Huawei Watch GT Runner - hosszútávfutó

Futásra specializált tag érkezett a Watch GT-k közé. Sokáig bírja, edzéstervekkel segít, az adatok kinyerése viszont továbbra is körülményesebb, mint maga a futás.

Használat, edzések

A GT Runner használatához mindenképpen szükségünk lesz egy okostelefonra, az óra 4 GB tárhelye véges, Wi-Fi híján pedig a Huawei Egészség alkalmazás nem tud szinkronizálni közvetlen az eszközről, csak egy minimum Android 6.0-t, egy iOS 9.0-t, illetve egy Harmony OS 2-t futtató mobil közbeiktatásával. A Huawei Egészség alkalmazás átlátható, egyszerű, ha összekötöttük az órát, a kapcsolat stabil. Bő egy hónap alatt mindössze kétszer kellett újracsatlakoztatnom az órát telefonnal, ebből egyszer azért, mert kiköltöztem a Galaxy S22-ből, egyszer viszont azért, mert elmentem a telefonom nélkül edzeni, majd amikor visszaértem a mobilhoz, az óra egyszerűen nem akart csatlakozni arra, hiába látta és jelezte előbbi a GT Runnert.

Edzésekre vonatkozó adatok a Watch GT Runneren.Edzésekre vonatkozó adatok a Watch GT Runneren.Edzésekre vonatkozó adatok a Watch GT Runneren. Edzésekre vonatkozó adatok a Watch GT Runneren. (forrás: Mobilaréna) [+]

Androidos készülékkel jobban működik az óra, az iPhone-nal való használat során több megkötés is van: nem működik a Petal térkép, nincs óraszámlap-bolt, nem másolhatunk zenét az órára, nem reagálhatunk az üzenetekre az óráról, nem irányíthatjuk a telefonon lejátszott zenét, körülményesebb exportálni és importálni a GPX, TCX, KML fájlokat, kevesebb lehetőségünk van külső tevékenységkövető alkalmazásokkal összehangolni az eredményeinket. Az Apple Egészséggel való szinkronizálás és a hívásfogadás legalább jól működik és beszélhetünk az óránkat használva, a beépített mikrofon és hangszóró nagyjából tíz méterre a forrástól is jól érthető kommunikációt tesz lehetővé. Az értesítésekre egyébként androidos készülékről is csak emotikonokkal válaszolhatunk, a hívást pedig nem tudjuk egy gyors “Visszahívlak!” üzenettel elutasítani, ami nekem hiányzott.

Újdonság, de nem az eszköz specifikusan egyedi tulajdonsága, hogy együttműködik az Adidas Runtastic, Pedometer, Steppy, Freedriving, Step by step alkalmazásokkal is. A Strava azonban továbbra is hiányzik, Nike Run Club sincs, ahogy a Google Fit szinkronizálást is csak egy harmadik féltől származó program közbeiktatásával lehet megoldani. Az órára közvetlenül telepíthetünk ugyan az AppGallery-n keresztül a támogatott alkalmazások közül, de ezek száma véges, a művelet pedig kissé körülményes, ha alapból nincs AppGallery a mobilunkon. A Huawei saját eszközeivel más a helyzet, ott minden adott alapból, de ha valaki más gyártó készülékével használná, az számoljon minimum plusz három letöltendő alkalmazással a Huawei Egészség mellett.

Futóedzéshez terv és futásra vonatkozó adatok a Huawei Egészség alkalmazásban.Futóedzéshez terv és futásra vonatkozó adatok a Huawei Egészség alkalmazásban.Futóedzéshez terv és futásra vonatkozó adatok a Huawei Egészség alkalmazásban. Futóedzéshez terv és futásra vonatkozó adatok a Huawei Egészség alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az Egészség app részletes adatokat ad edzéseinkről, vannak térképek is a megtett útról, ezek már kevésbé részletesen mutatják meg, hogy merre mit csináltunk, de kimenthetjük őket rövid videós formában megosztásra. (Ez egyébként vicces, mert nem egy videófájlt generál az alkalmazás, hanem képernyőfelvétellel menti el a dolgot.) Állíthatunk be személyre szabott edzésterveket futásainkhoz, amikhez aztán közvetlenül az óránkról fogjuk kapni az utasításokat. A Huawei Egészség és az óra szoftvere is megy magyarul, de a Runner angolul szól hozzánk, kellő hangerővel ahhoz, hogy kültéren is tisztán értsük, hol tartunk éppen. De van opció Bluetooth fülhallgató csatlakoztatására is. Az angol nyelv egyébként időnként az alkalmazásban is feltűnik, hiába van magyarra állítva, ráadásul néha keveredik a kínaival is (lásd a képeken fentebb), van még mit csiszolni a UI-t illetően. Virtuális edzőnk nem egy szószátyár típus, a NRC irányított edzéseihez képest GT Runner meglehetősen kevésszer szólalt meg.

Az edzéstervek segíthetnek felkészíteni egy kezdőt a maratonra, ehhez kapcsolódóan több extrát is kínál az óra:

  • Mér egy körülbelüli laktátküszöböt, azaz meghatározza, mikortól lesz izomlázunk, segít megelőzni a sérüléseket.
  • Folyamatosan jelzi nekünk, milyen formában vagyunk, milyen a futási indexünk korunkhoz, fittségünkhüz és a hozzánk hasonló felhasználókhoz viszonyítva.
  • Regenerálódási időt számol és jelez, ez szintén segít a sérülések elkerülésében.
  • Összesíti, mennyire terheltek meg minket az elvégzett edzések.

Amatőrként, akinek soha nem volt még futásra szánt céleszköze, nekem ezek tetszettek, azt viszont észrevettem, hogy túlságosan optimista a rendszer. Betegség után egy kilométeres séta lefárasztott, s közben a GT Runner szerint csúcsformában voltam. Az adatok pontosítása céljából az órához csatlakoztathatók speciális eszközök, például pulzuspántok, edzőtermi gépek egyébként, ezek kompatibilitásáról azonban érdemes a beruházás előtt egyeztetni, ANT+ nincs az órában.

Edzésadatok a Watch GT Runneren.Edzésadatok a Watch GT Runneren.Edzésadatok a Watch GT Runneren. Edzésadatok a Watch GT Runneren. (forrás: Mobilaréna) [+]

Edzés közben folyamatos visszajelzést kapunk az aktuális teljesítményünkről, láthatjuk a pulzusunkat, a megtett távot, a szintkülönbséget, a véroxigén-szintünket. A Huawei figyelmeztet, hogy egyik sem orvosi minőségű adat, de a GT Runner méréseit pontosnak mondanám, miután összehasonlítva azokat egy Apple-óráéval, nem tapasztaltam jelentős különbséget. Az ilyen eszközök a számítógépes munka csuklómozgását gyakran hiszik sétálásnak, ezt a GT Runner egyszer sem tette. Az edzés elindítása előtt beállíthatjuk céljainkat, ez lehet távolság, időtartam, elégetett kalóriák száma. A mozgás végén van lehetőségünk regenerálódási pulzust is mérni, úszóedzés után pedig víztelenít a készülék, ami annyit tesz, hogy magas hangerőn lejátszott magas hangokkal kinyomatja a vizet a hangszóró és mikrofon réséből. Tudom, hogy futásra optimalizált az óra, de kicsit több mozgásformát el tudtam volna viselni, a mért edzésformák között nem találtam például külön a bemelegítő gyakorlatokat, vagy a jógát.

Grafikonok teljesítményünkről.Grafikonok teljesítményünkről.Grafikonok teljesítményünkről. Grafikonok teljesítményünkről. (forrás: Mobilaréna) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés