehet kinyújtani. A vezetékes töltés maximuma 45 watt, viszont a mellékelt adapter 68 wattos és fél óra alatt 75%-ot pakol a telepbe, az egésszel 50 perc alatt végezve. Vezetékmentesen 15 wattos töltéssel kell beérni, 5 wattos energialeadással visszafele.


[+]

Motorola Razr 50 Ultra
Pro
Stílusos, jól tapadó, vízálló kivitel
Méretes, fényes, sokoldalú külső panel
Kitűnő fényerejű, tűéles belső képernyő
Fürge működés, 12/512 GB-os konfiguráció
Vezetékmentes töltés, adapter és tok a dobozban
Jó normál és zoomfotók, szelfik
Kontra
Nagyon drága indítás
Nem porálló hivatalosan
Drasztikusan visszafogott teljesítmény
Nincs ultraszéles kamera, túlszűrt videóhang
Csak 3 + 1 év szoftverfrissítés
Nem tökéletes a helykihasználás csukva
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 10 pont
Szoftvertámogatás 7 pont
Fotózás, videózás 7,5 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 6 pont
Ár (12/512 GB, HUF) 524 990

Egy bekezdésnyi kifogást tudok a Razr 50 Ultra ellen emelni, mégis fájó szívvel kellett egy hét együttlét után a piac legmenőbb kagylótelefonjától megválnom. A készülékre egyszerűen jó ránézni, fogása és tapadása remek, mindkét kijelzője elitkategóriás és szerencsére nem áll földbe az üzemidő, ha nem is kiemelkedő. Rendben van a sebesség, bőkezű a 12/512 GB-os kiszerelés, jók a fotók, kellemes a sztereó hangszóró, megvan a modern adatkommunikáció és az adapter mellett stílusos tok is van a csomagban. A laza és lendületes Hello UX felületre nézve is világos: érzi a Motorola a fiatalok igényeit, az 525 ezer forintos indítás viszont jócskán leszűkíti a vásárlóközönséget, és ugye egy ilyen kagylótelefon jóval sérülékenyebb egy hagyományosnál.

Ennyiért a 3 + 1 év szoftvertámogatás nem elég jó, és ha már nincs ultraszéles kamera, a 4”-es, remek külső panel zavartalansága profitált volna abból, ha egy kamera tud le minden fotós feladatot. Amúgy kitűnően használható a Razr egy kézzel csukva, viszont elég szétszórt a szoftver ahhoz, hogy továbbra is főleg nyitva nyomkodjuk. A videók hangminőségén még bőven lehetne csiszolni, itt-ott dadogós is a felvétel. Kellemetlen végül a hardver komoly visszafogása a hűvös működésért, ám speciel olyan profi az optimalizálás, hogy ennek semmi nyoma a mindennapokban vagy játék során. A Razr 50 Ultra amúgy is a külsőségekről szól, és ebben nincs hiba.

Motorola Razr 50 Ultra

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés