Huawei Mate Xs - az egymillió forintos kérdés

Az eddigi legmenőbb hajlítható ketyere kívül-belül csúcskategóriás – viszont embertelenül drága és nincs rajta Google.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate Xs két nanoSIM-et fogad be, minden hazai LTE sáv, az első SIM esetében pedig NA és NSA 5G architektúrák támogatásával (N38 / N41 2515 - 2690 MHz / N77 / N78 / N79 / N1 / N3 / N28, TX: 703 - 733 MHz, RX: 758 - 788 MHz). A beszélgetési hangminőség remek: a hangszóró kellően erélyes és a túloldalon is tisztán értettek. Nyilván csukott állapotban érdemes beszélgetni, de a poén kedvéért kipróbáltam, milyen nyitva fülhöz lehet szorítani a cuccot (elég idétlen, mint azt körülöttem megjegyezték). A kétcsatornás WiFi modem érzékenysége jó (802.11a/b/g/n/ac, wave2, Direct, HotSpot, Display). A Bluetooth 5.0-s (A3DP, LE, SBC, AAC, LDAC), az USB 3.1 Gen1-es (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort) – a dobozban 2.0-s USB kábel van, a mikrofonos füles is erre a portra csatlakozik. A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS, a GLONASS, a Galileo, a QZSS és a BeiDou műholdakat lehet használni két csatornán, villámgyors pozicionálással, kissé pontatlan iránytűvel. Akad gyorsulásmérő, giroszkóp, légnyomásmérő, hall szenzor, NFC és infraport.


[+]

A zsanér két oldalán egy-egy 2250 mAh telep bújik meg, 4500 mAh-nyi kapacitást nyújtva, és mivel a mellékelt adapter a termékoldal és a gyártó hazai képviselete szerint is 55 wattos (a tesztpakk lévőre 65 watt van írva), fél óra 82%-ig, háromnegyed alatt 95%-ig, kereken egy óra alatt pedig 100%-ig jut a töltés, ami azért is örvendetes, mert a vezetékmentes opció kimaradt. A merülés nem csak használat, hanem képernyőfüggő is, a Mate Xs-t ugyebár használja az ember nap közben 8 és 6,6”-en egyaránt. Én mindenesetre a legintenzívebb fotós és videós napokból is kihoztam 5-7 órás képernyőidőket, kényelmes esti töltéssel. Visszafogottabb nyomogatással pedig a két nap garantált és 6-9 képernyőóra meglehet, ami az alacsony készenléti fogyasztással igazán örvendetes. Ha ez se volna elég, egy csomó energiatakarékos opció besegít – vagy a cucc félképennyős használata.


[+]

Összefoglaló

Értékelés: Huawei Mate Xs
Külső
Ergonómia 7,5 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 3 pont
Hogyan értékelünk?

Íme, az egymillió forintos kérdés: lehet-e egy 999 990 forintos telefont ajánlani úgy, hogy ötödannyiért kapható életképes tavalyi csúcsmobil szívósabb konstrukcióval és Google-csomaggal, hajlítás hóbortja nélkül? Legyen bármennyire újszerű és elképesztően menő, a válasz nemleges – persze mindenki arra költi megtakarítását, amire akarja. A Mate Xs-be mindenesetre könnyű beleszeretni: buszon állva és mászkálva csukva és egy kézzel, ülőhelyet foglalva vagy kiterülve és kétkezes használatra nyitva egyaránt gigászi képernyőfelület jut felesleges ívek, otromba noccsok és lukak nélkül, gördülékeny váltással mobilos és táblagépes nézet között. Egy másodpercnyi váltással a cucc mindig a lehető legpraktikusabb formáját kínálja, plusz a dolog elképesztően menőn is néz ki, és nincs jelenleg még egy eszköz a piacon, amelyik egy képernyővel hozza a három funkciót (a kitűnő szelfiknek és önvideóknak is jut képernyőfelület). A Huawei üdvöskéje mellett a Galaxy Fold bétás terméknek tűnik, ami csúnya és indokolatlanul pici kijelzőt kínál csukva, a Z Flip 1”-es külső paneljét pedig lesajnálóan mosolyogja meg az ember.

A Mate Xs ráadásul döbbenetesen vékony nyitva, éppen ezért nem vészesen vastag csukva, összességében pedig egy és két kézzel is kényelmes a fogás – bár 300 grammon igencsak nehéz a hordozás. Saját használatomat, Play-szolgáltatások nélkül azonban jelentősen korlátozta a cucc, és bár nem tartom Google szoftvereit kötelezőnek (mindig jó a konkurencia, és még jobb a személyes adatokat megtartani), ám ettől még sokan használják ezeket Magyarországon, rengeteget vásároltak az Áruházban és jelenleg nincs hivatalos megoldás ezen tartalmak elérésére. Oké: nem a tervezőket terheli a felelősség, dúl a kínai-amerikai gazdasági / nemzetbiztonsági harc, folyamatosan bővül az AppGallery kínálata, egyébként pedig vannak alternatív források és webes megoldások a keresőóriás dolgainak helyettesítésre, ami nem teljesíthetetlen vagy illegális feladat. A tény azonban tény marad: a Play-szolgáltatások kimaradása a hajlítható buliból hatalmas érvágás (bár nem kizárt, hogy egy frissítéssel egyszer visszatérnek), az ár pedig úgy is sokkoló, hogy a Fold vagy a Pro Max után már dobtunk egy-két hátast.


[+]

Persze ott az új forma, a sok különleges anyag, a bonyolult zsanér, az alacsony gyártásszám, a kutatás-fejlesztés költsége, a tophardver, az 512 GB-os tároló, az 5G modem és csodálatos, hajlékony OLED panel. Mindehhez kitűnő multitasking, a legtöbbször hibátlan telefon/tablet átmenet, korrekt dupla hangszóró és jófajta kameraszett jár – bár a Mate 30 Pro eggyel tutibb lencséinek bele kellett volna férniük. Csukva amúgy rendben van az összeszerelés, vakon fel se tűnik a Mate Xs nyitható mivolta, kitárva azonban kevésbé szívós a váz, mint a zömökebb Foldé, melynek sérülékeny kijelzője befele csukódik, így védettebb zsebre vágva. Oké: a Huawei szervizben cserélhető az előre applikált fólia, és először az karcolódik meg, ám ettől még a kulcs, a köröm és minden éles tárgy ádáz ősellenség marad. A tetszett plecsni végül azért kerül oda, mert a teszt végén, Google-csomag nélkül is maradt a mosoly az arcomon, a méretes kijelzőt igény szerint nyitva és csukva. Ez olyan élmény, amitől nem vártam, hogy ennyire menő lesz, ezt pedig a remek üzemidő és az egyórás gyorstöltés tesz kerek történetté. Ám hiába a Mate Xs az eddigi legátgondoltabb és legproduktívabb hajlítható ketyere, a műfaj számomra onnantól válik majd életképessé a külső hatásokkal tarkított mindennapokban, ha a képernyővédelem felnő a hagyományos okostelefonok szintjére – és akkor se hiszem, hogy bármilyen mobileszköz megér majd 999 990 forintot.

Huawei Mate Xs

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés