100 millió leszállított Huawei okostelefon, Apple, Samsung visszaesés

Hirdetés

A TrendForce az egyik legismertebb elemzőcég a mobilpiacon, amely nem csak az aktuális részesedéseket és mutatókat próbálja számszerűsíteni, hanem a trendek alapján a következő piaci (negyed)évek eredményeit is. Ami 2015-öt illeti, számításaik szerint idén 9,3%-kal növekedik az okostelefonpiac, elsősorban a délkelet-ázsiai és indiai régió motorjának köszönhetően, jövőre ez az érték 7,7% lehet.

Ami a harmadik pénzügyi negyedévet illeti, az főleg a kínai gyártók erősödéséről szólt, kiváltképp a Huawei-éről, amely idén első helyi gyártóként több mint 100 millió készüléket szállít le boltjaiba és partnereinek. A harmadik negyedév 332 millió leszállított készülékéből 150 millió a kínai gyártókhoz kötődik, közülük pedig nyilván a Huawei volt a legszorgosabb, 18,7%-os szelettel a tortából, ami előrelépés a második negyedév 17,9%-ához képest. A Xiaomi továbbra is második, ám a TrendForce szerint épphogy csak megelőzi a Lenovót. Az Alcatel mobilos részlegét pár éve felvásárló TCL a negyedik, az Oppo pedig az ötödik erő a Kínai Népköztársaság gyártói közül. A Xiaomi a Huawei-jel szemben idén nem fogja tudni a százmilliós számot teljesíteni.

Ami a világpiacot illeti a leszállított okostelefonok tekintetében, a Huawei ott is tovább erősödött a második negyedévhez képest (+ 0,9%), míg a két tradicionális óriás, a Samsung (- 2,1%) és az Apple is visszaesett valamennyire (- 1,7%). A Sony, az LG, a Microsoft vagy a HTC nem fért fel a top 5-ös listára. A TrendForce szerint egyébként az idei lehet az első év, amikor a Samsung nem képes növelni leszállított készülékeinek számát, aminek főleg a fent említett, belépőszintű és középkategóriás kínai konkurencia az oka. A kutatócég szerint idén a gyártó 1%-kal kevesebb okostelefont indíthat útjára az összeszerelő üzemekből, bár a 323,5 milliós darabszámot meglátva aligha lesz okuk a panaszra. Az Apple velük szemben komoly sikerrel zárhatja 2015-öt: 16%-os növekedéssel, ami 223,7 millió leszállított iPhone-t jelent, és mivel nekik nincs olcsó ajánlatuk, a piaci profit javát ismét Cupertino fogja lefölözni. A TrendForce adatai előzetes eredmények.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés