LG G4 - nehéz rajta fogást találni

Hardver, sebesség, rendszer

Hogy a nagy akarásnak ne nyögés legyen a vége, az LG a 64 bites, ARMv8 architektúrájú Snapdragon 808 chipsetre voksolt. Az SoC ugyan gyengébb a 810-es változatnál, de azért a négy darab 1,44 GHz-en pörgő ARM Cortex-A53 és a két darab 1,82 GHz-re skálázott Cortex-A57 mag így sem gyenge eresztés, legalábbis mindenképpen fejlődés az elődmodellhez, vagy akár az S805-höz képest. A grafikus gyorsító talán a gyengécske pont, hiszen az Adreno 418 azért nem veszi fel a versenyt az Exynos megoldásával, mindenesetre játékokhoz egyelőre így is bőven elég lesz. Ennél sokkal fontosabb, hogy végre nincs többféle verzió, csak olyan van, amiben 3 GB DDR3 RAM és 32 GB-os flash tároló található (bár ebből elég kevés, csupán 19,5 GB használható fel szabadon), butaság is lett volna a G3 útját követni. Az LG ráadásul nem hagyta ki a microSD bővíthetőség lehetőségét (maximum 128 GB-os kártya tolható a foglalatba), nem jön olyan marketingszöveggel (ami persze azért valamelyest helytálló), hogy a rendszer sebessége csökken ezzel. A rezgőmotor nagyon erős, mind a 155 grammot képes úgy megmozgatni, hogy azt szinte minden esetben megérezzük.

Teljesítmény-teszt
Benchmark LG G4 Samsung Galaxy S6 edge HTC One M9 Motorola Nexus 6
Rendszerchip Snapdragon 808 Exynos 7420 Snapdragon 810 Snapdragon 805
AnTuTu Benchmark 5.x 49597 pont 71040 pont 56588 pont 52783 pont
Vellamo Browser 4131 pont 5698 pont 3599 pont 3736 pont
Vellamo Metal 2241 pont 2594 pont 2181 pont 1574 pont
SunSpider 1.0.2 403,3 ms 387,5 ms 866,6 ms 799,9 ms
Geekbench 3 (single) 1100 pont 1490 pont 1182 pont 1030 pont
Geekbench 3 (multi) 3495 pont 5431 pont 3792 pont 3284 pont
GFXBench Man. onscreen 9,3 fps 16 fps 23 fps 12,1 fps
GFXBench Man. offscreen 14,9 fps 26 fps 23 fps 18,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 24,5 fps 39 fps 49 fps 27,6 fps
GFXBench T-Rex offscreen 34,32 fps 59 fps 49 fps 38,7 fps

A sebesség rendkívül lényeges kérdés volt a G4 esetén, hiszen a G3 szoftvere igen sűrűn megdöccent, bár a hivatalos leleplezés során is igyekezett kiemelni az LG, hogy minden megtettek a megfelelő optimalizálás érdekében. A pontszámokból jól látszik, hogy bár sokszor derekasan helytáll a Snapdragon 808, grafikus feladatok ellátása során óriás hátrányban van nem csak a Snapdragon 810-hez, hanem főleg az Exynos 7420-hoz képest. A szintetikus tesztek eredményei viszont csak az érem egyik oldalát képezik, sokkal lényegesebb ennél, hogy mire képes a G4 valós használat során. Nos, el kell mondani, hogy veszettül gyors eszközről beszélünk, végre nincsenek idegesítő megakadások, hosszabb gondolkodások, minden gyorsan megnyílik, a kijelző reszponzív, vagyis összességében elmondható, hogy kiválóan lehet használni főszereplőnket. A konkurenseknél gyengébb IGP ellenére a játékokkal is könnyedén megbirkózik a masina, a Real Racing 3 például szintén röccenésmentesen futott. Erősebb igénybevétel esetén a készülék hátulja egyáltalán nem, az üveg előlap felső része viszont annál jobban melegszik, bár az LG-től azt az információt kaptuk, hogy ennek nem feltétlenül kellene így történnie.


[+]

A G4-en az Android 5.1 Lollipop operációs rendszerre épülő UX 4.0 felület fut. Saját szoftverét elég rendesen újratervezte az LG, sokkal színesebbek, letisztultabbak lettek az ikonok, illeszkedik a manapság olyannyira kedvelt flat dizájnba. A rendszer működése természetesen nem változott, továbbra is több főoldalunk lehet, amiket gyorsikonokkal vagy widgetekkel tudunk színesíteni. Az egész felületre jellemző egyébként, hogy kevesebb lett a dél-koreaiak egyedi megoldása, sok helyen például (tárcsázó) teljesen gyári külsőt kapunk. A legördülő információs függönyben az értesítéseket és a gyorsbeállítások kapcsolóit láthatjuk, utóbbinak sorrendjét személyre szabhatjuk. Rájött végre az LG, hogy a notifikációknál elég logikátlan, hogy mindig legalulra kellett eddig görgetni ahhoz, hogy valamennyi kis kártyácskát eltüntessünk. Ezt a mostani verzióban megoldották, és a törlés gomb mindig látszik. A vezérlőgombok virtuális formában a képernyő alján helyezkednek el, nem csak sorrendjük változtatható, hanem az is, hogy mi legyen látható (visszalépés, kezdőképernyőre ugrás, értesítési sáv lehúzása, QuickMemo+). Továbbra is lehetőség nyílik arra, hogy ezt a sávot előre meghatározott programok megnyitása esetén eltüntesse a szoftver, így az egész képernyőt ki tudjuk majd használni.


[+]

Az alapvető funkciók közé tartozik a telefonálás. A telefonkönyvben megadhatjuk a rendezés elvét, valamint azt is, hogy csak a számmal rendelkező névjegyek jelenítődjenek meg. A kontaktokhoz név, szervezet, telefon, email, cím, csoport, csengőhang rendelhető. A tárcsázóképernyőn prediktíven kereshetünk, vagyis nem csak a számokat veszi figyelembe a rendszer, hanem a betűket is. A billentyűzet jól használható, a klaviatúrán alapnézetben megjelennek a karakterek és a számok is. A billentyűk megfelelő távolságra helyezkednek el egymástól, így a hosszabb szövegek begépelése sem jelent különösebb nehézséget. A naptárban feladatok, napirend, év, hónap, hét és nap szerint tudunk a nézetek között váltani, az eseményekhez hely, név, időpont, emlékeztető, időzóna, vendégek, és adatvételem menthető el. Természetesen nem maradnak el az alapvető gyári androidos alkalmazások sem, úgy mint a Térkép, a zene- és videolejátszó, a hangfelvevő (diktafon néven), az ébresztőóra, az időjárás, a fájlkezelő és a böngésző.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • Mobilarena TV: a négyesre irigyek a hármasok

  Mai adásunkban újra egy csúcsmodellt, az LG G4-et mutatjuk be, melybe már egy fejlettebb QHD kijelző, 16 megapixeles kamera, valamint Snapdragon 808 SoC került.

 • Törésteszten járt az LG G4

  A TechRax máris kipróbálta, hogy az LG G4 mennyire bírja a strapát. Az első ütést még nagyobb gond nélkül elviselte a készülék, a másodiknál kezdődtek a problémák.

 • Tízmillió G4-et értékesítene az LG

  A The Korea Times úgy tudja, hogy az LG következő, hivatalos bejelentés előtt álló csúcskészülékéből a gyártó legalább tízmillió darabot szeretne értékesíteni.

Hirdetés