Honor 70 - kétségbeejtően átlagos

Kellemes mobilt rakott össze a Honor, már amennyiben eltekintünk attól, hogy mennyibe kerül.

Multimédia, adatok, üzemidő, verdikt

Adott az L1-es biztonsági szint, így mehet nagy felbontásban is a stream. Zenelejátszó nincsen, de a YouTube Music előre telepítve megtalálható a készüléken, illetve a Play Áruházból lehet beszerezni az ember ízlése szerint. Érdemes egy videólejátszót is letölteni, mivel alapértelmezésben a telefon a galériában próbál majd meg mindent megnyitni. Hangot csak az alsó hangszóró játszik le, ezen kívül USB-C csatlakozón vagy Bluetooth 5.2-n kívül vihetünk még ki a készülékből, utóbbi támogatja az LDAC és aptX kodeket is, ami pozitívum.

[+]

Adott az összes magyar 5G sáv támogatása is, mellé van kétsávos Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax), a Telekom hálózatán működött a VoLTE, a beszélgetési hangminőség pedig jónak nevezhető. Pozicionálásban GPS, AGPS, GLONASS, Galileo és BeiDou segíti az embert, a Honor 70 gyorsan és 3 méteres pontossággal talál helyet még a városi környezetben is. Fizetni NFC-vel lehet a telefonon, ehhez alapértelmezett a Google Wallet, ez előre telepítve a telefonon vár minket. Az NFC-t lehet a Honor Beam adatcseréhez is használni, a 70-es és az 50-es között ez tökéletesen működött, viszont Honor Share valamiért nem akart, hiába volt ugyanazon a hálózaton mindkét eszköz. De a Honor 70-ről simán rá tudtam vele küldeni a szerkesztőségi nyomtatóra bármit, úgyhogy feltételezem, nem a teszt telefonnal volt a baj.

A Honor 70 szenzorai és eredményei.A Honor 70 szenzorai és eredményei.A Honor 70 szenzorai és eredményei. A Honor 70 szenzorai és eredményei. (forrás: Mobilaréna) [+]

Üzemidőben a 4800 milliamperórás akkumulátortól az ember nem várhat sokat, nálam a 6-7 órányi kijelzőidő simán kijött teljesítménytesztek, valós mindennapi használat és játék mellett is, a 66 wattos töltő pedig valamivel kevesebb, mint egy óra alatt feltölti a telepet. A vezeték nélküli töltés viszont kimaradt idén is, pedig már nem ördögtől való dolog a középkategóriában, így ahogy a többi tulajdonságában, ebben is inkább csak átlagos a Honor 70, mint kiemelkedő. Azt viszont meg kell említeni, hogy 5 wattal vezetéken képes leadni energiát a Honor 70 is.


[+]

Honor 70 5G
Pro
Igényes összeszerelés, egyedi megjelenés
120Hz-es 10 bites OLED panel
Korrekt teljesítményű hardver, jól optimalizált rendszer
66 wattos gyorstöltés, töltő a dobozban
Kontra
Nincs IP-védelem
Nincs sztereó hangszóró
Nincs vezeték nélküli töltés
Nem bővíthető a tárhely
Átlagos fotós és videós teljesítmény
Magas kezdőár
Pontozás
Kialakítás, védelem 7 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár: 8/128 GB, HUF 239 900
Tesztelt ár: 8/256 GB, HUF 259 900

Jó is a Honor 70, meg nem is. A telefonra a szép és jó kijelzője, valamint a korrekt kamerarendszere miatt lehet jó szívvel tekinteni, de ezek nem annyira kiemelkedő tulajdonságok a középkategóriában, hogy le tudja vele tarolni a szegmenst a kvázi fiatal márka. Ha önmagában nézzük a Honor 70-et, akkor ami adott az egy korrekten erős hardver, hozzá egy jól optimalizált, kompetens rendszerfelület, jó főkamera és ultraszéles kamera, remek előlapi kamera, gyors töltés, az összes hazai 5G sáv támogatása és ami nem elengedhető azért teljesen, a Google támogatása. A 239 ezer forintos kezdőár mellett viszont így is fel kell tűnnie, hogy nincs sztereó hangzás, nincs IP-védettség, nincs vezeték nélküli töltés, aztán kiderül, hogy a tárhely sem bővíthető, a szoftver is azért itt-ott még csiszolásra szorul, a harmadik hátlapi kamera lényegében értelmetlen és összességében semmiben sem kiemelkedő ez a készülék, hanem tök átlagos.

Márpedig legalább egy funkcióban kiemelkedőt kellene nyújtania a középkategóriában, főleg annak a drágább szegmensében, ahol versenyez. A gyorstöltés már nem elég, a Xiaomi vagy a Realme is ugyanekkora, ha nem gyorsabb töltőket tesz a hasonlóan árazott mobiljai mellé, nem gyakran erősebb rendszerchippel együtt. Aztán ott van a Samsung Galaxy S21 FE, ami ugyan nem friss készülék, de ad egy értelmes harmadik kamerát, vízálló a ház, van venne vezeték nélküli töltés és erősebb az SoC is, a stabilabb szoftveres támogatási háttérről nem is beszélve. Vagy említhető az újonc Nothing Phone (1), ami szintén egyedi megjelenést ad, mellé mégis befért némi extra a Qi töltés képében. De ha az ember megelégszik a 4G-vel is, akkor a Pixel 6a is egy értelmes választás a Honor 70 ellenében, kamerás és szoftveres fronton többet nyújt, olcsóbban. Meg persze ott van az újonnan bemutatott Motorola Moto Edge 30 Fusion, ami pár ezer forint különbséggel kínál letisztultabb szoftvert, erősebb hardvert.

A Honor 70 annyira átlagos, hogy túlzásnak érződik az ára. Azzal, hogy megdrágult minden telefon és a középkategória is magasabb árcímkével kezd, nem veszett el az igény arra, hogy az ember kapjon némi extrát is a pénzéért, sőt, talán még jobban felértékelődött. Legyen szó eSIM támogatásról, infraportról, sztereó hangszóróról, vízálló házról, vezeték nélküli töltésről, esetleg egy 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozóról, vagy értesítésjelző LED-ről (esetleg ezek furcsa keverékéről á la Sony), a csúcskategóriát egyre jobban közelítő árakkal egyre több csúcskategóriát közelítő tulajdonságot lehet megtalálni a felső-középkategóriás telefonokban is. A Honor 70 ezt nem teljesíti, bár szinte mindent megcsinál a maga korrekt módján, de semmi pluszt nem tesz mellé, és ez már tavaly is gond volt.

viragdani01

A tesztkészüléket a Honor Magyarország biztosította, ezúton is köszönjük!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Előzmények

Hirdetés