Elérhető az EKG az egyik Garmin sportórára

Az EKG app amerikai engedélyezése fontos lépés az általános egészségkövetés felé.

Szűk egy éve bukkant a fitneszguru DC Rainmaker egy olyan rejtett tesztmenüre a Garmin Venu 2 Plus vizsgálatakor, amely EKG hardver létéről tanúskodott, pedig erről hallgatott a gyártó a termékoldalon, és kapcsolódó funkció sem érkezett frissítéssel. Némi utánajárással kiderült: a Garmin 2021 óta házal hatóságoknál az EKG mérés engedélyezésén, és beszédes a rendkívül hosszas folyamatról, hogy az Egyesült Államokban is csak most kapott zöld utat a dolog.

EKG mérés a Venu 2 Plusszal
EKG mérés a Venu 2 Plusszal (forrás: Garmin) [+]

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal a modellfüggetlen EKG óraalkalmazásra adta az áldását, és a Venu 2 Plus az első Garmin óra, amelyik szoftverfrissítéssel és az app telepítésével a félperces mérést a keret kétujjas érintésével elvégezheti. Amúgy nem csak a fémkeret, hanem a túloldalon egy keskeny fémkarika is csatlakozik az elektródához, hogy a mérés megszülessen, és a szoftver képes észlelni a pitvarfibrilláció tüneteit. Szívrohamot viszont ez az óra sem tud jelezni, hasznos lehet ugyanakkor a mérés exportálása PDF-ben, hogy könnyen megossza a viselő az orvosával. Egyelőre persze csak az USA-ban, ahol az engedély is megvan és az alkalmazás is telepíthető, a Garmin ugyanakkor alighanem Európában is rajta van a dolgon.


[+]

Jogos a kérdés, hogy ha az EKG appot láttamozták, és egy középkategóriás Venu régiótól függően már használhatja is, akkor az újabb és drágább Epix Gen 2 vagy Fenix 7 tudáslistája is bővül-e ilyen képességekkel? A rossz hírt nem a hivatalos kommunikáció, hanem DC Rainmaker szállítja: nincs meg az a bizonyos fémkarika a csúcsmodellek hátsóján, amire elvileg mindenképp szükség lenne az EKG méréshez, ami így a jövő Garmin óráinak privilégiuma lehet. Ez annyiból sajnálatos, hogy az Epix és a Fenix egy ideig várhatóan nem vált generációt, és amikor a legújabbat tavaly kiadták, már javában folyt az EKG app engedélyeztetése.

Előzmények

Hirdetés