Garmin Lily - bájtárs

A Garmin Lily a gyártó legkisebb és kétségkívül legnőiesebb órája. Az alapszintű funkcionalitást a kitűnő felhasználói felület, a profi szoftveres háttér és a remek dizájn kompenzálja.

Kialakítás, megjelenítő

A Lily a Garmin legkisebb, legkompaktabb és legnőiesebb modellje. Nem mintha minden férfi masszív, hangsúlyos és domináns időmérőre vágyna, de a Lilyt már tényleg elég nehezen képzelem el maszkulin kontextusban. A Lily kétféle anyaghasználattal érhető el. A Classic verzió rozsdamentes acél keretet kapott bronz, krémarany és arany színben, árnyalatban harmonizáló bőrszíjjal, míg a Sport változat orchidea (lilás), rózsaarany és krémarany színben választható szilikon szíjjal.


[+]

Nálunk egy rose gold Sport verzió járt, de az alumínium-plasztik anyaghasználat és a szilikon szíj ellenére ugyanolyan elegáns és diszkrét, mint a bőrszíjas Classic. Viszont nagyon könnyű és roppant kényelmes. A 24 grammos tömeg alapvetően észrevehetetlen, a hagyományos zárszerkezettel záródó szilikon szíj komfortos, a 34 milliméteres átmérő meg konkrétan aprócska a műfajban, a megjelenítés és az olvashatóság ezzel együtt kifogástalan.


[+]

A 240 x 201 pixel felbontású, 25,4 mm x 21,3 milliméteres, szürkeárnyalatos LCD panel igény szerint automatikus fényerőszabályozással dolgozik, kültéren, erős napsütésben is kiválóan látható, a gesztusvezérlést pedig egy rezgő visszajelzéssel dolgozó, érintésérzékeny funkciógomb egészíti ki. Fizikai gombok, mikrofon vagy hangszóró nincsenek, a dizájn nagyon letisztult, de sportruházattal sem stílusidegen. A cserélhető szíjak illesztése is egyedi, kölcsönöz némi ékszer jelleget, de nem tolakodó vagy túlázás.


[+]

A Lily számlapja is különleges. Mind a hat kivitel és szín egyedi mintázatot kapott, ami csak bizonyos betekintési szögek esetén látható, leginkább inaktív kijelző mellett. A tartalom láthatóságát és a megjelenítés minőségét egyáltalán nem befolyásolja, de különleges esztétikát ad az egyébként 5 ATM nyomástűrésű eszköznek.


[+]

A töltőcsatlakozó és a szerkezet sem szokványos, technikailag egy csipesz, négypines csatlakozóval. Nagyon masszívan fogja a tokozást, a Gorilla Glass 3-mal borított kijelzőt pedig gumiszerű érintkezési felület védi.

Adatkommunikáció, szenzorok, üzemidő

Az adatkommunikációs és szenzoros felszereltség viszonylag szerény Garmin viszonylatban, de a Lily nem túrafelszerelés. Sokkal inkább egy roppant fejlett, elegáns és diszkrét aktivitáskövető. A hátoldalon található optikai pulzusszenzor véroxigénszintet is mér, aktivitás esetén pedig a maximális oxigénfelvételre vonatkozó adatokat is kapunk. Opció a folyamatos SpO2 mérés alvás közben, viszont vagy baromi komoly baj van, vagy tényleg 5-8%-kal alacsonyabb értékeket mérnek mostanában a Garmin cuccok. Ha így van, szoftveresen gond nélkül javítható.


[+]

GPS és Garmin Pay nincs, ahogy belső tárhely sem, így zenét sem tárolhatunk az eszközön, de zenevezérlő azért természetesen van. A kapacitás egyébként 7 rögzített tevékenységre elég, vagy 14 nap általános aktivitáskövetésre. A pulzoximéteren kívül csak környezeti fényérzékelő és gyorsulásmérő érhető el, csatlakoztatott készülék nélkül az emeletek számát sem regisztrálja.


[+]

A Lily Bluetoothon keresztül kapcsolódik Android vagy iOS rendszerű készülékekhez a Garmin Connect alkalmazáson keresztül, előbbi rendszer esetében pedig olyan extra funkciókat is elérünk, mint a hívások kezelése (fogadás, elutasítás, elutasítás üzenettel) vagy az üzenetekre való válaszadás lehetősége előre szerkesztett, magyar nyelvű sablonokkal. A mozdulatra való ébresztés kiválóan működik közepes érzékenység mellett (ez az alapbeállítás), és természetesen van lehetőség automatikus tevékenységészlelésre. Futás és séta esetén az időintervallumot is megadhatjuk, hogy mikortól gyanakodjon tudatos tevékenységre.


[+]

Az üzemidő automatikus fényerőszabályozással, minden létező értesítés átengedésével (ami nálam baromi sok), közepes erősségű rezgő-motor beállítással, folyamatos pulzusfigyeléssel és éjszakai véroxigénszint-méréssel pontosan megfelel a termékoldalon becsült intervallumnak, illetve kicsit meg is haladja. Nálam négy-öt nap volt így az üzemidő, ami elvileg pulzox mód nélkül lenne reális, de gondolom kicsit több aktivitással kell értelmezni a hivatalosan megadott értékeket.

Felhasználói felület, funkciók, összegzés

A Lily felhasználói felülete elképesztően intuitív, reszponzív és kényelmes. Választhatunk néhány óralapot, vannak widgetek, gyorskapcsolópanel és egy kvázi alkalmazásmenü, amit a haptikus vezérlőgombbal érhetünk el a főképernyőről. Egyébként a vissza funkciót tölti be. A Garmin app az első csatlakozáskor elég sok infóra rákérdez (alapvető felhasználói adatok, jellemző ébredési és lefekvési idő, kérünk-e személyreszabott célkitűzéseket stb.). Az alapbeállításokkal így nagyjából meg is vagyunk. Az alkalmazás egyébként tökéletesen lokalizált, logikus felépítésű és nem túlbonyolított.

[+]

Az óra kezelése és a rendszernavigáció szintén messzemenőkig felhasználóbarát. Az érintésérzékeny kijelzőn lefelé lapozva a testreszabható gyorskapcsoló panel kerül elő, itt tudjuk kezelni a ne zavarjanak üzemmódot (ami nem szinkronizál automatikusan a csatlakoztatott készülék beállításaival), itt van a telefon megkeresése, amennyiben az hatótávon belül van, kapcsolgathatjuk az appban beállított ébresztőket és riasztásokat, elérhetők az értesítések, a zenevezérlő és a segélykérés, amit szintén az appban tudnunk beállítani.

[+]

A kezdőképernyőtől jobbra a kiválasztott widgetek sorakoznak, ami nálam a következőképpen nézett ki: értesítések, pulzus, SpO2, naptár, napi összegzés, egészségadatok, időjárás (belépve három napos előrejelzést kapunk), cikluskövetés és aktív percek száma a héten. Alapbeállítások mellett összesen 150 kéne, most tartok 39-nél. Pedig a takarítás és a macska szórakoztatása igenis kimerítő.

[+]

Az egyetlen gombot megnyomva elérjük a tevékenységeket, amelyek listáját az appban módosíthatjuk, de nem is ez az érdekes, hanem a klasszul animált ikonok. Ugyanitt választhatunk számlapot, érjük el az órákat (ébresztők, időzítő, visszaszámláló), illetve a beállításokat, ahol szabályozhatjuk a fényerőt, ha nem bízzuk magunkat az automatikára (hint: bízzuk!), állíthatunk a rezgés intenzitásán vagy a kézmozdulat érzékenységén. Továbbá tájékozódhatunk a VO2 Max értékről, amihez 15 percet kell sétálni a szabadban GPS kapcsolat mellett, és beállíthatjuk a pulzusriasztást (ha nem tettük meg az appban).

[+]

A Garmin nem csak rendellenesen magas nyugalmi pulzus esetén riaszt, de minimum értéket is megadhatunk, ami éjszaka roppant hasznos, ha esetleg alvási apnoéra gyanakszunk. Ugyanígy értesülhetünk róla, ha az élettani adatok alapján (légzés, pulzus) megnövekedett stresszszintet mutatunk. Ennek kezelésére rendelkezésre állnak légzőgyakorlatok. Utóbbit nem próbáltam, előbbi viszont meglepően pontosan detektál. Az alvásfigyelés egyébként szokás szerint ritka pontos, regisztrálja a légzést, pulzust és véroxigénszintet, nem zavarodik össze, ha felkelünk egy pohár vízért, viszont a napközbeni pihenőket nem észleli. Mondjuk pont nem értem, hogy miért, de nem kizárt, hogy előbb-utóbb integrálják.

[+]

Sportmódok közül az erősítő (súlyzós) edzés, kardió, elliptikus, lépcsőzőgép, jóga, pilátesz és légzőgyakorlatok állnak rendelkezésre a futás, futópad, séta, biciklizés és úszás mellett. Ha aktív a MoveIQ, akkor a futásnak, kerékpározásnak vagy elliptikus trénernek megfeleltethető ismétlődő mozdulatsorokat is automatikusan regisztrálja, megadhatunk egyedi lépéshosszt, illetve minden tevékenységnél egyedileg rendelkezhetünk a megjeleníteni kívánt adatokról és azok sorrendjéről.

[+]

A Garminnál alapszintűnek számító funkcionalitás és a Sport verzió (alumínium keret, szilikon szíj) 71 ezer forintos ára ellenére a Lily roppant versenyképes termék. Egyrészt mindent, amit tud, a megszokott színvonalon és minőségben prezentálja, kiválóan kezeli a hívásokat és értesítéseket, amelyekre válaszolhatunk is az előre szerkesztett sablonokkal, kifogástalan a megjelenítés minősége, korrekt az üzemidő (5 nap), bírja a vizet (5 ATM), könnyű, kényelmes és bármilyen stílusú outfithez illeszthető. Mindenekelőtt pedig roppant apró és diszkrét. A 34 milliméteres tokozás a legkisebb kézen is értelmezhetően néz ki, nem dominálja a megjelenést, a bőrszíjas, rozsdamentes acél verzió pedig ordítóan prémium. Nem mintha a Sport ne lenne kellően kifinomult és csinos. Az én ízlésemnek talán túlzottan nőies is. Nem jó szó. A Vivomove Luxe is tud határozottan nőies lenni. A megfelelő jelző inkább talán a bájos. Klasszikus báj. Míg a Vivomove Luxe teljesen működőképes férfikézen is, a Lilyvel kapcsolatban vannak kétségeim. Ez az óra tényleg a hölgyeknek készült, akár hozzáértők, akár abszolút laikusok. A kezelés, a rendszer és a megjelenítés is kifogástalan, a dizájn egyedülálló, a Classic verzió pedig 90 ezer pénz. GPS, Garmin Pay és tárhely a zenéknek nincs, viszont még egy ilyen apró, diszkrét és sokoldalú óra sem a piacon, ami tökéletesen megfelel kosztümhöz és edzőcucchoz is. A Liliy valahogy nagyon más, mint a jelenlegi kínálat. Nem csak kevésbé sportos, hanem nem sportos (de alkalmas sportoláshoz is), nem csak valamivel csajosabb, hanem csajos, viszont sokkal kompetensebb, mint egy aktivitáskövető, persze nem annyira, mint egy teljes értékű, bővíthető rendszerrel dolgozó, klasszikus okosóra. De azok az extra opciók (hívás és üzenetkezelés, ébresztők és ne zavarjanak kezelése stb.), amiket a Garmin integrált, illetve a Garmin fejlett szoftveres ökoszisztémája kiemeli a hibrid órák és aktivitáskövetők közül, ellenben nem hagy hiányérzetet a több funkcióval rendelkező komplex órákhoz képest sem. Amellett abszolút decens, elegáns és kifogástalan bármilyen környezetben, legyen az a bíróság, tetszőleges wellness létesítmény, hivatal, ötvenedik évfordulós vacsora vagy jóga óra. Ha a méret és a stílus (esetleg az egyszerű, intuitív kezelés is) szempont nem tudok mást ajánlani, de vannak korlátai, viszont azokkal együtt is nagyon tetszett.

Garmin Lily

AliceWake

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés