A hagyományos Nokia telefonoktól is megszabadul a Microsoft?

Sokan várták a Windows Phone (avagy ahogy mostanában hívják, a Windows 10 Mobile) reneszánszát azt követően, hogy a Microsoft megkaparintotta a Nokia mobilos részlegét, beleértve a Lumia okostelefonokat és a hagyományos, zárt operációs rendszerrel rendelkező készülékeket. Ehelyett nemrég arról kellett beszámolnunk, hogy a 650-es lehet az utolsó Lumia, mivel a Microsoft a Surface sorozat keretein belül képzeli el a maga által gyártott okostelefonok jövőjét, most pedig arról ír a MSPowerUser, hogy a hagyományos Nokia mobilokról is lemondhatnak a redmondiak.

Az előlapot főként fényes fekete műanyag uralja.
Az ilyen, hagyományos Nokia logós mobilokat jelenleg a Microsoft gyártja – állítólag már nem sokáig [+]

A Nokia névhasználati jog egyébként csak részben illeti meg a Microsoftot, táblagépekre például nem vonatkozik a korábbi megegyezés, ezért is születhetett meg a Nokia N1 a finnek és a Foxconn összefogásával. Ha minden igaz, az év második felétől androidos Nokia okostelefonok is érkezhetnek a redmondiak közreműködése nélkül, a hagyományos mobilok esetében azonban egészen 2024-ig a Microsoftot illeti meg a névhasználati jog. Kínai források szerint ugyanakkor megválna ezektől a készülékektől is a neves szoftveróriás, a mobilos részleg maradékát pedig – újabb elbocsátások után –, a Surface csapatához csoportosítaná. Ami a Nokia névhasználati jogát illeti a hagyományos mobilok között, azt a Microsoft a Foxconnak licencelné. Ha mindez megtörténne, akkor jó eséllyel a tajvani óriás gyártana minden Nokia logós telefont – okosat vagy zárt rendszerűt –, a márkanév pedig még mindig elég jól cseng világszerte, hogy megérje a brandért fizetni. Persze mindez egyelőre csak pletyka és spekuláció.

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia 230 Dual SIM - egyszerűen bonyolult

    Az okostelefonok világától távol maradóknak egyre kevesebb lehetőségük van vásárláskor, így mindenképpen örömteli az alumínium hátlapos Nokia érkezése.

  • Microsoft Lumia 650 - amikor egy ablak bezárul

    Elképzelhető, hogy tesztalanyunk a Lumia család utolsó tagja, ám emlékezetes készülék helyett a 650 még mindig a Windows 10 Mobile helyét keresi az okostelefonpiacon.

  • Nokia N1 - tizenkét szűk nap

    A Nokia gondolt egy kövéret, és bár mobileszközparkjától megszabadult, tudását a Foxconnal karöltve egy nyolchüvelykes androidos táblagép formájában kamatoztatja.

Hirdetés