2018. március 17., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

LeTV Le 1s - LeTeszteltük

A telített kelet-ázsiai piacon is sikerült emlékezeteset alkotnia a mobilvilág egyik legújabb szereplőjének, bár a Le Supermobilok még nem állnak teljesen készen a határok átlépésére.

Hird​et​é​s

Bevezető

A Huaweit aligha kell bárkinek bemutatni: a shenzheni székhelyű vállalat az első a Kínai Népköztársaságból, amelyik átlépte a százmilliós leszállítási álomhatárt egy év alatt, és amelynek a Google is bizalmat szavazott. A Xiaomi és a Meizu neve is egyre ismerősebb világszerte, bár ők egyelőre leginkább az otthoni piaccal számolnak, és elképesztő harcot vívtak az elmúlt másfél évben, a jól árazott phabletek szegmensében. A HD-s Xiaomi Redmi Note után jött Full HD-s Meizu m1 note nyolcmagos SoC-vel, 13 megapixeles Samsung kamerával, Sharp IGZO kijelzővel és Sony teleppel, majd még mielőtt a fürgébb, Helio X10-es Redmi Note 2 bemutatkozott volna, gyorsan piacra került az m2 note is valamivel gyengébb rendszerchippel, viszont tényleg szemtelenül alacsony árcédulával.

Az első pillanattól prémiumkategóriás készülék érzetét kelti a LeTV 1s
Az első pillanattól prémiumkategóriás készülék érzetét kelti a LeTV 1s [+]

Ám nem lehetett az új Redmit válasz nélkül hagyni: a Meizu metal a műanyag házat mutatós fémburkolatra cserélte, az MT6753-as SoC-t Helio X10-esre, és még az ujjlenyomat-olvasó is belefért, továbbra is bőven a középkategória árszintjén belül maradva. Mindenki nyugodjon le! – kiáltotta a Xiaomi, és bemutatta a fémházas, Helio X10-es, biometrikus szenzoros Redmi Note 3-at, 4000 milliamperórás teleppel, úgyhogy az ember nem győzi kapkodni a fejét, miközben az aktuálisan elérhető ár/érték bajnokot keresi 5,5 hüvelyken. Ehhez most a LeTV is csatlakozik, és úgy gondoljuk, fényes jövő áll előtte, ennek megértéséhez viszont előbb a múltjával kell megismerkedni, és most ne valami sötét dologra tessék gondolni, ahogy azt sem kérdezzük meg, hogy Jia Yueting vezérigazgató hogyan szerezte meg az első millióját.

Jia Yueting, a Leshi elnök-vezérigazgatója
Jia Yueting, a Leshi elnök-vezérigazgatója (forrás: The Wall Street Journal) [+]

A LeTV-t 2004-ben alapította a ma 42 éves úriember, és a „Le” előtagot nem a francia „a” névelőből vette át, még mielőtt bárki a LeVideo, LeCloud, LeMe és hasonló nevek alapján sznobizmussal vádolná meg LeVezérigazgatót – a márkanév a Leshi Internet Information & Technology rövidítése, és ugye, hogy mennyivel könnyebb csak annyit megjegyezni, hogy LeTV? A pekingi székhelyű, de amerikai és más nemzetközi irodákkal is rendelkező óriást szokás a Netflixhez hasonlítani audiovizuális műsorszolgáltatásai (LeTV, Live, LeMusic), illetve az Amazonhoz online kereskedése (LeMall) és eszközeibe integrált tartalmai miatt. Annyira erős az audiovizuális vonal, hogy már saját stúdió is akad (Le Vision Pictures) a neves Zhang Yimou művészeti vezetésével, amely A Nagy Fal című filmhez Matt Damont is megnyerte, és a LeTV katalógusában 100 ezer sorozatepizód, rengeteg film, tucatnyi élő csatorna és persze temérdek zene és rádió elérhető.

A LeTV 1s-nek a Moto X Stlye mellett sem kell szégyenkeznie, sőt
A LeTV 1s-nek a Moto X Style mellett sem kell szégyenkeznie, sőt [+]

Yueting és a LeTV ambícióinak ezzel messze nincs vége: a LeCloud felhőszolgáltatás integráns része az egész ökoszisztémának, a LeSports ma Kína vezető online sportműsor streamelője, a LeAuto az okos, energiatakarékos és környezetkímélő gépjárművek előállításával foglalatoskodik, a SuperTV televíziókészülékekkel pedig a szórakoztatóelektronikai piacra is betörtek (és akkor az audioeszközökről, a virtuális valóság kiegészítőkről, vagy mondjuk a Le SuperBike kerékpárokról még is beszéltünk, amelyen Bike OS fut). Ezek után talán érhető, miért számítunk a kínai óriás előretörésére a mobilpiacon, ahova az év elején, Le Superphones fantázianévvel mindjárt három mobillal törtek be (LeTV Le 1, 1 Pro, Le Max). A nemzetközi terveket jelezte már ekkor az, hogy a kínai bemutatóval egy időben egy amerikai sajtóeseményen is megmutatták ezeket az okostelefonokat, bár a Népköztársaság határain kívül, hivatalos formában egyelőre még nem nagyon kaphatók.


[+]

A LeTV „másfeledik generációs” mobilját, a Helio X10-es, gyönyörű alumíniumházba öltözött, ujjlenyomat-olvasós Le 1s-t kezünkbe véve elég hamar kiderült, hogy hiába vannak jelen csak pár hónapja mobilpiacon, hamar felvették a dolgok fonalát, a kezdőképernyőt megpillantva pedig az amazonos kapcsolat is nyilvánvalóvá válik: a LeSzolgáltatások ugyanannyira integráns részei a rendszernek, mint azt a Kindle táblagépeknél látni. Nem véletlen, hogy a mobilos leszállítások tekintetében elég jól állnak, a cég 3,7 milliárd dolláros éves bevételre számít vállalati szinten (ami jövőre simán megduplázódhat), Yueting vagyona pedig 7,9 milliárd dollárra rúg a Forbes szerint, amivel Kína 17. leggazdagabb embere, a tavalyi 78. helyezésről jelentősen előrelépve.

A LeTV 1s és dobozának tartozékai
A LeTV 1s és dobozának tartozékai [+]

A les eszközök és járművek amerikai ambícióinak (a vezérigazgató egymilliárd dollárral támogatja a Faraday Future nevű, Tesla riválisnak kikiáltott, elektromos autós startupot) mondjuk aligha tett jót az a döbbenetesen félresikerült weibós poszter, amelyen a közösségbarát LeTV mellett egy Apple-logós karszalaggal szalutáló Hitler figura áll (!), kellett is Yuetingnek bocsánatért esedeznie. Mégsem emiatt nem robbantak még be a Le Supermobilok a nemzetközi piacokon (a LeMall amerikai áruház már aktív): a rendszerfelületet nem sikerült még a nyugati elvárásokhoz igazítani, és mivel a LeTV hangsúlyozza: minden eladott 1s-en pénzt veszít (amelyet Kínában szolgáltatásaival kíván visszahozni), egyelőre nem tudni, hogy milyen formában és árakkal lehetnek nyereségesek külföldön ezek a készülékek. Ez persze nem zárja ki, hogy a webshopok és helyi viszonteladók ugyanúgy felvegyék kínálatukba a les mobilokat, mint mondjuk a Meizukat (tesztkészülékünk például a Tinydealtől jutott el szerkesztőségünkbe), a hírek szerint az indiai, hivatalos premier pedig nemsokára itt van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

H​i​rd​et​és​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.