HTC One M9 - meleg fogadtatás

Hardver és Sense UI

Az következő hónapok csúcskészülékeinek jelentős részét a nyolcmagos, big.LITTLE architektúrájú Snapdragon 810 fogja hajtani az Adreno 430-as IGP kíséretében. A chipset túlmelegedéséről már sokat pletykáltak, némi felületi akadozás árán az LG G Flex 2 mindenesetre megbirkózott a négy Cortex-A53-as és négy Cortex-A57-es processzormaggal. Jó hír, hogy a premierre a One M9 is kapott egy hőkezelést javító csomagot, az AnandTech szakírói viszont kiszúrták, hogy a teljesítménytesztelő alkalmazásokon kívül a többi app a maximális, 2 gigahertzes órajel helyett legfeljebb 1,6-ra pörgeti fel a Cortex-A57-es magokat, úgyhogy mi is utána jártunk a dolognak. Rendszermemóriából 3 gigabájt jár a DDR4 variánsból, belső tároló pedig 32 vagy 64 gigabájt, amit microSD kártyával lehet bővíteni. A rendszer egyébként igen sok, egész pontosan 11 gigabájt tárhelyet foglal.

A HTC One M9 összeszerelése hibátlan lett
[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark HTC One M9 Samsung Galaxy S6 edge LG G Flex 2 Motorola Nexus 6
Rendszerchip Snapsragon 810 Exynos 7420 Snapdragon 810 Snapdragon 805
AnTuTu Benchmark 5.x 56588 pont 71040 pont 53561 pont 52783 pont
Vellamo Browser 3599 pont 5698 pont 4443 pont 3736 pont
Vellamo Metal 2181 pont 2594 pont 2170 pont 1574 pont
SunSpider 1.0.2 866,6 ms 387,5 ms 351,5 ms 799,9 ms
Geekbench 3 (single) 1182 pont 1490 pont 1248 pont 1030 pont
Geekbench 3 (multi) 3792 pont 5431 pont 4093 pont 3284 pont
GFXBench Man. onscreen 23 fps 16 fps 23 fps 12,1 fps
GFXBench Man. offscreen 23 fps 26 fps 22 fps 18,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 49 fps 39 fps 46 fps 27,6 fps
GFXBench T-Rex offscreen 49 fps 59 fps 49 fps 38,7 fps

Megfigyeléseink szerint, amelyhez a Qualcomm Trepn Profilert hívtuk segítségül, az AnTuTu, a Vellamo, a GFX Bench és a Geekbench valóban maximumra járatták az órajelet, más alkalmazások, mint mondjuk a Chrome, amellyel a Sunspidert futtattuk, 1,56 gigahertznél húzták meg a határt – igaz, alkalmazás megnyitás- és váltás során az órajel felugrott a maximumra. A fejlesztői beállítások között aztán aktiváltuk a nagy teljesítmény módot, és csodák csodája: innentől mindegyik app előtt megnyílt az út az Everestre, érezhető melegedés árán. A korlátozásnak tehát, úgy tűnik, a kiegyensúlyozottabb hőkezelés az oka, és bár a One M9 az LG G Flex 2 eredményeit nagyjából hozta, a Samsung Galaxy S6 pontszámaitól úgy maradt el néha jelentősen, hogy a készülékház jócskán felmelegszik.

Napi szinten a fenti elemezgetés persze vajmi keveset számít, a Sense felület ugyanis fürge, gyorsan reagál és megbízható, bár a vaskosabb honlapok görgetésénél érezni bizonytalanságot. Ami a játékokat illeti, a Full HD felbontás és az Adreno 430 remek kombináció, így a nagy rendszerigényű Asphalt 8 is gond nélkül elfutott, bár a Real Racing 3 erősen dadogott, itt inkább a játék optimalizációja csúszhatott meg. A One M9 ilyenkor is jobban melegszik az átlagosnál, de semmiképpen sem annyira, mint a teljesítménytesztek futtatásakor. Úgy tűnik mindenesetre, hogy a Qualcomm ezúttal hátrányba került a hővel és teljesítménnyel kiegyensúlyozottabban bánó Exynos lapkákkal szemben, ami alighanem az előbbi 20 és az utóbbi 14 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájának köszönhető.

A HTC One M9 élén a Sense UI 7.0 áll A HTC One M9 felülete gördülékeny és jól összerakott

A Sense UI eddig is jól felépített, átlátható és sallangmentes volt, így 6.0-ról 7.0-ra és Android KitKatról Lollipopra váltva a HTC nem nyúlt mélyen a kódba. Megjelentek persze az Android 5.0-s értesítési kártyák a zárképernyőn, viszont megmaradt a kilenc kártyás alkalmazásváltó, a Sense stílusú, felülről lehúzható kapcsolópanel, a függőlegesen görgethető alkalmazásmenü, illetve a beállítások, a telefonkönyv és a kezdőképernyő megszokott stílusa. A legbaloldalibb lap továbbra is a remek BlinkFeed hír- és közösségi médiaolvasó, amely széles körben testreszabható.

A HTC One M9 értesítési panelja számos kapcsolót felkínál A HTC One M9 alkalmazásváltója nem követi az Android lollipopos divatot

Az ikonokat és a widgeteket a 4 x 4-es kiosztású kezdőoldalakra lehet szétdobálni. A Sense Home-ot érdemes közülük kiemelni, a widget ugyanis a tartózkodási hely alapján dönt, hogy otthon, munkában vagy épp úton vagyunk-e, és ez alapján gyűjt egybe hasznos és kapóra jövő alkalmazásokat. A Sense felület témázható, vizuális csomagból pedig tucatnyi letölthető, amelyekkel nem csak az ikonok és a hátterek, hanem a betűtípusok, a hangok és a menüstílusok is lecserélhetők.

A HTC One M9 beállításai a megszólalásig hasonlítanak a tavalyira A HTC One M9 felülete témázható

A Google asszisztense a home gomb felől húzható elő, ha pedig szeretnénk a lezárt képernyőt felébreszteni, a kijelző kétszeri megérintésével, vagy felfele tolt ujjmozdulattal megtehetjük. További opció a Home widgetre jutás balra simítással, a BlinkFeed elérése jobb irányú ujjcsúsztatással, hanghívás indítása lefele húzással és a kamera indítása a készülék fekvő módba fordításával, majd a két hangerőgomb lenyomásával. A vezetékmentes kapcsolatokat és a multimédiás tartalommegosztást a HTC Connect végzi, ami a beállítások között érhető el, ugyanitt lehet a HTC Mini+ távirányításra és telefonálásra alkalmas Bluetooth kiegészítőt kezelni. Kapunk segítséget a személyes adatok importálásához másik HTC-s, androidos, iOS-es vagy egyéb eszközről, és a BoomSound és a Dolby Audio technológiák beállításainak is külön oldalt szentelt a gyártó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

 • Bemutatkozott a HTC One M8s

  Full HD megjelenítővel, Snapdragon 615-ös rendszerchippel és a megszokott, szemrevaló, minőségi fémházzal startolt el a HTC új, prémiumkategória alá szánt versenyzője.

 • Bemutatkozott a One E9+ is

  A HTC One M9+ mellett annak phabletkijelzős, ugyancsak QHD-s fivére is elstartolt Ázsiában, nem kevésbé impresszív hardveres tudással.

 • Javít a fotók minőségén az új One M9 frissítés

  Kisebb, ám a Phandroid szerint annál fontosabb csomagot kapott a pár hete elstartolt HTC One M9, amelynek feltétele után a kameraszoftver pontosabbá és megbízhatóbbá válik.

Előzmények

 • Elstartolt a HTC One M9

  Tajvanon már kapható, az USA-ba pedig április 10-én érkezik a HTC legújabb fémházas csúcskészüléke, amely a visszajelzések szerint fontos szoftveres frissítőcsomagot kapott.

 • O-ó, elejtettem a HTC One M9-et!

  Sebaj, a HTC kicseréli, legalábbis az USA-ban. A One M9 Plus nem, az Uh-oh névre keresztelt szolgáltatás viszont bemutatkozott az Egyesült Államokban.

 • HTC One M8 - One, aki duplán szereti

  A tajvaniak legújabb zászlóshajója még fémesebb külsőt kapott, ráadásul már duál kamerával rendelkezik, és a szteró hangszóró is fejlődött.

Hirdetés