Insta360 One X - mindenki lehet Neo

Az első, telefonra csatolható gömbkamera után az Insta360 egy sokkal jobb minőségű termékkel bővítette a kínálatát, amelyhez spéci kiegészítő is kapható.

Hirdetés

Bevezető

Volt egy időszak, amikor mindenféle nagyobb cégek is úgy érezték, hogy a virtuális valósággal érdemes valamit kezdeni, beszállt a történetbe a Samsung, az LG, meg a Facebook is, mondjuk ez esetünkben tökmindegy, de a két koreai gyártó piacra is dobott 360-as kamerát (ja, a Huawei is, de ők csak átcsomagoltak pont egy korábbi Insta360-as kis gömböt), mert milyen jó, hogy a júzer tud készíteni 360 fokos fotót és videót és azokat majd remekül vissza lehet nézni VR-headseten.

Amikor még a VR-ban hitt mindenki
Amikor még a VR-ban hitt mindenki [+]

Aztán ez a nagy törekvés úgy elmúlt, mintha sosem történt volna meg, hogy több ezer sajtómunkás Gear VR-on nézett egy Samsung sajtóeseményt Mark Zuckerberggel habosítva. Az Insta360-nál viszont nem állt meg az élet, tesztünk alanya az a One X, ami már egy ideje kapható, de hosszas nyavalygás után sem bírtak küldeni egy tesztpéldányt, úgyhogy elkértem Tech2 Lacitól azt, amit neki bezzeg elküldtek, mivel én igazából már a korábbi kis gyöszöket is szerettem, noha azok képminőségben messze voltak a tökélytől.

A tesztcsomag
A tesztcsomag [+]

És van még egy érvem. A 360-as kamerák ugyanis nem csak, vagy akár azt is mondhatnám, hogy elsődlegesen nem arra valók, hogy a velük készített felvételeket majd VR-ban megcsodálom. Hanem a dolog esszenciája az, hogy az ember kezében van valami, ami minden irányban rögzít. És utána egy jó editorral hagyományos fotót és videót konvertálunk belőle úgy, hogy mi döntjük el, hogy a kép és a film melyik szegmense látszódik majd az eredményen. És majd mindjárt mutatok példákat, hogy ez mennyire nagyszerű dolog is lehet, ha az ember már hellyel-közzel tudja, hogy amivel éppen anyagot rögzít, azt miképp fogja felhasználni. Nyilván ehhez kell némi tapasztalat (de nem sok), meg kicsit melósabb (de nem sokkal), mint lőni egy fotót a telefonnal és szétküldeni / postolni, de az Insta360 kapcsán az a legnagyobb királyság, hogy nem csak odatojnak egy nyersfájlt az eszközök a memóriakártyára, hanem kapunk egy korrekt szoftveres háttéret is, amivel igazából meglehetősen egyszerű, egyszersmind kifejezett szórakoztató is a felvett anyagból olyan végeredményt előállítani, ami bármilyen kijelzőn vagány.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

  • Insta360 Air - körbe futunk, Dugó!

    Az Apple termékekhez készült verzió után itt van az androidos ketyerékkel kompatibilis változat is, ami fontos pontokon fejlődött és ennek fényében már van értelme is.

Hirdetés