Hirdetés

Huawei Experience: Így készíts videós óralapot Watch 3-ra!

Saját mozgóképből lehet a legegyedibb számlapot kreálni HarmonyOS rendszerű órára.

Elstartolt a Huawei első HarmonyOS-sel szerelt órája, mindjárt két méretben, és a Watch 3 Próhoz már volt szerencsénk. A megnyerő küllem, az ötnapos okos működés és a 21 napos energiatakarékos, de még mindig sokfunkciós üzemidő csak néhány az előnyös tulajdonságok közül, és egyre több alkalmazás telepíthető a meglévők mellé, elvégre nyílt operációs rendszerről beszélünk. Ez a személyre szabhatóság lehetőségeit is gyarapítja, mondta el Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary marketingvezetője: „a Watch 3 sorozat számlapjára nem csak az előre telepített gyári képek, de okosóraként elsőként a világon mozgókép, gif, vagy videó is beállítható a még teljesebb felhasználói élmény érdekében.” Legtöbbször egyébként is az óralapra tekint az ember, és ilyenből kismillió telepíthető.

Mindenes óralap hullócsillagszerű, animált háttérrel
Mindenes óralap hullócsillagszerű, animált háttérrel [+]

Hasznos adatból is rengeteg leolvasható róla: megjelenhet nyilván az idő és a dátum, egy alternatív időzóna, a megtett lépésszám és egyéb testadat, a pulzusszám, a stressz-szint, a VO2Max és hasonló mérések, esetleg a mágneses észak iránya nyíllal, a következő naptáresemény vagy jó pár widget (időjárás, jegyzetelő, zenelejátszó stb.). Akad igazi mindenes óralap, amelyik úgy néz ki, mint egy mobil ikonokkal és minialkalmazásokkal túlzsúfolt főoldala , és minden opcióra rá lehet bökni almenük és alkalmazások indítására. A másik oldalon a minimalista, ám de remekül animált, sporttémájú számlapok vannak, amelyeket az olimpiai játékok idejére fejlesztettek, és persze a mutató mellett apró fogaskerekek, illetve nagyjából minden fantázia szülte dolog mozoghat, az érdemi információkat színesítve.

Akinek a több száz darabos számlapválaszték mégse volna elég, készíthet végtelen számút saját maga, és most nem a programozásról, a profi animálásról, a feltöltésről és a publikálásról beszélek, ami szintén opció az ökoszisztémán belül, ha valaki fejlesztőként venne részt a dologban – mint az feljebb kiderült, a Watch 3 maga kínálja fel fotó vagy videó átalakítását óralap háttérré. Az utóbbihoz mindenképp szükség lesz a HarmonyOS 2.0.0.178 számú frissítés telepítésére, avagy annél újabb verzió használatára.

[+]

Mozgóképes hátteret a Huawei Egészség mobilappon és az Óraszámlapok opción belül tudunk létrehozni a Saját számlapok fül alatt, a Videó opcióra bökve. Itt kapásból akad néhány a Huawei tarsolyából szörfözés, tejútrendszer, síelés, sarki fények, hegyi túra és láva témakörben, és ezek mind nagyon jól állnak a 466 x 466 pixeles AMOLED kijelzőnek.

[+]

Persze a legjobb saját kútfőből dolgozni, és még jó, hogy lőttem egy körpanoráma klipet a hegyesdi várrom tetején fújtatva, a Balaton-felvidék tanúhegyeire nézve, mert ez pont ideális választás a témakörben. A Testreszabás opcióra bökve betölthetünk bármely korábban felvett vagy letöltött videót, illetve rögzíthetünk egyet helyben. A választott klipet behívva pedig mindössze úgy kell tologatni a két csúszkát, hogy 5-10 másodperc közötti snittet vágjon ki a rendszer a klipből, a Watch formájához igazodva korong alakban.

Miután ezt pár másodperc munkával elvégezte a telefon, máris feltölthetjük a végeredményt az órára, ami picivel tovább tart, de ez még nem minden. Variálhatunk a digitális óra stílusával, elrendezésével, illetve azzal is, hogy a dátum és a pontos idő mellett a megtett napi lépésszám, a töltöttség, a napi mozgásszám vagy az ébresztőikon jelenjen meg. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kreatív ötlet kipattan majd a felhasználók fejéből, hogy órájukat még egyénibbre vegyék, ez ugyanis meglehetősen népszerű dolog telefonon.

Azóta történt

Előzmények