2019. január 22., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Huawei Y6 II Compact - ki a kicsit nem becsüli...

A Huawei belépő szériájának tagja sok hasonlóságot mutat az elődjeivel, pár aprósággal többet tud náluk, ami még így sem sok, de megbocsájthatatlan problémák nincsenek.

Hirdetés

Multimédia

Az Y6 II Compact megegyező, 13 megapixeles felbontású főkamerát kapott, viszont a LED villanót megduplázták, valamint előre is jutott egy az 5 megapixeles szelfikamera mellé. Annak ellenére, hogy az előlapi modul felbontása kisebb, mint az Y6 II-é, rendben teszi a dolgát. Noha kissé zajos a végeredmény, korrekt önarcképeket lőhetünk, egészen életszerű szoftveres szépítéssel. A felület a Huaweitől megszokott kialakítású, viszont nem teljes értékű, amennyiben például kimaradt a kézi mód, az ételfotó, vagy a dokumentumfotó. Így az élőképen a jobb felső sarokban található beállítások mögött csak HDR, panoráma és utófókusz kínálkozik a vízjel, hangjegyzet és legjobb kép opción kívül. A további beállításokban maximum az ISO-t és a fehéregyensúlyt tudjuk macerálni. Van egyébként lehetőség time-lapse készítésére, a vaku automatizálására és a főkamera is hajlandó szépíteni a témán.


[+]

A képek minősége alapvetően nem lenne rossz, de a szoftver néha túlzásba viszi az igyekezetet, amellett, hogy a fehéregyensúly rendre bizonytalan. A lencserajzolat a széleken is elég összeszedett, ugyanakkor esetenként akár durva kromatikus aberráció is előfordulhat. A dinamika nem eleve elhibázott, ezért nem feltétlenül szükséges a HDR használata, ami viszont minden esetben kellemetlenül túlélesít, felülexponál, zajossá és természetellenessé teszi az összhatást, azzal együtt, hogy amikor igazán szükség lenne rá, nem sokat segít az alapproblémán. Az aránylag részlethiányos képeken igen szembeötlő az algoritmus kevésbé szofisztikált próbálkozása. Kedvezőtlen fényviszonyok között erősen elmosódottá válnak a vonalak, este pedig nehezen talál fókuszt, de ha mégis, akkor is igen elmosott és fátyolos eredményre számíthatunk. Manuális mód meg ugye nincs. Cserébe filterek nélkül is készíthetünk apokaliptikus hangulatú fotót.


[+]

Videózásnál szintén a fenti problémákba fogunk ütközni, a dinamika gyenge, indokolatlan élesítés érződik, cserébe a fókusz általában helyben van. (Tesztfelvétel itt.) Lejátszani Full HD-ig tudunk, de rendre megpróbálkozik a magasabb felbontással is, eredménytelenül. Értékelnénk, ha nem kedvelt formátumoknál vagy méretnél tájékoztatna, hogy mi van. Így előbb-utóbb nyilván feladjuk, de jó lenne tudni, hogy csak lassú, vagy simán nem kompatibilis formátummal próbálkozunk. Az AC3 hang nyilván nem megy, a H264 viszont 1080p-ben is remekül. A gyári lejátszó elég fapados, mindössze kis ablakba száműzhetjük a tartalmat, a feliratokat nem kezeli. Ami végül is mindegy, mert úgyis érdemes tetszőleges lejátszót beszerezni, az meg valószínűleg mindent tud, amire vágyunk.


[+]

Zenei aspektusból inkább a funkción lehet a hangsúly, mint a minőségi, passzióból való zenehallgatáson. A gyengébb hangmegjelenítéshez viszont ugyanolyan mutatós és kellemes szoftver társul, mint a Huawei magasabbra pozicionált készülékeiben. A Zenék dalok, előadók, albumok és mappák szerint rendez, fekvő nézetben pedig albumborítóval ellátott, kvázi bakelitek formájában látjuk viszont zenei könyvtárunkat. Az adott számot beállíthatjuk csengőhangként, ha elérhető dalszöveg, követhetjük a mondanivalót, valamint időzíthetjük a zenehallgatás befejezését. Hangszínszabályzó sajnos a Google Play Zenéből sem érhető el.


[+]

A multimédiás hangszóró igen gyenge performanszt nyújt. Az értesítések és csörgés észlelésére bőven elegendő a hangerő, de zenehallgatáshoz nem kielégítő, főleg, hogy maximumra tekerve igen torzít. Az audiomegjelenítés hallhatóan részlethiányos, a 150 Hz alatti és a 14 ezer Hz feletti tartomány eleve nem játszik, a dinamika lagymatag, a hangzás karcos és recsegős, térhiányos és mélységet nélkülöző, amit kellemetlen magasak tetéznek. Fülhallgatót nem kapunk, így próbálkozhatunk egy jobb fajtával, amire lényegesen jobb hangminőség jut. Sokat tisztul az összhatás, a részletek nem sokat gazdagodnak, cserébe minimális térérzet és némi mélyhang előkerül, de továbbra is kissé lapos és erőtlen, amit hallunk. Ezzel együtt így azért hallgatható, például FM-rádió is, amit szerencsére nem hagytak ki a repertoárból. Kiválóan működik, noha RDS információk nem nagyon érkeznek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma

  Még mielőtt 2016 véget érne, a Huawei letette az asztalra az év egyik legjobb phabletjét, amely a Kirin 960-nal és az Android 7.0-val már 2017-et vetíti előre.

 • Huawei Y6 Pro - hosszan tartó hatás

  A Huawei üdvöskéje a takarékos hardver mellett erős akkumulátort is felvonultat, és az árcímke így sem vészes. A piac ugyanakkor manapság kiélezett, így a sikerre nem vehetünk mérget.

 • Huawei Y6 II - phab lett belőle

  Óriástelefon lett az öthüvelykes Y6 folytatásából, amely a RAM, a processzormagok és a tárhely méretére rádupláz, a HD kijelző 5,5 hüvelyken viszont már hátrány a mai piacon.

 • Huawei P9 Plus - nyomós ok

  Nyomásérzékelős előlappal, AMOLED kijelzővel, 64 gigabájtos tárolóval és nagyobb akkumulátorral támad a phabletes P9, ám az Erő legyen azzal, aki az árcédulát meglátja.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.