Honor Watch Magic - elvarázsolt idő

A Huawei Watch GT apróbb variánsa éppoly meggyőző kívülről, és épp annyira behatárolt a tudáslistája belülről. A Honor variációja ugyanakkor határozottan kellemesebb áron nyit.

Külső, hardver, beüzemelés

Tucatnyi kütyügyártó állt elő (Android) Wear OS típusú karórával az évek folyamán, és a Huawei Watch a legszebbek egyike volt, mégsem tudott a Google platformja versenyre kelni az Apple-ével, közben pedig az aktivitásmérők és sportórák is nagyobb lendületet vettek. Tavaly ezért a Huawei a kis hardverigényű LiteOS-re váltott, és fenomenális üzemidővel dobta piacra az 1,39” átmérőjű, remek OLED kijelzős Watch GT-t, ami eleget ugyan nem tudott, hogy okosnak nevezzük, az esztétikai versenyt azonban lendületből megnyerte. Nagy kütyü kis tudással – már akkor ki akartam próbálni Honor márkás, 1,2”-es alteregóját, a Watch Magicet, mert a funkciólistához nem kell akkora panel, a férfiúi vásárlók mellett ez utóbbit pedig a hölgyek is kényelmesen magukra szíjazhatják.


[+]

Végül pedig az a szokásos helyzet állt elő, miszerint a kisebbik óra az olcsóbb: a Watch Magic szilikonpánttal 57 ezer forintba kerül (fekete órarész), kívül bőr, belül szilikon kivitelben pedig 64 ezerbe (ezüst festés). Ha megemlítem a 390 pixel átmérőjűre zsugorodott, de továbbra is tűléles és kellően fényes panelt, a jóval kisebb, 178 mAh-s telepet és a kellemesen légies, 32,5 grammos tömeget (a cserélhető, 22 mm-es szíj nélkül), meg is köszönhetném a figyelmet, hiszen minden másban megegyezik a Watch GT-vel. De már csak azért sem teszem, mert az elmúlt napokban igencsak összebarátkoztam a cucc 42,8 x 42,8 x 9,8 milliméteres paramétereivel és gyönyörű kivitelével, szinte észrevétlenül hordva csuklómon.


[+]

Senkit ne tántorítson el, hogy a rozsdamentes acél váz mögött, a szenzorok oldalán a gyártó műanyagot használ: szuper az óra összeszerelése, kényelmesen csúszik a szerkezet a karon, elég luk van a szíjon a komfortos viseléshez (14-21 cm), karcálló üveg védi a panelt, és ha épp kéznél van egy óceán, meg is lehet fürdetni a Watch Magicet sekély vízben az 5 ATM / 50 M vízállósági rátának köszönhetően. Csak ne írja alá senki a finoman megmunkált bőrszíj végrendeletét: úszni szilikonpánttal érdemes. Jobbra két határozottan kiálló, így könnyen kezelhető gomb van: a felső bekapcsoló/főoldal/alkalmazáslista, az alsó pedig oké funkcióval bír, egyébként mindkettő felvillantja a lezárt képernyőt, ami csuklóemelésre is bekapcsol. Az érintéses kezelés is rendben van a kijelzőn, a Cortex-M4-en alapuló, kettős lapkakészlet pedig gyors navigációt biztosít, alacsony fogyasztással.

A 16 MB RAM és a felhasználótól elzárt, 128 MB-os tároló viszont azt jelenti, hogy se zenét, se más fájlt nem lehet a Watch Magicre másolni, így ugrik az önálló zenehallgatás (és sajnos a mobil lejátszójának kezelése is), a kütyüvel továbbá telefonálni sem lehet, és semmiféle alkalmazásbővítés nincs, ezért nem nevezem okosórának. Különben is Bluetooth 4.2 a leggyorsabb adatátviteli ráta LE protokollal, szerencsére villámgyors beüzemeléssel a Huawei Egészség alkalmazásának segítségével – mivel WiFi sincs, a frissítőcsomagok jó lassan, percekig vándorolnak át, visszafelé pedig nem lehet GPX edzésfájlokat szinkronizálni, ami korlátozza a sporttudást. A szenzorlista viszont komplett: van gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, alti-barométer, hátul pedig, négyes elrendezésben optikai pulzusmérő, ami folyamatosan és kérésre is operálhat.


[+]

A két fémpötty jelzi a mágneses, ezért kényelmesen használható töltőbölcső csatlakozási helyét, ami bő egy óra alatt tolja 0%-ról 100%-ra a töltöttséget, a dobozban mellékelt Type-C kábel segítségével (az adaptert a felhasználónak kell biztosítania). Fénymérő, ezért automatikus fényerő állítás úgy is van, hogy a panel teljes kör alakú, és a rezgőmotorról se kell lemondani, ami annyira erélyes, hogy ébresztésre is alkalmas. Értesítésjelzéshez viszont én az erősségét eggyel visszavettem volna, csak nincs ilyen opció. Nemcsak a hangjelzések maradtak ki (mikrofon és hangszóró sincs), szívesen állítottam volna a fényerőt az automatikus mérés finomítására, hogy éjjel felvillanva kevésbé világítson a retinámba. De úgy egyébként sincs sok variálási lehetőség, mondjuk viselési preferencia (bal vagy jobb kéz), emellett a mindig aktív kijelzőről is le kell mondani (egy-egy alkalommal, öt percre bekapcsolva maradhat az óra). Kár, mert egyébként a tökéletes feketékkel és betekintési szögekkel operáló, tűéles OLED panel remekül látható napfény alatt.

Funkciók, sport, üzemidő, végszó

Az Egészség az Androidra (minimum 4.4-es verzió) vagy az iOS-re (minimum 9.0) telepítendő főalkalmazás, én a Mate 20 Próval használtam együtt. A gyorsbeállítások során megadható, mely appok küldjenek értesítést, ám ezek száma tízre korlátozott, nincs csoportosítás, nem jelenik meg az órán a nevük, az ikonjuk vagy az értesítések részletesebb szövege (mondjuk az emailek előnézete). Reagálni csak az ébresztésre (szundi, elvetés) és a némán rezgő hívásra lehet (elutasítás), nincs SMS vagy bármilyen előre definiált válaszüzenet. Az értesítéskezelést újra kellene tervezni a következő generációra, mert mégiscsak ez egy csatlakoztatott óra egyik főtevékenysége. A magyar nyelv is bekerülhetne, bár legalább az Egészséget lefordították.


[+]

A Watch Magic főoldalán hosszú érintéssel lehet az analóg, a digitális és a kevert óralapok között váltani, a legtöbb elég jól néz ki és hasznos információkkal teli. Ám nincs az egyes elemek felett interakció, az óralapok száma nem bővíthető, és a jobbra-balra elérhető widgetekre se lehet bökni további információért (időjárás, napi mozgásadatok, pulzusértékek), ami szintén megnyirbálja a tudáslistát. Az alkalmazástár a felső gomb lenyomására ugrik fel. Indítható edzés (többféle futás, séta, kerékpározás, úszás és szabad testmozgás), megtekinthető a korábbi statisztikák egy része (a teljes adathalmaz a mobilon jelenik meg). Továbbá rá lehet nézni innen is az időjárásra, a napi mozgás- és pulzusadatokra valamint az alvásstatisztikákra.

Végül pedig elérhető az aktuális magasság és légnyomás, van iránytű, stopper, visszaszámláló, zseblámpa (az óra tompa fényével), és rá lehet keresni a mobilra, amivel szerencsére stabil volt végig a Bluetooth-kapcsolat. A Watch Magic ennyit tud: a zenéknek tárhely nincs, de legalább a mobil lejátszóját illett volna innen kezelni. A lényeg a mozgáskövetésen van, a Huawei Watch GT-hez hasonló pontossággal. A Magic hajlamos az órát viselő kézzel történő tevékenységek (mondjuk gépelés) egy részét lépésnek számolni, így más eszközhöz mérten valamennyivel túlbecsülni a valós lépésszámot, pár százalékon belül. Az alvásidőszakot pontosan állapítja meg, azt viszont nem tudom megbecsülni, hogy a TruSleep elemzés a mély/könnyed/REM alvásszakaszok adataival mennyire felel meg a valóságnak. Mindenesetre, ha érzésre kialvatlan voltam, az a statisztikákban is megmutatkozott.

Ami a sportot illeti, a GPS, Glonass és Galileo műholdakat használó kütyü gyorsan talál jelet és nem szakad meg a dolog erdei futás közben. Terepfutásom útvonala viszont ritkán egyenes, több éles kanyar és szerpentin akad, melyek egy részét a ritkább mintavételezés miatt a Watch Magic átvágta, 50-100 méterrel rövidebb útvonalat rögzítve a valósnál 7,5 km-en, emiatt pedig a magasságmérés is pontatlan volt (bár ez alapból sem az igazi). Sajnálatos, hogy GPX fájl formájában vagy az Egészség alkalmazásból nem lehet exportálni a futásokat, mert például a Runtastic a maga adatbázisból korrigálja az útvonal és a helyszín alapján a magasságváltozást. Mindazonáltal vannak az edzés során szakaszonként, távonként vagy intenzitás alapján értesítések, úszásnál számlálódik a csapás és a megtett hossz, és persze pulzusmérés is adott. Mindebből pedig a FirstBeat rendszere hámoz ki edzéselemzést, VO2MAX értékeket és javasolt regenerálódási időt.

Alkalmanként és a hét 168 órájában, egyfolytában is rögzülhet a pulzusszám, kiugró értéket nyugalmi állapotban vagy séta közben nem vettem észre. Edzés során, egyszer-egyszer viszont irreális magasságba ugrott a mutató, amit a végén, átlagszámoláskor a szoftver látszólag ignorált. A részletesebb funkcióbemutatóhoz bátran ajánlom a Watch GT idevonatkozó fejezetét. A lépés-, alvás-, pulzus- és GPS mérés adatait figyelembe véve azt mondanám, hogy hozzávetőleges pontossággal abszolút követni lehet a Honor kütyüvel a napi aktivitást, aki viszont pulzuskontroll edzéseket végez vagy versenyre készül, a Polar és a nagy, drágább sportóra gyártók kínálatában talál pontosabb kütyüt, ahol az eleve megbízhatóbb, mellpántos pulzusmérő csatlakoztatása is szinte mindig adott.


[+]

A Watch GT hetekre elegendő naftát biztosít 420 mAh-s telepével, a Watch Magic 178 mAh-ja pedig már matematikai alapon is behatárolja a lehetőségeket. Sajnos még az arányosnál is rövidebb a készenléti idő: egy hetet ígér a gyártó két töltés között, de nálam inkább 4-5 napig tartott egy ciklus, benne egy GPS-es edzéssel. Valamit valamiért: a Honor óra pont kisebb méretével nyitott a hölgy vásárlók felé, viszont 250 mAh jobb választás lett volna, mert akkor az egyhetes működés tényleg megvan két töltés között. Így viszont huawei-es fivér legjobb tulajdonságát húzták ki a Watch Magic lába alól.


[+]

57 ezer forintért szilikonpánttal, és 64 ezerért bőrszíjjal ugyanakkor barátságosabb áron nyit a Honor kütyüje, mint a Huawei-é, hogy mondjuk az Amazfit Verge konkurense legyen. Év vége óta viszont már 20 ezer forintot esett a Watch GT ára itt-ott, így a sokkal jobb üzemidő miatt én biztosan a Huawei megoldását választanám. A Honoré persze inkább illik vékony csuklóra, férfi és női karon is nagyon jól mutat, kijelzője gyönyörű és elég lehetőség adott a zárt rendszerben, hogy egy analóg óránál szimpatikusabb legyen. Csak érdemes némi áresést kivárni, hiszen épp ez tette a Watch GT-t mára vonzóbbá. Addig is egy tetszett minősítés redukálja plecsnire az általános véleményemet, mert a Watch Magicre minden illik, csak a csúnya kifejezés nem.

Honor Watch Magic

Bone123

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés