Honor 70 - kétségbeejtően átlagos

Kellemes mobilt rakott össze a Honor, már amennyiben eltekintünk attól, hogy mennyibe kerül.

Kamerás teljesítmény


[+]

A hátlapon három kamera van, ezek közül csak kettővel foglalkozunk, a harmadik ugyanis egy 2 megapixeles mélységérzékelő szenzor, amivel fotózni nem lehet, állítólag a portrékhoz kell. Ezeket korrekt minőségben csinálja meg a telefon, lásd az alábbi példát, 12,5 megapixelben lehet portrékat készíteni, de a szépítő effektusok kikapcsolása mellett is nagyon lágynak tűnik a rajzolat. Ez azzal jár, hogy részleteket veszt a kép - lásd az arcbőröm vagy a hajam -, mellette pedig a dinamika sem a legjobb, kicsit túlszaturáltak a színek, a témát pedig természetellenesen erősen vágja le az elmosott háttértől a telefon. Instagramra posztoláshoz mondjuk pont elég a minőség, de nem tud valósághű mélységet visszaadni.

A főkamera lépett előre, az 1/1,49”-es Sony IMX800-as szenzor az f/1,9-es fényértékű lencsék mögött jól néz ki papíron és teljesítményben sem nyújt rosszat. Az 54 megapixeles, 24 milliméteres gyújtótávval dolgozó szenzor képeit mondjuk a Honor kicsit furcsán vágja, mivel a 4:1-es pixel összevonást követően nem 13,5 megapixelre, hanem 12,5-re tömörít a Honor 70, amivel valamivel szűkebb, 27 mm ekvivalens látóteret érnek el. Ez korábban bevett technika volt a Honor és a Huawei telefonjaiban, lényegében levágják a kép szélét, ezzel pedig elkerülhető a sarkok felé haladva a részletvesztés. Feltűnően más egyébként a látószög, ha a teljes felbontással fotózunk, bár ez szinte felesleges, mert az automatika ügyes normál módban és a részletgazdagsággal sincs gondja.

12,5 MP széles látószög (27 mm ekv.)

A nappali képekről elmondható, hogy jó a dinamikatartomány, kellően színesek (ízléstől függően időnként túlságosan is színesek) a képek, jó a részletesség, néha felüti fejét a szoftveres túlélesítés, a képen lásd a Nemzeti Galéria kupoláját. A zaj mértéke nem zavaró nappali fények mellett, a telefon képalkotó algoritmusa ugyanakkor normál módban hajlamos alulexponálni, ezt az AI fotózás mód bekapcsolásával meg lehet kerülni, de cserébe el kell fogadnunk a természetesnél jóval túlszaturáltabb színeket és a sokkal agresszívabb élesítést. Ez egyébként az éjszakai módban is felüti a fejét, a toronyórát nézve látható a mellékelt képeken is a mesterséges élesítés.

12,5 MP kétszeres zoom

Mivel az 54 megapixeles szenzor lehetővé teszi, hogy viszonylag veszteségmentesen nagyítson az ember a kép közepébe, a Honor így berakott egy 2X gombot a kamerafelületbe, ami pontosan azt csinálja, amit az előbb leírtam. A főkamera képénél valamivel zajosabb képek születnek 2X nagyítással, ahogy általánosan lágyul is kicsit a lencserajzolat, de átlagos felhasználásra még bőven tűrhető a minőség. Az 54 megapixeles nagy felbontást használva nagyjából ugyanezt tapasztalhatjuk, a tömörített fotókhoz nagyon hasonló, de szűkebb dinamikával dolgozó képek születnek. Az optikai képstabilizálás hiányát megérzik az esti képek, ha az ember nagyon belenagyít a fotókba, láthat elmosódott részeket, de legalább az autofókusz gyors és pontos.

54 MP széles látószög (24 mm ekv.)

Más a helyzet az ultraszéles esetén. Tavaly még egy 8 megapixeles, gyenge szenzort kínált a Honor, idén ezt egy 50 megapixelesre cserélte, f/2,2-es fényértékű lencsék mögé tette és ellátta autofókusszal, amivel nappal jó fények mellett kifejezetten kellemes fotókat lő a Honor 70, ha jobban megvizsgáljuk őket, azért találni hibát is. A 122 fokos látótérrel dolgozó kamera képein a szélek felé haladva, főleg a jobb oldalon nagyon durván összemosódnak a részletek, nagyon ellágyul a középen még korrektnek nevezhető lencserajzolat, elveszik-összemosódik a részletesség és az élesség. A színkezelése nem rossz a lencsének, de eltér pont annyira a főkameráétól, hogy két azonos témáról készített fotón már kiütközik időnként, videón pedig még látványosabb az eltérő fényerejű lencsék miatt. Az esti képeken a nagyon fényes részletek hajlamosak kiégni, a szoftver pedig gyakorta természetellenesen lilássá színezi a sötét részeket.

12,5 MP ultraszéles kamera

Ha az ember akarja, fotózhat ultraszélesben is 50 megapixellel, illetve bevetheti vele az éjszakai módot is. Utóbbi kissé természetellenesen világosítja fel a fotókat, az automatika normál esetben is korrekt képeket készít, bár a főkamerához hasonlítva jóval zajosabb és jóval kevésbé részletes képek születnek az ultraszélessel este.

50 MP ultraszéles kamera

A dedikált makró kamera eltűnt, a szoftver viszont megpróbál az ultraszéles képéből 4 centiméteres fókusztávról alkotni valamit, ennek minősége rendben van, a 2 megapixeles förmedvényeknél fényévekkel jobb, de kicsit túlszaturáltak a színek és talán lágyabb a kelletténél a végeredmény. Külön pozitívum viszont, hogy a nagy felbontású szenzort 1X és 2X nagyítás között is állíthatjuk, bekapcsolhatjuk a vakut is közeli témához (sárga virágos kép), szóval összességében sokkal jobban kihasználható makró képességekkel rendelkezik így a telefon, mint elődje a dedikált makró kamerával. Nem is értem, miért dugta el a Honor a makrófotó opciót a további beállításokban.

12,5 MP makró fotók

Videózásban korántsem ennyire egyértelmű a helyzet, a Honor vlogolásra alkalmas bestiaként állítja be a 70-et, miközben nem nyújt olyan kiemelkedőt, amit ennyi pénzért már elvárhatna az ember. Nincs például optikai képstabilizálás, csak elektronikus stabilizátor dolgozik a széles és az ultraszéles kamera mögött is, ez gyenge, szinte folyamatosan remeg a kép, ha az ember kézben tartott telefonnal videózik. A maximális felbontás 4K 30 fps sebességgel, ez jó, de csak 10 percet enged rögzíteni egyszerre a telefon, utána automatikusan megállítja a felvételt. A látószögek között legalább enged váltani felvétel közben, de videóban az ultraszéles kamera jóval gyengébb minőséget nyújt, így látványosan rosszabb, kevesebb részlettel, rosszabb dinamikával rendelkező felvételek készülnek vele. Érdemes megemlíteni még azt is, hogy este rengeteg a becsillanás (lens flare) a főkamera felvételein, vélhetően ebben a lencséket védő üveg is közrejátszik.
Van még többszörös videó mód is, ahol egyszerre lehet rögzíteni a hátlapi két kamerával vagy az egyikkel a hátlapról és a szelfikamerával. Viszont a telefon ISP-je nem képes rendesen kezelni a szenzorokból érkező adatokat, a 1080p-s másodpercenként 30 képkockás videók is akadoznak, valamint másodpercnyit kivág a hangból, ha a hátlapi és az előlapi kamera között vált az ember. Az viszont pozitív és igényes megoldás, ahogyan lehet váltani a kamerák között felvétel alatt is, csak nem egyedi, a tesztasztalunkon épp megtalálható Edge 30-as Motorolákban is megvan, de például a Samsung is már jó pár éve kínál ilyet.


A szoftverben található kapcsoló, melyet elég csak megérinteni fotó módban ahhoz, hogy a látószögek közt váltson az ember videó módban valamiért nem működik, manuálisan, az ujjunk húzásával kell megpróbálni pontosan eltalálni az 1X-et vagy a 0,5X-et. Az sem teljesen érthető, miért a kijelző hosszanti oldalára került ez a kapcsoló, ahol nehezebb elérni, egy kézzel szinte lehetetlen is.

Így néz ki a gyári kameraszoftver.
Így néz ki a gyári kameraszoftver. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az előlapon maradt a 32 megapixeles szenzor f/2,4-es fényértékkel, 8 megapixelre binnelve szelfizni és önvideókat készíteni, részletesek és élesek, kicsit túl vannak színezve, de természetesen adják vissza a bőrtónusokat, nincs sok zaj még az esti képeken sem és az olyan részletek is jól kivehetők, mint az ember hajszálai.

32 MP előlapi kamera (8 MP-re tömörítve)

Videók terén a 1080p és a 60 fps a felső határ az előlapi kameránál, a 4K itt nem opció. A kihívást jelentő sötét körülmények között készült videón is egész korrekt minőséget nyújt, az elektronikus stabilizálás pedig kellően megfogja az ember mozgásából származó rezgéseket is. Nappal az előlapi kamerával kifejezetten jó minőségű videók készíthetők, rendben van a dinamika és természetesen adja vissza a színeket, kellő részlettel. A hangot sztereóban is képes rögzíteni az eszköz, a baj csak az, hogy visszajátszani már csak fülhallgatóval fogja úgy.


A kamerák tekintetében örülni való, hogy elhagyták a makrót és helyette egy normális ultraszéles került a Honor 70-be, ezt az utat követi a Nothing Phone (1) vagy a Google Pixel 6a is, igaz, ott nincs dobálózás a nagy számú megapixelekkel, de ez amúgy is csak papíron mutat jól. De az S21 FE is egy árszinten mozog a Honor 70-nel, ott pedig még egy normális telefotó lencse is elfért, így igazából a 32 megapixeles előlapi kamera lehet a kínaiak ütőkártyája, de az meg már nem rögzít 4K-ban. Bár szerintem bőven elég a 1080p is, de egy marketing szerint vlogolásra szánt telefontól nem lett volna ördögtől való elvárás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Előzmények

Hirdetés