Microsoft Lumia 650 - amikor egy ablak bezárul

Bevezető

Borúlátó vélemények szerint a Windows Phone, vagy újabban a Windows 10 Mobile elbukta az iOS és az Android elleni csatát, és a piaci mutatók nem tudnak erre frappáns választ adni: a Gartner szerint a tavalyi negyedik negyedévben (a Lumia 550, a 950 és a 950 XL debütálása után) a mindenféle Windows rendszerű mobil az eladások mindössze 1,1%-át tette ki. Azok a pletykák is megerősödni látszanak, amelyek szerint a Microsoft hűvösre tette a „Lumia 750” és a „850” terveit, ehelyett a szerény hardverű Lumia 650 futott be, illetve jó pár Windows 8.x-es mobil Windows 10-es frissítése. Nagy elégedetlenségre azonban az update kihagyta a Lumia 925, a Lumia 1020, a HTC One (M8) for Windows és az 512 megabájt RAM-os Windows Phone-okat, és hogy tetézzük a dolgot, még olyan pletykákat is olvasni lehetett, hogy tesztalanyunk lehet az utolsó Lumia, egy hosszú, egykor fényesebben csillogó sorozatot lezárva.

Megérkezett a Lumia 650, pletykák szerint az utolsó tagja a családnak
Megérkezett a Lumia 650, pletykák szerint az utolsó tagja a családnak [+]

Más források szerint azonban a Microsoft koránt sem hagyja el a Windows 10-es mobileszközök piacát, csak éppen a plasztik Lumia 950 és a 950 XL elmaradt sikere helyett tényleg a prémiumszegmensre és a produktivitásra koncentrálhat, akár az Intel közreműködésével, remények szerint x86-os programok futtatásával. Egy „Surface Phone” nevében és funkcióiban is felfrissíthetné a mobilos Windows 10 állóvizét, azt viszont nagyon sajnálnánk, ha a szűk körben máig kedvelt, alacsony árfekvésű Lumiák kikopnának a kínálatból, hiszen ezek voltak a Windows Phone talán legvonzóbb ajánlatai.

A hátlap műanyag, az oldalkeret viszont fémből van
A hátlap műanyag, az oldalkeret viszont fémből van [+]

A Lumia 650 sajnos nem ilyen, mert bár a Snapdragon 212-es rendszerchip, az 1 gigabájt RAM, a HD kijelző vagy a 8 megapixeles kamera a középkategória alsó felére mutat, az árazás jóval magasabban landolt. A Microsoft igyekszik ezt fémkeretes kivitellel, mindig aktív OLED kijelzővel, és persze a Windows 10 Mobile rendszerrel kompenzálni. Az ársávban mindenesetre kolosszális harc folyik a vásárlók kegyeiért, és csak igen jól sikerült ajánlatok jutnak el egy Mobilarena-plecsniig.

A Lumia 650 a megszokott, négyzetes dobozban vásárolható meg
A Lumia 650 a megszokott, négyzetes dobozban vásárolható meg [+]

A potenciálisan utolsó Lumia a megszokott, lapos és négyzetes kartondobozkából húzható elő, melynek a tálcájáról a 950-es sorozatnál kapásból mutatósabb készülék néz vissza a vásárlóra, és mindig jó pozitív esztétikai élménnyel kezdeni egy tesztet. Több izgalmat a papírszerkezet azonban nem rejt: egy rakás nyomtatvány mellett mindössze egy 0,55 amperes töltőfej húzható elő rögzített microUSB-kábellel, amelynek sem a teljesítménye, sem pedig a ténye, hogy adatkábelt a júzernek kell biztosítania, nem méltó a középkategóriához. Piros pont a headset kimaradása miatt sem jár.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Microsoft Lumia 950 - kiment a ház az ablakon

    Új oprendszer, új funkciók, új lehetőségek, új csúcsmodell. De az új ablak mellett még bemásznak a bogarak, bőven kell dolgozni a szigetelésen. Az viszont már látszik, hogy ha összeáll, akkor nem lesz rossz.

  • Microsoft Lumia 950 XL - ablakcsere a tizediken

    Megérkezett a legütősebb Windows 10-es referenciakészülék, amely nem kevesebbet ígér, mint kiegészítővel zsebszámítógéppé alakítást. Ám készen áll-e a dolog a nagyközönségnek?

Hirdetés