Huawei Watch GT Runner - hosszútávfutó

Futásra specializált tag érkezett a Watch GT-k közé. Sokáig bírja, edzéstervekkel segít, az adatok kinyerése viszont továbbra is körülményesebb, mint maga a futás.

Szoftver, üzemidő, verdikt

Az órán futó Harmony OS kezelése egyszerű, a rendszer gyors, számlapokból bőven van lehetőségünk személyre is szabni a kartársunkat. Hiányzik viszont az, hogy az óra tükrözze a telefon profilját, vagyis ha éppen ne zavarjanak módba kerül a mobil, akkor az óra se rezegjen a csuklómon. A rezgőmotor egyébként erős, úszás közben is érzékelhető, amikor jelez. Az elérhető célok jó, hogy vannak, de lehetnének többen, az Érmeim menüpont alatt tizenegy megnyitható virtuális ereklye van csupán, ez a kanyarban sincs a konkurenciához képest. Lehetne a lépésszámon és a futáson kívül több edzéstípusra, esetleg alvásra vonatkozó érem is, a speciális ünnepnapokon végzett mozgás után járókról már ne is beszéljünk. Ugyanígy elférnének a közösségi kihívások is a Huawei Egészségben, és hiányoltam azt is, hogy az edzésekhez az órán vagy a telefonon felszerelést rendelhessünk hozzá, például a terepfutáshoz a terepfutó cipőt, a kerékpározáshoz a bringát…

Edzéseinkről a Regenerálódási pulzus mérése után részletes adatokat nézhetünk meg közvetlen csuklónkról. Összesen tíz edzés adatát tárolja az óra.Edzéseinkről a Regenerálódási pulzus mérése után részletes adatokat nézhetünk meg közvetlen csuklónkról. Összesen tíz edzés adatát tárolja az óra.Edzéseinkről a Regenerálódási pulzus mérése után részletes adatokat nézhetünk meg közvetlen csuklónkról. Összesen tíz edzés adatát tárolja az óra. Edzéseinkről a Regenerálódási pulzus mérése után részletes adatokat nézhetünk meg közvetlen csuklónkról. Összesen tíz edzés adatát tárolja az óra. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az Egészséges Élet, mely nevéből kitalálható, hogy mire próbál minket sarkallni is lehetne kicsit részletesebb, illetve az óráról is irányítható. A megtett lépéseink, légzésgyakorlataink és alvásaink adatát karunkról szerzi be az app, de ahhoz, hogy a kitűzött folyadékbevitelt naplózni tudjuk, már turkálni kell az alkalmazásban, majd manuálisan naplózni a dolgot. Pedig ott van a GT Runneren az Egészséges Élet, de a minialkalmazás csak a napi teljesítményünk összesítésének megtekintésére jó.

Az óra nagy és szép kijelzőjét okosabb alkalmazások is kihasználhatnák.
Az óra nagy és szép kijelzőjét okosabb alkalmazások is kihasználhatnák. (forrás: Mobilaréna) [+]

Van VO2Max naplózás, folyamatos pulzusfigyelés, terhelés (stressz) figyelése, napi lépésszám, emeletszámlálás, alvásnaplózás, kalóriaszámlálás, ezeket részletesen, ábrákkal együtt megtaláljuk az órán az adott napra vonatkozóan, edzéseink közül a legutolsó tíznek a részletes adatait nézhetjük vissza csuklónkról. Nem találtam azonban egy olyan alapfunkciót, mint a menstruációs cikluskövetés, pedig a Watch GT 2 Pro is tudja, így furcsa volt, hogy a GT Runner nem. (AliceWake szerint ez azért van, mert a regisztrált felhasználói fiókom hozzám hasonlóan férfi neműként azonosítja magát, így a rendszer elrejti az opciót. Írtam a Huaweinek az ügyben, frissítem az anyagot, amint választ kapok rá.) Az alvásnaplózás pontosnak tűnt, de az adatok részletessége elmarad például a Garmin által biztosítottakétól.

Alvás-, stressz- és SpO2-napló a Huawei Egészség alkalmazásban.Alvás-, stressz- és SpO2-napló a Huawei Egészség alkalmazásban.Alvás-, stressz- és SpO2-napló a Huawei Egészség alkalmazásban. Alvás-, stressz- és SpO2-napló a Huawei Egészség alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

Üzemidőben viszont nagyjából ott van, talán még meg is előzi hasonló kaliberű AMOLED paneles Garmint a Huawei órája. A GT Runner félúton van egy sportóra és egy okosóra között, üzemidőben az ígért 14 nap az AOD kikapcsolásával simán túl is teljesíthető, folyamatos megjelenítéssel viszont hetente egyszer biztosan töltőre kell majd rakni az óránkat. Egy 7:30-kor kezdődő napot, melyben két órányi, a GPS-t használó aktív kültéri séta is volt, bekapcsolt AOD-vel a GT Runner 18%-nyi csökkenéssel a töltöttségben teljesített, ami szerintem jó.


[+]

Nehéz számomra az összegzés, mert ez az első olyan okosóra a Pebble 2 és az Apple Watch S1 után, amit hosszabb ideig használhattam. Ha ilyen eszköz vásárlása előtt állnék, a 109 990 forintos induló ára elgondolkodtatna. A GT Runner szép, könnyű, 5ATM minősítéssel úszhatok is vele, ami nekem sokat számít, és van benne egy rakás okos funkció is úgy, hogy mellettük nem kell naponta töltögetni. De szoftveres oldalról a Garmin belépőszintű modellje is jobban használható, ha az edzésadatok naplózása a cél. Megegyező áron a Samsung Galaxy Watch 4-e pedig jóval okosabb okosóra, igaz, azt két-három naponta biztosan etetni kell árammal. iPhone mellé az Apple Watch SE a konkurens, ami sokkal okosabb, de üzemidőben körökkel veri a Huawei kínálta kartárs. A Watch GT Runner pontos adatrögzítéssel és hosszan tartó működésével nagyon jó óra lenne, de a szoftveres oldalon még csiszolni kell, hogy bátran ajánlani is tudjam olyannak, aki nem kizárólag a cég termékeit és szolgáltatásait használja. Kezdő futóknak, akiknek hozzám hasonlóan csak az aktívabb élet a cél, szerintem segíthet elérni céljukat, de készüljenek fel arra, hogy ha részletesebben szeretnének adatokat edzéseikről vagy versenyeikről, akkor azoknak a Huawei Egészségből történő exportálására annyi időt minimum rá kell majd szánniuk, mint egy 5K-ra.

viragdani01

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés