Hirdetés

LG G4 - nehéz rajta fogást találni

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs szempontból nem kérdez a G4, minden modul megtalálható benne, amit manapság egy mobiltelefonba be lehet szerelni. A chipset lehetőséget biztosít az akár 300 Mpbs-os 4G/LTE hálózatok elérésére, de ha esetleg nincs lefedettség, akkor sem kell búslakodni, hiszen ebben az esetben a HSPA által nyújtott 42 Mbps sebességgel tudunk szörfölni az interneten. A beszédhangszóró minősége nagyon jó, kiválóan lehet hallani partnerünket, a maximális hangerő pedig bőven elég ahhoz, hogy zajos környezetben is tisztán értsünk mindent. A kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi internetmegosztásra is használható, a Bluetooth 4.1 pedig rendelkezik A2DP, LE, apt-X támogatással. A bejelentéskor igencsak kiemelték a GLONASS műholdak információt is feldolgozó A-GPS egység kiváló működését, amivel nem füllentettek, hiszen sokat navigáltam a telefonnal, és mindig stabilan tartotta a jelet, nem utolsó sorban pedig pár másodperc alatt megtalálta a helyzetemet. Ki kell még emelni az NFC-t, illetve azt, hogy létezik a G4-ből két SIM-es variáns is, bár itthon hivatalosan aligha fog forgalomba kerülni. A microUSB csatlakozó MHL és, OTG-képes, vagyis bátran lehet külső eszközöket csatlakoztatni a mobilhoz.


[+]

Kétféle böngészőt találunk a mobilon, az egyik a Chrome, a másik pedig a gyári program. Utóbbi elképesztően gyors, a Sunspider által adott 403,3 s-os érték is kiemelkedően jónak számít. Bal felül rögtön egy QSlide ikont láthatunk, amivel kisebb ablakba méreteződik át a szoftver, mellette az URL-sáv, a lapok kezelését szolgáló, illetve a menügomb található. Alul a virtuális billentyűre nyomva könnyedén elmenthetjük a weboldalakhoz tartozó könyvjelzőket, és ugyanilyen egyszerűen át is tekinthetjük azokat. Kérhetünk asztali nézetet, a rögzítés plusz funkciónak köszönhetően pedig a teljes honlapot képként tárolhatjuk el. Van olvasómód, így nem csak nagyíthatunk a betűkön, hanem a felesleges képektől is megszabadulhatunk a könnyebb olvashatóság reményében.

LG G4
[+] LG G4 vs. LG G3

Az LG már a G2 óta 3000 mAh kapacitású akkumulátort használ, ekkora telep került a G4 hátlapja alá is, melyet ugye akár cserélhetünk is. A gyártó körülbelül 19-20 órás beszélgetési időt ígér, amit nyilván sosem fogunk elérni. A tesztelési időszakból következtetve nagyjából egy napos üzemidőre kell számítani, amit stabilan tart a telefon, úgy volt 22 százalékon estére a töltöttségi szint, hogy majdnem három óra képernyőidőnél tartottam, és aznap játszottam, benchmarkoltam, neteztem, fotózni viszont nem fotóztam. A maximum valahol 4 óra lehet, ami ugyan nem sok, viszont előrelépés a G3 elég gyengécske teljesítményéhez képest. A Mindig TV teszt alapján kikövetkeztethető, hogy HD videót nagyjából 5 óráig nézhetünk WiFi-n keresztül, ha a telefonról játszunk le DivX tartalmat, akkor ez körülbelül 5,5 óráig lehetséges.

LG G4
[+]

Értékelés: LG G4
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Mivel a G2-t és a G3-at is meglehetősen sokáig használtam, könnyedén össze tudtam hasonlítani az LG elmúlt évekbeli csúcsmodelljeit. Határozottan állíthatom, hogy a G4 esetén rendkívül jó munkát végzett a dél-koreai vállalat. A hajszálnyit ívessé alakított Quantum IPS kijelző színei gyönyörűek, a fényereje is megfelelő, a kontrasztarány pedig átlagon felüli, érdemes rajta visszanézni a telefonnal készült fotókat. A kamera ugyanis szintén fantasztikusan teljesít, kijelenthető, hogy tesztalanyunk az egyik legjobb mobil fényképezővel szerelt készülék most a piacon, ami méltó ellenfele mind a Samsung Galaxy S6-nak, mind pedig az iPhone 6-nak. A dinamikatartomány rendben van, a fókuszálás pedig minden eszköznél gyorsabb, a lézeres távolságmérés egy olyan frankó szolgáltatás, amit ha megszokunk, minden más telefon lassabbnak tűnik majd. A hardvernél volt vita, hogy jó vagy rossz döntést hozott az LG, a végeredmény viszont őket igazolta, ugyan teljes terhelés alatt erősen melegszik az üveg előlap teteje, mégis még hosszabb navigáció után sem lassult be a G4, a rendszert végre sikerült annyira pörgősre optimalizálni, mint a G2 idején. A felület ráadásul letisztult lett, a gyártó pedig igyekezett minden olyan haszontalan programot kipucolni, ami esetleg lassította a rendszert, mégis kerültek bele olyan hasznos funkciók, mint a fényképező gyors elindítását lehetővé tevő Quick Shot, vagy az értesítések áttekintését megkönnyítő Smart Bulletin. A microSD foglalat és az FM-rádió megtartása szintén a G4 érdemeit erősíti. Az akkumulátoros üzemidő habár nem kiemelkedő, a stabil egy nap azért a mai iparágban így is jónak mondható. Az LG mindig híres volt arról, hogy a versenytársak alá tudja árazni legújabb csúcsmodelljét, ami most is igaz, bár csak marginális mértékben, a G4 ugyanis kártyás csomagban kis híján 200 ezer forintba kerül. Kell is ettől még ez a kicsi árelőny is, hiszen konkurensekből nincs hiány, ott van például az előbb említett, bivalyerős hardverrel és kiváló kamerával szerelt, ám egy kicsit drágább Samsung Galaxy S6, vagy az ugyanekkora kijelzővel és jóval magasabb árcímkével, de nagyon pörgős rendszerrel rendelkező Apple iPhone 6 Plus, vagy még a Huawei P8 és HTC One M9 is példaként említhető, bár utóbbi ugye egy Snapdragon 810 SoC-vel szerelt készülék, ami tényleg nagyon forrósodik. Az LG G4 tehát jól teljesített, főleg a kamerán, a rendszersebességen és a kijelzőn érhető tetten a fejlődés, de az elődmodellhez képest jelentősen javított üzemidő szintén előrelépésnek mondható, így az ajánlott plecsnit lelkiismeret furdalás nélkül rá merem sütni a készülékre.

LG G4

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • Mobilarena TV: a négyesre irigyek a hármasok

  Mai adásunkban újra egy csúcsmodellt, az LG G4-et mutatjuk be, melybe már egy fejlettebb QHD kijelző, 16 megapixeles kamera, valamint Snapdragon 808 SoC került.

 • Törésteszten járt az LG G4

  A TechRax máris kipróbálta, hogy az LG G4 mennyire bírja a strapát. Az első ütést még nagyobb gond nélkül elviselte a készülék, a másodiknál kezdődtek a problémák.

 • Tízmillió G4-et értékesítene az LG

  A The Korea Times úgy tudja, hogy az LG következő, hivatalos bejelentés előtt álló csúcskészülékéből a gyártó legalább tízmillió darabot szeretne értékesíteni.

Hirdetés