HTC One M9 - meleg fogadtatás

Bevezető és tartozékok

„Ami működik, azon ne változtass!” – lehetne a HTC One sorozat mottója, amit ugyanis formatervben, a sztereó előlapi hangszórókkal és a Sense felülettel a tajvaniak két éve megálmodtak, az a mai napig megállja a helyét a mobilpiacon. Persze fennáll a veszélye, ha valami már tavaly kiváló volt, akkor egy ahhoz kísértetiesen hasonlító készülékkel nehezebb lesz felkelteni a szigorú vásárlóréteg érdeklődését, éppen ezért több gyártó választ manapság radikálisan más utat.

A One sorozat formavilágával tért vissza a HTC One M9
[+]

Nem úgy a HTC, amely 2013-as koncepcióját tökéletesíti, és nem hajlandó kompromisszumokat kötni a névjegyének számító fémházas összeszerelés, a méretes BoomSound hangszórók és az átgondolt Sense felhasználói felület tekintetében, úgyhogy meg sem lepődtünk, amikor a márciusi MWC-n a HTC valami ismerőset tett le az asztalra a One M9 formájában. Sőt: igazából örültünk, hiszen az elődökről csupa pozitív emlék jutott az eszünkbe.

 A HTC One M9 az LG G Flex 2 társaságában
A HTC One M9 az LG G Flex 2 társaságában [+]

A fedél alatt persze komoly változásokat lehet felfedezni: a négymagos, 32 bites chipsetet a nyolcmagos, 64 bites Snapdragon 810 váltotta, a 4 megapixeles UltraPixel kamera helyét egy 20 megapixeles modul vette át, a Sense UI pedig most már Android lollipopos alapokon nyugszik, úgyhogy akadt bőven érdekesség, amikor a tesztnek nekifogtunk.

A HTC One M9 Dot View mintázatú dobozban kapható
[+]

A One M9 az XXL GSM-től látogatott el hozzánk, méghozzá az igencsak szemrevaló sötétszürke, gunmetal fantázianevű változatban, de az ezüst és az aranyszínű variánsok sem csúnyák, sőt. A készülék a gyártótól megszokott négyzet alakú, sarkainál lekerekített dobozban emelhető le a boltok polcairól, melynek a fedelén ezúttal nem egy termékfotó, hanem apró pöttyök láthatók, minden bizonnyal a Dot View készülékvédő tokra célozgatva, hátha ilyenből is bevásárol az érdeklődő. A csomagolásból egy ígéretes mikrofonos füles, egy másfél amperes töltőfej, egy USB-kábel, némi leírás, valamint a SIM és microSD tálcák előhúzására használatos tű varázsolható elő, szóval a megszokott, minőségi tartozékok.

Külső és kijelző

A HTC One a mai napig az egyik legmenőbb mobil, köszönhetően finoman megmunkált, fémházas formatervének és a mérnöki pontosságú összeszerelésnek. A trendet az M8 után az M9 is követi, amely BoomSound hangszóróival és funkciótlan HTC logó sávjával megtartotta nyúlánk formáját, ami azt eredményezi, hogy az androidos kezelőgombok, bár elrejthetők, a kijelzőn kaptak helyet, előnytelen előlapi képernyőarányt szülve. A Desire Eye-jal a HTC egyébként már előállt vékonyabb hangszórókkal, szóval a 144,6 x 69,7 x 9,6 milliméteres és 157 grammos készülékházból lehetett volna faragni, az egykezes használat ugyanis már nehézkes.

 HTC One M9
[+]

Persze a készülék a komfortos íveknek hála még mindig kényelmesen csúszik a tenyérbe, bár a csúszik a szó negatív értelmében is igaz, úgyhogy nem árt a szálcsiszolt fémházat biztos kézzel fogni. Miközben a konkurencia QHD-s megjelenítőkkel villog, a HTC megtartotta az 1080 x 1920 pixeles felbontást, ami egyébként 5 hüvelyken kiváló képélességet biztosít, a maximális fényerő és a napfény alatti helyzet is remek, és a kissé kékesre kalibrált megjelenítő színei is rendben vannak. Kevésbé jó hír, hogy a készülék elfordításával gyorsan csökken a panel fényereje – mintha a tavalyi Super-LCD3 panel jobban bánt volna a betekintési szögekkel.

A HTC One M9 fényereje remek, betekintési szögei közepesek
[+]

Kijelző-teszt
Mérés HTC One M9 Samsung Galaxy S6 edge Google Nexus 6 Apple iPhone 6
Fehér fényerő 469 nit 351 / 572 nit 266 / 436 nit 576 nit
Fekete fényerő 0,36 nit 0 nit 0 nit 0,38 nit
Kontrasztarány 1341:1 végtelen végtelen 1517
Színhőmérséklet 7914 K 7766 K / 6683 K 6520 K 7092 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Ahogy azt jeleztük, az M9 szemből összetéveszthetetlenül egy One szériás HTC, megmaradtak ugyanis a méretes hangszórórácsok, a vastag, fekete képernyőkáva, a felső BoomSound vájatok közül előpislákoló értesítési LED, valamint a fénymérő és a közelségérzékelő szenzorok. Ami nem nyilvánvaló, azonban változás, az az előlapra száműzött, 4 megapixeles UltraPixel kamera, a hátlap alatt ugyanis már egy 20 megapixeles Toshiba modul várja a fényt a lencse végén, kéttónusú ledes villanóval. Minden más maradt a régi: középen a HTC logó, alul pedig némi minősítési felirat töri meg az elegánsan csillogó és kellemesen ívelt fémlapot.

A HTC One M9 nyomógombjai jobb oldalra kerültek
[+]

A nanoSIM kártyát baloldalt felül, a microSD-t pedig az átellenes oldalon tudjuk a mellékelt tű segítségével behelyezni. Az utóbbi alatt kapott helyet az ideálisnál laposabb hangerő fel, hangerő le és bekapcsoló gombtrió, amelyeket pont emiatt könnyű összekeverni, nyomáspontjuk mindenesetre ideális a puha kezeléshez.

A HTC One M9 szálcsiszolt fém hátlapján egy nagy felbontású kamera virít
[+]

Mivel felül az infralámpát széles műanyag sáv védi, a microUSB kábelt és a 3,5 milliméteres fülhallgatódugót alul tudjuk csatlakoztatni. Összességében a hibátlanul összeszerelt One M9-re nem lehet sok panasz, legközelebb mindenesetre remélhetőleg lefaragnak a kávákból.

Hardver és Sense UI

Az következő hónapok csúcskészülékeinek jelentős részét a nyolcmagos, big.LITTLE architektúrájú Snapdragon 810 fogja hajtani az Adreno 430-as IGP kíséretében. A chipset túlmelegedéséről már sokat pletykáltak, némi felületi akadozás árán az LG G Flex 2 mindenesetre megbirkózott a négy Cortex-A53-as és négy Cortex-A57-es processzormaggal. Jó hír, hogy a premierre a One M9 is kapott egy hőkezelést javító csomagot, az AnandTech szakírói viszont kiszúrták, hogy a teljesítménytesztelő alkalmazásokon kívül a többi app a maximális, 2 gigahertzes órajel helyett legfeljebb 1,6-ra pörgeti fel a Cortex-A57-es magokat, úgyhogy mi is utána jártunk a dolognak. Rendszermemóriából 3 gigabájt jár a DDR4 variánsból, belső tároló pedig 32 vagy 64 gigabájt, amit microSD kártyával lehet bővíteni. A rendszer egyébként igen sok, egész pontosan 11 gigabájt tárhelyet foglal.

A HTC One M9 összeszerelése hibátlan lett
[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark HTC One M9 Samsung Galaxy S6 edge LG G Flex 2 Motorola Nexus 6
Rendszerchip Snapsragon 810 Exynos 7420 Snapdragon 810 Snapdragon 805
AnTuTu Benchmark 5.x 56588 pont 71040 pont 53561 pont 52783 pont
Vellamo Browser 3599 pont 5698 pont 4443 pont 3736 pont
Vellamo Metal 2181 pont 2594 pont 2170 pont 1574 pont
SunSpider 1.0.2 866,6 ms 387,5 ms 351,5 ms 799,9 ms
Geekbench 3 (single) 1182 pont 1490 pont 1248 pont 1030 pont
Geekbench 3 (multi) 3792 pont 5431 pont 4093 pont 3284 pont
GFXBench Man. onscreen 23 fps 16 fps 23 fps 12,1 fps
GFXBench Man. offscreen 23 fps 26 fps 22 fps 18,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 49 fps 39 fps 46 fps 27,6 fps
GFXBench T-Rex offscreen 49 fps 59 fps 49 fps 38,7 fps

Megfigyeléseink szerint, amelyhez a Qualcomm Trepn Profilert hívtuk segítségül, az AnTuTu, a Vellamo, a GFX Bench és a Geekbench valóban maximumra járatták az órajelet, más alkalmazások, mint mondjuk a Chrome, amellyel a Sunspidert futtattuk, 1,56 gigahertznél húzták meg a határt – igaz, alkalmazás megnyitás- és váltás során az órajel felugrott a maximumra. A fejlesztői beállítások között aztán aktiváltuk a nagy teljesítmény módot, és csodák csodája: innentől mindegyik app előtt megnyílt az út az Everestre, érezhető melegedés árán. A korlátozásnak tehát, úgy tűnik, a kiegyensúlyozottabb hőkezelés az oka, és bár a One M9 az LG G Flex 2 eredményeit nagyjából hozta, a Samsung Galaxy S6 pontszámaitól úgy maradt el néha jelentősen, hogy a készülékház jócskán felmelegszik.

Napi szinten a fenti elemezgetés persze vajmi keveset számít, a Sense felület ugyanis fürge, gyorsan reagál és megbízható, bár a vaskosabb honlapok görgetésénél érezni bizonytalanságot. Ami a játékokat illeti, a Full HD felbontás és az Adreno 430 remek kombináció, így a nagy rendszerigényű Asphalt 8 is gond nélkül elfutott, bár a Real Racing 3 erősen dadogott, itt inkább a játék optimalizációja csúszhatott meg. A One M9 ilyenkor is jobban melegszik az átlagosnál, de semmiképpen sem annyira, mint a teljesítménytesztek futtatásakor. Úgy tűnik mindenesetre, hogy a Qualcomm ezúttal hátrányba került a hővel és teljesítménnyel kiegyensúlyozottabban bánó Exynos lapkákkal szemben, ami alighanem az előbbi 20 és az utóbbi 14 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájának köszönhető.

A HTC One M9 élén a Sense UI 7.0 áll A HTC One M9 felülete gördülékeny és jól összerakott

A Sense UI eddig is jól felépített, átlátható és sallangmentes volt, így 6.0-ról 7.0-ra és Android KitKatról Lollipopra váltva a HTC nem nyúlt mélyen a kódba. Megjelentek persze az Android 5.0-s értesítési kártyák a zárképernyőn, viszont megmaradt a kilenc kártyás alkalmazásváltó, a Sense stílusú, felülről lehúzható kapcsolópanel, a függőlegesen görgethető alkalmazásmenü, illetve a beállítások, a telefonkönyv és a kezdőképernyő megszokott stílusa. A legbaloldalibb lap továbbra is a remek BlinkFeed hír- és közösségi médiaolvasó, amely széles körben testreszabható.

A HTC One M9 értesítési panelja számos kapcsolót felkínál A HTC One M9 alkalmazásváltója nem követi az Android lollipopos divatot

Az ikonokat és a widgeteket a 4 x 4-es kiosztású kezdőoldalakra lehet szétdobálni. A Sense Home-ot érdemes közülük kiemelni, a widget ugyanis a tartózkodási hely alapján dönt, hogy otthon, munkában vagy épp úton vagyunk-e, és ez alapján gyűjt egybe hasznos és kapóra jövő alkalmazásokat. A Sense felület témázható, vizuális csomagból pedig tucatnyi letölthető, amelyekkel nem csak az ikonok és a hátterek, hanem a betűtípusok, a hangok és a menüstílusok is lecserélhetők.

A HTC One M9 beállításai a megszólalásig hasonlítanak a tavalyira A HTC One M9 felülete témázható

A Google asszisztense a home gomb felől húzható elő, ha pedig szeretnénk a lezárt képernyőt felébreszteni, a kijelző kétszeri megérintésével, vagy felfele tolt ujjmozdulattal megtehetjük. További opció a Home widgetre jutás balra simítással, a BlinkFeed elérése jobb irányú ujjcsúsztatással, hanghívás indítása lefele húzással és a kamera indítása a készülék fekvő módba fordításával, majd a két hangerőgomb lenyomásával. A vezetékmentes kapcsolatokat és a multimédiás tartalommegosztást a HTC Connect végzi, ami a beállítások között érhető el, ugyanitt lehet a HTC Mini+ távirányításra és telefonálásra alkalmas Bluetooth kiegészítőt kezelni. Kapunk segítséget a személyes adatok importálásához másik HTC-s, androidos, iOS-es vagy egyéb eszközről, és a BoomSound és a Dolby Audio technológiák beállításainak is külön oldalt szentelt a gyártó.

Szoftverek és extrák

A HTC tárcsázója támogatja a gyorskeresési és gyorshívási funkciókat. Keresni a telefonkönyvben is lehet, amely a névjegyeket a SIM-ről, a Google-fiókból és más készülékről is képes beszerezni. A vezeték- és keresztnév sorrendje megcserélhető, a telefonszám nélküli kontaktokat pedig kiszűrhetjük. Az email és SMS alkalmazásokat gond nélkül használtuk fiókjainkkal, és amikor gépelni kellett, jól jött a Sense saját billentyűzete, amely ismeri az ékezeteket, rendelkezik bővíthető magyar szótárral és automatikus szókiegészítéssel. Mivel az érintőkijelző pontosan veszi be az ujjmozdulatokat, a bevitel kényelmes.

A HTC One M9 tárcsázója hasznos és átlátható A HTC One M9 Car üzemmódja segít vezetés közben

Valamiféle egyszerű vagy vezetési mód a legtöbb mai készülékben akad, ezt a HTC Car Mode-nak hívja, és a nagy ikonok valóban megkönnyítik a One M9 kezelését, ha az egy készüléktartón lóg. A tárcsázó, a zenelejátszó, a magyarul nem tudó hangasszisztens és a Google navigáció is kényelmesen elindítható, és ha szeretnénk, a Car Mode dokkoláskor automatikusan bekapcsol. A távirányítófunkciókat a pillanatok alatt beüzemelhető Peel Smart Remote végzi, amely programajánlóval is fel lett turbózva.

A HTC One M9 Help appja segít eligazodni A HTC Club gyártói ajánlatokat és szolgáltatásokat küld

A HTC Club a gyártó tartalom- és készülékajánlója, segítségével a felhasználó naprakész maradhat, ami a HTC termékeit és szolgáltatásait illeti. A telefon kezelésében a HTC Súgó segít be. A Kid Mode mindenféle játékot és feladatot kínál a csemetéknek. Az alkalmazásba be- és kilépni születési dátumunk megadásával lehet, így védve gyermekeinket személyes adatainktól vagy a véletlen telefonbetyárkodástól.

A HTC One M9 naptárja a Google-fiókkal szinkronizálható A HTC One M9 fájlkezelője alaptudású

A következő eszközöket mellékelte a gyártó: számológép, időjárás, ébresztő, hangrögzítő, biztonsági asszisztens, HTC Dot View tok kezelő és naptár. Az utóbbi havi, heti, napi és listás nézetben képes bejegyzéseinket rendezni, mutatja a napi időjárást, a személyes eseményeket pedig, ha kérjük, privát mappába helyezi. Produktivitás név alatt fut a jól használható Fájlkezelő, a Firka névre hallgató rajzoló és jegyzetelő, a Polaris Office 5 és a Skype, ezen felül, a Facebook és a Twitter is az alapcsomag részét képezi. Végezetül a Google szokásos pakkja is felkerült a hangasszisztenstől a térképig.

A HTC One M9 böngészője a Chrome HTC One M9

Ugyancsak Google-ös a One M9 böngészője, a Chrome, amely remekül kezeli a lapokat, a felhőbe menthető könyvjelzőket és az asztali nézetet, emellett inkognitó módot is felajánl. Hiányzik a zoom alapú sortörés és a Flash-támogatás, bár ez aligha meglepő manapság. A böngészési sebesség általában remek, a vaskosabb oldalaknál azonban érezni a képfrissítés korlátait, amit inkább a Chrome optimalizálásának, semmint a HTC fürge felületének tudunk be.

Kamera és multimédia

A One M9 legfontosabb újdonsága az UltraPixel technológiát váltó 20 megapixeles Toshiba kameraszenzor, amelynek F2,2-es lencséje az elődnél valamivel szűkebb látószögben rögzít. A kétkamerás megoldás tehát eltűnt, a nagy fényerejű, kéttónusú led viszont megmaradt, akárcsak a szoftver felépítése. Nappal átlagos sebességgel működik az érintőfókusz, a módok, a vaku, a beállítások, a galéria, az exponáló és a videó felvevő ikonok pedig a szélekről érhetők el. A HDR és a manuális beállítások a baloldali kameraikonra lépve hívhatók elő, itt az érzékenység, az expozíció, a fehéregyensúly, az effektek, a fókusz és 2 másodpercig bezárólag a záridő is állítható. A rácsvonalak, a koordináták és az önkioldó is beüzemelhető, illetve akad esti, tájkép és makró funkció. További módok közé tartozik a panoráma, az elő- és hátlapi kamerával lőtt kettős fénykép és néhány egyéb, letölthető megoldás, így a sorozatkép vagy a mélységélességgel való játék.

A HTC One M9 kameraszoftvere remek, záridőállítás is elérhető

Az M9-nek nappal kellett igazán előrelépnie, ami sikerült is: a vonalélesség egész jó, akárcsak a lencserajzolat a képek sarkait leszámítva, a zajmentesítés ugyanakkor elég intenzív lett, a dinamikatartomány meg csak közepes. Ennél nagyobb gond a fehéregyensúly tévedése nagydinamikájú témák esetében, a HDR mód pedig néha túlkompenzál, és világos, alacsony kontrasztú eredmények születnek. A makrofelvételekre bőven jut minőségi részlet, a témát legfeljebb 7-8 centiméterre lehet megközelíteni.

 HTC One M9
[+]

Az M9 generációs előnye estére elvész. Az automatika egyfelől nagy érzékenységgel, így csalódást keltő részletveszteséggel rögzít, másfelől a fehéregyensúly sem tökéletes. No, de erre találták ki a kézi beállításokat és a hosszabb záridőket, amivel határozottan jobb képek lőhetők, csak győzzük a készüléket mozdulatlanul tartani optikai képstabilizátor híján. Este egyébként a fókusz lassú és nem mindig pontos. Videoklipek immáron lőhetők 4K-ban 30 FPS-sel, Full HD-ban 60-nal, továbbá elérhető lassított felvétel 720p-ben. A képminőség jó, a hangminőség pedig remek. A HTC az új kamerával előrelépett, azonban még mindig akad munka, mielőtt a tajvaniak a legjobb kameratelefonokat megszorongathatnák, főleg kevés fény mellett. Ha elég képanyag összegyűlt, a Zoe alkalmazással lendületes fotókollázsokat és videocsokrokat dobhatunk össze, amelyeket megoszthatunk az appon belül a Zoe közösséggel, vagy ismerőseinkkel a közösségi oldalakon. Egy ilyen csokor összedobása pillanatok kérdése, csak ki kell választani pár képet és videót, az effekteket, a vágást és a zenét az alkalmazás pillanatok alatt megoldja.

A HTC One M9 zenelejátszója sokrétű A hangszínszabályzó kimaradt a HTC One M9 zenelejátszójából

A HTC zenelejátszója remek alkalmazás, amely előadók, albumok, számok, listák vagy a lejátszás gyakorisága alapján rendezi állományainkat. Ha a rendszer egy számot felismer, a dalszöveg megjelenik, emellett VJ effekteket is megcsodálhatunk lejátszás közben. Nem maradtak ki a főképernyős, kezdőképernyős és zárképernyős kártyák, a hangszínszabályzó viszont igen, ehelyett a BoomSound és a Dolby Audio beállítások között turkálhatunk. A sztereó előlapi hangszóró egyébként továbbra is kiemelkedően jó úgy a hangerő, mint a hangminőség tekintetében, és mély hangokban még mindig a HTC technológiájáé a legerősebb ajánlat a mobilpiacon. A gyári füles is minőségi és kiegyensúlyozott hangzásvilágú darab. Az FM-rádió és a videolejátszó fapados szoftverek, egy BS Player feldobásával viszont a One M9 mindenevővé válik, beleértve a 4K-s videók, az AC3 hangok, a feliratok, vagy akár a DivX, Xvid kódolások problémamentes meghajtását.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az adatkommunikáció arzenál elsőrangú, élén a Cat.6-os LTE modemmel, amellyel 300 Mbps az elméleti letöltési határ, 3G-n ugyanez az érték 42 Mbps. A beszélgetési hangminőség eddig is a HTC erőssége volt, és most is az: mindkét oldalon elégedettek voltunk a hívások során. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár Direct, DLNA és hotspot funkciókkal, a modem érzékenysége megfelelő. Bluetoothból 4.1 a szabvány A2DP, LE és apt-X támogatással, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel, OTG-vel és MHL 3.0-val. Nem maradt ki az infraport, az NFC, valamint a navigációs csomag, amely a földi antennák és routerek mellett a GPS, a GLONASS és a Beidu műholdak jeleit is képes fogni, így gyors a pozíciószerzés.

A HTC One M9 üzemideje erős közepes
[+]

Jogos elvárás, hogy az üzemidő generációról generációra növekedjen, ezért a HTC 2600-ról 2840 milliamperórára bővítette a telepméretet, azonban az új rendszerchip vagy a kijelző miatt az üzemidő nem az előnyére változott. A napi rutin mellett átlag négy, visszafogott napon négy és fél órát ütött meg a képernyőidő, és minél több erőforrást használtunk, a készülék annál hamarabb merült, ami persze logikus, ám az előd takarékosabban járt el hasonló körülmények között. Mivel az Android rendszer és a hálózati kapcsolatok is kivették a részüket a fogyasztásból, szoftveresen biztosan lehet még a dolgon finomítani. Böngészésből a szokásos fényerőn mindenesetre kevesebb, mint nyolc óra jött ki egy töltésből, a MinDigTV HD adásából pedig kereken hét, nem túl acélos eredmény. Ha a benzinlámpa kigyullad, energiatakarékos és extrém energiatakarékos módokkal próbálhatunk üzemidőt nyerni, az utóbbi telefonálásra, SMS és email küldésre, valamint a számológép és a naptár használatára redukálja a készülék lehetőségeit, cserébe viszont sokáig bírja töltés nélkül.

A HTC One M9 jó készülék, ám csak fél lépés előre
[+]

Értékelés: HTC One M9
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 10 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A végszót kezdjük a tételmondattal: az elődhöz képest sok minden alapjaiban nem változott, ami a One M9 számára jó hír, és egyben rossz. Jó, mivel továbbra is adott egy gyönyörű és makulátlanul összerakott fémházas készülék a verhetetlen BoomSound hangszórópárral. Kevésbé jó viszont a csúszós hátlap és a vastag képernyőkáva, ráadásul az androidos képernyőgombok is csökkentik az előlapi kijelzőarányt. Ami a hardveres teljesítményt illeti, ha a Samsung Galaxy S6 az Exynos 7420-as chipsettel az egygenerációs váltás, akkor a One M9 a Snapdragon 810-zel legfeljebb csak fél, ráadásul kellemetlen járulék a készülék melegedése és a tavalyinál valamivel gyorsabb merülése. A kijelző továbbra is minőségi, éles és szép színekkel operál, a Super-LCD3 panel betekintési szögei viszont nem az előnyükre változtak.

A kézkomfort, a jófajta füles és a fürge Sense felület mindenesetre folytatják a minőségi HTC készülékek sorát, a tajvaniak ráadásul nem spórolták ki a microSD foglalatot vagy az FM-rádiót. A kamera szintjén is előreléptek, bár a dobogó itt még messze van, este pedig előjönnek a problémák. A 240 ezres kártyafüggetlen nyitóár mindenesetre annyira erős, hogy a One M9 nem tud alávágni a kiegyensúlyozottabban teljesítő, jobb kijelzővel felvértezett és kamerában is odapörkölő Galaxy S6-nak, és többe kerül, mint az ívelt kijelzős, Snapdragon 810-es G Flex 2, bár ott vállalni kell a felületet dadogásait. A HTC One M8 még olcsóbb hasonló felhasználói élménnyel, persze rosszabb nappali kamerával. Mivel a piac sokszínű, a felhasználói igények pedig sokrétűek, jó alapjaival (dizájn, hangszórók, Sense UI) a HTC még mindig joggal számíthat széles vásárlórétegre, a generációváltás viszont csak félig jött össze, és úgy sem hibátlanul.

HTC One M9

Bone123

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

HTC One M9
 HTC One M9 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 144,6 x 69,7 x 9,6 milliméter
Tömeg 157 gramm
Színvariációk Sötétszürke, arany, ezüst
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 (441 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass 4
Kijelző típusa Super-LCD3 kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 810
Processzor típusa 1,5 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 2,0 gigahertzes, négymagos Cortex-A57
Processzor csíkszélessége 20 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 430
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32/64 GB (21/53 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
LTE Cat.6
IrDA / Bluetooth van / 4.1 (A2DP, LE, apt-X)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, WiFi hotspot, Direct
USB microUSB 2.0 (MTP, OTG, MHL 3.0)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
Beidou van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 5.0.2 (Lollipop)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek HTC Dot View, BlinkFeed, HTC Help, HTC Zoe, HTC Club, Témák, Firka, Car Mode, Peel Smart Remote
Multimédia
Fő kamera 20 megapixel, autófókusz, F/2,2-es lencse, kéttónusú led
Másodlagos kamera 4 megapixel, autófókusz, UltraPixel
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 1080p @ 60 fps, 720p @ 120 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2840 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, extrém energiatakarékos mód, infra, BoomSound sztereó előlapi hangszóró
 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

 • Bemutatkozott a HTC One M8s

  Full HD megjelenítővel, Snapdragon 615-ös rendszerchippel és a megszokott, szemrevaló, minőségi fémházzal startolt el a HTC új, prémiumkategória alá szánt versenyzője.

 • Bemutatkozott a One E9+ is

  A HTC One M9+ mellett annak phabletkijelzős, ugyancsak QHD-s fivére is elstartolt Ázsiában, nem kevésbé impresszív hardveres tudással.

 • Javít a fotók minőségén az új One M9 frissítés

  Kisebb, ám a Phandroid szerint annál fontosabb csomagot kapott a pár hete elstartolt HTC One M9, amelynek feltétele után a kameraszoftver pontosabbá és megbízhatóbbá válik.

Előzmények

 • Elstartolt a HTC One M9

  Tajvanon már kapható, az USA-ba pedig április 10-én érkezik a HTC legújabb fémházas csúcskészüléke, amely a visszajelzések szerint fontos szoftveres frissítőcsomagot kapott.

 • O-ó, elejtettem a HTC One M9-et!

  Sebaj, a HTC kicseréli, legalábbis az USA-ban. A One M9 Plus nem, az Uh-oh névre keresztelt szolgáltatás viszont bemutatkozott az Egyesült Államokban.

 • HTC One M8 - One, aki duplán szereti

  A tajvaniak legújabb zászlóshajója még fémesebb külsőt kapott, ráadásul már duál kamerával rendelkezik, és a szteró hangszóró is fejlődött.

Hirdetés