Hirdetés

Poco F4 GT - alkalmi játékosoknak

Teljesítményre és játékra fókuszál a Poco idei csúcskészüléke, viszont kompromisszumból továbbra is akad, hiába a magasabb árcédula.

Doboz, külső, kijelző

Áprilisban mutatkozott be a Poco négyes sorozata, de ha szigorúan nézzük, akkor valójában egy februári készülékről van szó, az F4 GT ugyanis a Redmi K50 Gaming Kínán kívüli értékesítésre szánt, átcímkézett változata. Mire hazánkba is eljutott az X4 GT mellett tesztünk alanya, július elejét mutatta a naptár. A játékokra szánt, ezekhez a házból gombnyomásra kiemelkedő fizikai ravaszokat kínáló Poco F4 GT-t a Xiaomi magyar helytartóságánál 270 ezres induló árral látták el (8/128 GB), a nálunk teszten járt modell (12/256 GB) ennél drágább, 310 ezer forintot kóstál a hivatalos közlés szerint, de a tesztkészüléket biztosító Mstore például jóval kedvezőbben, 240 ezerért kínálja a nagyobb modellt, de a Xiaomi telefonok esetén nem meglepő, hogy tök más árakon lehet ugyanazt megvenni. A teljesítmény aláírja az árazást, a doboz tartalma is bő, de a hiányosságok listáján is szerepelnek dolgok.

Kezemben a Poco F4 GT.
Kezemben a Poco F4 GT. [+]

Ilyen a vízállóság vagy a Qi vezetékmentes töltés hiánya. A Poco F3 GT-nél kicsit visszafogottabb hátlap pedig üvegből van, elfért volna alatta egy tekercs. Az F4 GT összeszerelésének minősége jó, az alumínium keret erősen fogja össze a Gorilla Glass Victusszal védett kijelzőt és a hátlapot. A keret és a kijelző is sík, lekerekített panellel vélhetően nem fért volna el jobb oldalon alulra és felülre a két csúszkával nyitható ravasz, melyek között félúton, kényelmesen elérhető magasságban van az ujjlenyomat-leolvasós bekapcsoló gomb. A hangerőszabályzóknak már nem jutott hely a jobb oldalon, így a bal keret közepén vannak, pont olyan magasságban, hogy ne nyomjuk meg őket véletlenül, ha a telefont fektetve tartjuk. Bal szélen felül a tűvel nyitható SIM-tálca, mely két nanoSIM kezelésére képes, microSD-t azonban nem fogad. A keret tetején infra, mikrofon és hangszóró, alul pedig Type-C csatlakozó és még egy hangszóró. Az F4 GT sztereó hangkeltésre képes, meglehetősen hangos és öblös az alap hangzás, de a szoftver lehetőséget ad arra, hogy személyre szabjunk egyes paramétereket, s van Dolby Atmos támogatás is. A hang mellett érdemes kiemelni még a rezgőmotort, ami meglehetősen erős, játékok vagy rendszerértesítések terén is jól szolgál.


[+]

A 162,5 x 76,7 x 8,5 milliméteres ház 210 grammot nyom, a hátlapból a három kamera alig áll ki, mellettük villámot formálva kapott helyet a LED villanó, illetve a kamerák körül található a hátlapon két értesítő LED is, mely 2-3-5 másodpercenként felvillanva jelez hívásoknál vagy értesítéseknél. A ravaszok használhatók gyorsgombként, a rendszer pár előre kalibrált lehetőséggel rendelkezik - pl. videofelvétel indítása, hangfelvétel indítása, zseblámpa bekapcsolása, némítás -, ezek hasznosak, szerintem a zseblámpa a leginkább kézenfekvő megoldás. Mivel a ravaszokat a keretből kiemelő csúszka recés felületű, így sötétben is egyszerűen kitapintható. Azt viszont sajnáltam, hogy a MIUI nem enged egyéni parancsokat hozzárendelni a Felugró kiváltókhoz és a kamera alkalmazásban sem használhatjuk a ravaszt exponáló gombként vagy nagyításhoz.

A baloldali ravasz kinyitott állapotban. A narancssárga pötty jelzi, ha a két extra gomb kattintható.
A baloldali ravasz kinyitott állapotban. A narancssárga pötty jelzi, ha a két extra gomb kattintható. [+]

A ravaszokhoz rendelhető parancsokat a speciális funkciók, Felugró kiváltók menüpont alatt találjuk.A ravaszokhoz rendelhető parancsokat a speciális funkciók, Felugró kiváltók menüpont alatt találjuk.A ravaszokhoz rendelhető parancsokat a speciális funkciók, Felugró kiváltók menüpont alatt találjuk. A ravaszokhoz rendelhető parancsokat a speciális funkciók, Felugró kiváltók menüpont alatt találjuk. (forrás: Mobilaréna) [+]

6,67 hüvelykes OLED kijelző van az F4 GT-ben, 10 bites a színmélység, 60 vagy 120 Hz-es a képfrissítés, 480 Hz az érintési érzékelés, támogatott a HDR10+ és 1080 x 2400 pixeles a felbontás. A panelt egyedül a felül középre lyukasztott szelfikamera töri meg, a megjelenítőt körülölelő 1,5 - 2 milliméteres káva szimmetrikus. Az érintési érzékenység és a fényerő jó, a szoftver engedi a megjelenített színek személyre szabását, van szemkímélés és éjszakai mód, a kijelző pedig az erős nyári napfényben is olvasható marad, viszont a Xiaomi-átok itt is lesújt. A panelhez szerelt fényérzékelő és közelségérzékelő hajlamos megbolondulni, s nem kezeli normálisan, amikor az ember a füléhez tartja egy hívás során a telefont, ennek következménye pedig az, hogy fel-le kapcsolódva villog a kijelző és akaratlanul is megszakíthatunk arcunkkal hívásokat.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Poco F4 GT Black Shark 4 Pro Asus ROG Phone 5s Nubia Red Magic 6 Realme GT2 Pro
Képátló 6,67 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,78 hüvelyk 6,80 hüvelyk 6,7 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2448 1080 x 2400 1440 x 3216
Technológia HDR10+, 10 bit OLED HDR10+ Super AMOLED HDR10+ AMOLED AMOLED HDR10+, 10 bit, LTPO 2.0 AMOLED
Képfrissítés 60 / 120 Hz 60 / 90 / 144 Hz 60 / 90 / 120 / 144 Hz 60 / 90 / 120 / 165 Hz Adaptív 1-120 Hz
Fehér fényerő 482 / 733 nit 541 / 789 nit 536 / 1001 nit 482 / 709 nit 490 / 873 nit
Fehér fényerő (min.) 1,8 nit 2,0 nit 3,2 nit 3,3 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7505 K + kézi 6614 K + kézi 7968 / 6547 K + kézi 7781 K + TrueTone 7174 / 6598 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

SIM-tálca, hangerőgombok és mikrofon a bal szélen, ravaszok és ujjlenyomat-leolvasó a jobb oldalon.SIM-tálca, hangerőgombok és mikrofon a bal szélen, ravaszok és ujjlenyomat-leolvasó a jobb oldalon. SIM-tálca, hangerőgombok és mikrofon a bal szélen, ravaszok és ujjlenyomat-leolvasó a jobb oldalon. [+]

Sajnos a 3,5 milliméteres audio csatlakozó valamiért nem fért el a Xiaomi mérnökei szerint a házban, de legalább egy Type-C adapter jár a dobozban. Van még egy hatalmas és nehéz 120 wattos fali adapter, amivel a telefon két részre osztott 4700 milliamperórás akkumulátora 20 perc alatt teljesen feltölthető, és adott egy 1,5 méter hosszú töltőkábel is, ahol a Type-C csatlakozó L-alakban végződik, hogy ne zavarja a kezet játék közben. A szokásos papírmunka és a SIM-tű mellett találunk még egy átlátszó szilikon tokot, akkorát, amivel még kényelmesen lehet használni a ravaszokat.

Hangszórók, infra és USB-C a telefon tetején és alján.Hangszórók, infra és USB-C a telefon tetején és alján. Hangszórók, infra és USB-C a telefon tetején és alján. [+]

A Poco F4 GT nem egykezes készülék, bár a MIUI rendszer segít egykezes móddal, a súlyelosztás jó és a nálunk járt fekete modell hátlapja nem is annyira feltűnő, hogy egy nem-gamer ne használhatná nyugodt szívvel. Az ujjlenyomat-leolvasó pontos és gyors, és a telefon hátlapja sem olyan csúszós, mint az F3-é volt, hogy megpróbáljon mindenhonnan lecsúszni vagy kicsúszni.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés