Hirdetés

Huawei Watch 3 Pro - óraátállítás

HarmonyOS-sel és eSIM-mel, ám egyelőre több potenciállal, mint praktikus újítással vált rendszert a Huawei óraszéria.

Huawei Egészség, HarmonyOS

Az óra a kiadás pillanatában HarmonyOS 2.0.0-t futtat és a telefonos beüzemelés ilyen rendszerű mobilon, Androidon és iOS-en a szokásos Huawei Egészség app közbenjárásával indul. Kétségtelenül Huawei márkájú telón a legkényelmesebb a dolog, mert a többire fel kell dobni a jelzett szoftvert, és a funkciólista is házon belül a legteljesebb az eszközök között. A HarmonyOS-es lehetőségeket egyelőre nem sikerült kipróbálni, androidos P40 Próval kapcsolódtam össze, egyébként pedig iOS-en a legszűkösebb az adatcsere. A későbbiekben az okosotthon kellékeit felülről lepöccintve lehet majd kezelni az óráról, és olyan extrák is bejönnek a képbe, mint a Petal térképes navigáció, csak még nem készült el. Onnantól viszont, hogy az ember bepötyögi az apró billentyűzeten a WiFi jelszót, vagy beállítja az eSIM-et, a Watch mobil nélkül is fel tud lépni az internetre.

Hirdetés

[+]

Jelzésértékű változás, hogy eltűnt az Egészségből a zeneátvitel és az alkalmazáskezelés, appokat ugyanis már az órán lévő AppGalleryből telepíthetünk, és onnan érhetjük el a Huawei Music online zenehallgatást is, offline mentéssel. Ez működik, a zeneátvitel egyelőre viszont nem: elvileg HMS-es telefonon, a Huawei Musicban a kedvencek közé tett mp3 számok szinkronizálásra kerülnek, de ez sehogy se jött össze, a gyártónál dolgoznak rajta. Mégis sokkal egyszerűbb lenne a régi módon, az Egészségből átdobálni a 16 GB-os tárolóra a számokat, ami WiFi-n albumonként is csak másodpercek kérdése lenne. Az alkalmazásmenü alapból az Apple Watchhoz hasonlóan ikonokkal van teleszórva, de kérhető listás nézet is szöveggel, az alábbiakkal:


[+]

Edzésindítás, edzésbejegyzések, edzésállapot, tevékenység bejegyzések, telefonhívás, névjegyzék (a mobilról szinkronizálva), zene (önálló és mobilos lejátszás), pulzusmérés, alvás, véroxigén-telítettség, légzőgyakorlatok, időjárás, naptár (a Huawei telefonok naptárját szinkronizálva, új esemény hozzáadása nélkül), ébresztő, stopper, zseblámpa, időzítő, iránytű, magasság- és légnyomásmérő, jegyzettömb (hangjegyzet készíthető, szöveggé alakítás nem opció), beállítások, és bőrhőmérséklet. Ez szépszámú, viszont kolosszális a WatchOS telepíthető alkalmazáskínálatának az előnye, úgyhogy komolyan rá kell mennie a Huawei-nek, hogy mondjuk harmadik fél sportrendszerét integrálja a jelenleg zárt edzéskövetés mellé.


[+]

Azért szemezgetnék a kínálatból: telepíthető pár fejtörő, egy félig használható navigációs app a mobil közbenjárásával, a SofaScore friss sporteredményekkel de bejelentkezés nélkül kedvenceinkhez, alternatív időjárás és egy-egy nem túl hatékony üzenetküldő app, melyeknek iróniája az, hogy felkínálnak válaszadási lehetőséget, miközben maga az óra nem. Most komolyan: Amerika a fejlett értesítéskezelést is betiltotta? Egy dolog, hogy van csoportosítás és végre megjelennek a hangulatjelek, de vállalhatatlan egy okosrendszeren, hogy sem emojik és előre definiált válaszok, sem pedig billentyűzettel bepötyögött vagy mikrofonon diktált üzenetek nem küldhetők, ahogy az animált GIF-ek vagy a Messenger-féle appokban közölt képek sem jelennek meg. Meglepően gyakran használja az ember ugyanis a gyors válaszadást olyan eszközökön, ahol ez a csuklóról lehetőség.

[+]

Egyelőre widgetből is kevés tűzhető ki az óralaptól jobbra: csak a pulzusmérés, a véroxigén-telítettség és a napi mozgásstatisztikák elemei érhetők el, illetve balra a Huawei asszisztens főoldala, alapból az időjárással, hívás vagy zenelejátszás közben további lehetőségekkel. Felvenném a widgetlistára az alvásadatok, a stressz-szint, a zenelejátszó, a Huawei telefonokkal passzívan szinkronizáló naptár és az alti-barométer óralapját. Szóval van hova fejlődni, de nem rovom meg túlzottan a gyártót, hiszen valóban a harmonys történet legelején járnak. Viszont, ha számít nekik a felhasználói és tesztelői visszajelzés, akkor csak lekódolják a válaszadást vagy az edzésrendszer megnyitását harmadik fél felé.

[+]

A legtöbbször persze az óralapot fogjuk bámulni, és abból akad százszámra gyártói, harmadik féltől való ingyenes és megvásárolható. Az interaktív darabokon megjelenthet az időjárás, mindenféle mozgás- és egészségadat, a töltöttség, a pulzusszám és a stressz grafikonosan, a következő naptáresemény stb., és mozgó hátterű, sőt: videót befogadó óralap is akad. Más kérdés, hogy egyetlen Watch GT 2 Prós vásárlásom sem érhető el a 3-ra, ami nem elegáns, hiszen számos gyártói óralap és app átkerült LiteOS-ről, tehát kompatibilitási gondok nem lehetnek. Kárpótolt egy csöppet a jópofa flipperes óralap, amelyikkel a képernyőn böködve tudunk kicsit játszani, különben pedig nagyon jók a testreszabható gyártói darabok, az adott adatmezőre lépve a megfelelő appba jutva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés