CES 2020: Akciókamera és 360 fokos kamera egyben

Az Insta360 új terméke egy moduláris kamera, amelyhez fejlesztett okostelefonos szoftver is dukál.

Hirdetés

Az Insta360 egyre ismertebb márka a 360 fokos kamerák piacán, a kezdeti, meglehetősen kompromisszumos termékek után a One X már elég ütősre sikeredett (tesztünk itt, de a CES blog utazós videóiban is van pár jól sikerült snitt), úgyhogy érdeklődve vártuk, hogy mivel rukkolnak elő Vegasban. Az eredmény egy újfajta kamera lett, amelynek Insta360 One R a neve.


[+]

Ez igazából egy moduláris akciókamera, amely összesen három részből tevődik össze. Van a termék agya, amely nagyjából kocka alakú, van a kamera rész, amely egy másik kockában helyezkedik el, ezeket össze kell pattintani, alájuk pedig szintén külön modulban érkezik az akkumulátor. A dologban az az ötlet, hogy a júzer cserélgetheti mind a telepet, mind pedig a kamerás modult, az Insta360 ugyanis már most is háromféle szettet kínál.


[+]

Van az alapszint, ami egy jó minőségű akciókamerát csinál a One R-ből, ez egy lencse, 4K-s felvételt tud 60 fps-sel, F/2,8-as apertúrával, ultraszéles látószöggel. Gyakorlatilag olyan, mint egy GoPro. Ezt lehet lecserélni egy kétlencsés megoldásra, amivel 360 fokos fotók és videók készíthetők összesen 5,7K felbontásban, ez nagyjából az a kialakítás, mint amit a One X is tud, de a gyártó szerint a képminőség javult. És van egy harmadik modul, amit a Leica közreműködésével fejlesztettek ki, ez egy akciókamerás szinten óriási szenzort rejtő kamera (1 inch), ami fantasztikus képminőséget ígér rosszabb fényviszonyok esetén is az F/3,2-es apertúrával.


[+]

A lényeg tehát, hogy a júzer cserélgetheti a kamerákat a felhasználás módjának megfelelően könnyen és gyorsan. Az "agy" adott, ebben van a hat tengelyes stabilizátor, illetve az összes kommunikációs modul, amivel a One R a telefonunkhoz tud kapcsolódni annak érdekében, hogy az elkészült felvételeket azonnal szerkeszthessük és megoszthassuk. Az Insta360 eszközeihez tartozó editorok általában elképesztően ügyesek ilyen téren, aki pedig komolyabban akar editálgatni, annak a PC-re és Mac-re is elérhető Insta360 Studio szoftver ajánlható.

Viszont a One R biztosan nem lesz néptermék. A sima 4K-s akciókamera indul 340 eurós árról, ha kell hozzá a 360-as modul (ami igazából a termék értelme), akkor 510 eurónál járunk, ha pedig a Leica lencsés extrát is óhajtjuk, akkor további 320 eurót hagyhatunk a boltban. És akkor még nem vettünk tartozékokat, mint a vízálló tok, vagy az extra akkumulátor. Az Insta360-nál ugyanakkor azt mondták, hogy hamarosan jön a One X utódja (remélhetőleg az MWC-n), ami kifejezetten a 360 fokos felvételekre fog továbbra is fókuszálni, vélhetően jóval kedvezőbb áron, mint amennyiért a One R elérhető.

Előzmények

  • Insta360 One X - mindenki lehet Neo

    Az első, telefonra csatolható gömbkamera után az Insta360 egy sokkal jobb minőségű termékkel bővítette a kínálatát, amelyhez spéci kiegészítő is kapható.

Hirdetés