Huawei Mate Xs - az egymillió forintos kérdés

Az eddigi legmenőbb hajlítható ketyere kívül-belül csúcskategóriás – viszont embertelenül drága és nincs rajta Google.

Zsanér, konstrukció, kijelző

Bár szerintem az egy kijelző, több forma a hajlítható kütyük esszenciája, gyorsan meglett az érv a kifele csukódó dizájn ellen: egy napot volt Bognál és felet nálam a Mate Xs, amikor a kijelzőn a legóvatosabb zsebbe csúsztatás és kihúzás ellenére karcra bukkantunk. Szerencsére ez csak a külső, cserélhető fóliát érintette, amit a Huawei feltétlenül a szervizben javasol cserélni, mert egyébként lehet. Alatta mindenesetre éppúgy plasztik a kijelzővédő, mint a Fold esetében, csakhogy az befele csukódik, külső paneljét pedig hagyományos, karcálló üveg védi.


[+]

Nem úgy itt, és nem tudom elképzelni, hogy a kijelző ne viseljen külsérelmi nyomokat pár hét használat után, vigyázzon bármennyire rá az ember. Nyilván, akinek a 999 990 forintos vételár belefér (ez a második sokk az ismerősök arcára írva), valószínűleg a fóliacsere is pár havonta, és az is igaz, hogy látványosabb a Fold és a Z Flip gyűrődésmintája középen. Itt kikapcsolva látszik csak némi egyenetlenség, használat közben soha – inkább az ujj érez némi domborulatot a zsanér környékét tapogatva. Az már ijesztőbb, hogy itt-ott egész picit benyomható a hajlítható OLED panel.


[+]

Oké: ez valahol a technológia előnye, nem hatódik meg tőle ugyanis a Mate Xs, a zsanér alja felé böködve a kijelzőt azonban némi hangeffekt jelez illesztési bizonytalanságot. Ennél is rosszabb az a halk, tépőzárszerű hang, ami a teljes nyitáshoz közeledve, illetve a visszacsukás első pillanataiban hallatszik. Ez is a konstrukció része, ami egy hét után ugyanolyan hibátlan maradt, mint kicsomagoláskor, ám ettől még Szentkuti11-et kirázta a hideg a hangot meghallva.


[+]

Abba se vagyok biztos, ha az ember félálomban / illuminált állapotban a Mate Xs-t Galaxy Foldnak nézi, és erőből megkezdi a panelt befele csukni, kibírja-e az egyébként tényleg nagyon vékony szerkezet a hibás mozdulatot. Nyitott állapotban ne is próbáljuk zsebre vágni – már csak azért se, mert összecsukva, éppenséggel roppant masszívvá válik a szerkezet. Semmi izgés-mozgás, a nyitómechanizmus mindenhol védett a beakadó dolgoktól, tényleg olyan érzés fogni a telefont, mintha egyfunkciójú termék volna. A Fold tömzsibb, vastagabb mivolta ugyanakkor előnyt jelent nyitott állapotban.


[+]

A Mate Xs egyébként szívós fémkeretet kapott, amihez a méretes csomagolásban egy ragasztós, meglepően igénytelen keret társítható – a sérülékenyebb plasztik panelt ugyebár ez nem védi. Az 5,4 milliméteres részeket a hátlap felől érzésre plasztik takarja, méghozzá a puha tapintású fajtából, alattuk két 2250 mAh-s teleppel, amelyek 55 wattos szupertöltéssel etethetők Type-C porton.

A doboz és tartozékai – nálunk hazai szabványú adapterrel
A doboz és tartozékai – nálunk hazai szabványú adapterrel [+]

A passzoló adapterhez szokatlanul hosszú, közel kétméteres Type-C kábelt társítottak, ilyen a mikrofonos füles vége is, lévén a jack kimenet lemaradt. A töltő- és kamerarész rejti egyébként szinte az összes hardverkomponenst, a lencsék oszlopát pedig karcálló üveggel védi. A zsanér maga több mint száz, rendkívül kifinomult, cirkónium-alapú fémből készített alkatrészekből áll, mindez persze nem látszik kívülről, és szerencsére annyira szoros a mozgó részek illesztése, hogy papírlapot se lehet sehol bejuttatni.


[+]

Az apró beszédhangszóró jobbra felül kapott helyet a jól rejtőző fénymérő és közelségérzékelő társaságában, és a sztereó hangzásból is kiveszi a részét, a magasabb tartományokra koncentrálva. Az erélyesebb multimédiás egység balra, az oldalél alján lövelli a hanghullámokat kifelé. A két nanoSIM vagy a nanoSIM és a nano memory bővítőkártya felül vándorolhat a Mate Xs gyomrába a dobozolt tű segítségével – errefelé még a programozható infra vendégeskedik, megfelelő szoftverrel. A kamerakvartett tagjai: 40 megapixeles normál modul, 16 megapixeles ultraszéles, 8 megapixeles teleobjektíves (3x-os zoom), és 3D ToF egység, dupla LED villanóval, Leica támogatással. Alattuk a piros mintázatú nyitógomb az üveglap síkjában marad, így szinte lehetetlen akaratlanul kioldani a panelt.

A Mate Xs „szelfikijelzője”
A Mate Xs „szelfikijelzője” [+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Huawei Mate Xs Samsung Galaxy Fold belső Huawei P30 Pro Samsung Galaxy S20 Ultra 5G LG G8X ThinQ
Képátló 8 hüvelyk 7,3 hüvelyk 6,4 hüvelyk 6,9 hüvelyk 6,4 hüvelyk
Felbontás 2200 x 2480 1536 x 2152 1080 x 2340 1440 x 3200 1080 x 2340
Technológia Foldable FullView OLED Foldable Dynamic AMOLED Curved OLED Dynamic AMOLED 2X P-OLED
Fehér fényerő 424 / 521 nit 329 / 801 nit 533 / 921 nit 334 / 1286 nit 388 / 485 nit
Fehér fényerő (min.) 1,5 nit 1,8 nit 2,0 nit 1,6 nit 2,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7185 / 6644 K + kézi 6327 K + kézi 6968 K + kézi 6974 K + kézi 7645 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A végére maradt, pedig a kitűnő OLED panel az igazi főszereplő, amely nyitva 2480 x 2200 pixelnyi, mobilként 2480 x 1148 pixeles, szelfizéskor pedig 2480 x 892 pixel tűéles és roppant színes tartalmat kínál. Nincs lyuk, felesleges ív, sziget vagy gyűrődésminta: szögletes óriáskijelző jár épp csak annyi kávával, ami a fogást elősegíti. Nem hiányoznak a kirobbanóan élénk színek, de kérhetünk pontos kalibrációs sémát, esti olvasómódot, jófajta gesztusvezérlést és sötét témát – bár én a kijelző puszta látványa miatt maradtam a fehér háttereknél. A Mate Xs mellett ugyanis egy vastag keretes táblagép is elszégyellheti magát, és egy hét után is elámultam, ahogy kinyitva egy darab szögletes kijelzővé terjedt a pillanatokkal korábban még mobilformájú termék. Némi napfény alatti extra beleférhetett volna: látni mindent odakint, de nem ugrik fel a fényerő jelentősen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés