Garmin Instinct – küldetés teljesítve

A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

Csatlakozás, kezelés, óraszoftverek

Az órát nem egy összetett feladat Bluetooth-képes iOS és Android rendszerű telefonnal párosítani, csak a Garmin Connect appra van szükség, illetve regisztrációra/bejelentkezésre és az alapadatok/engedélyek átfésülésére. A mobilszoftver minden fontos adatot megjelenít a nyitóoldalon, elérhetők kihívások, a mozgásnaptár, az edzések és az értesítések listája, illetve az óra beállításaival itt is tudunk babrálni. Variálható például, a szimpla értesítőhang mikor csipogjon, és a középerejű rezgőmotor mely műveleteknél zargasson minket. Jó hír, hogy bejövő híváskor, üzenetkor, chat bejegyzés esetében és emailt fogadva rendben megjelenik a másik fél neve, és gyorsválaszok is adhatóak magyarul. A hívásfogás mikrofon és komolyabb hangszóró híján viszont nem opció.

Hirdetés

[+]

WearOS / WatchOS-szintű értesítéskezelésről ugyan nincs szó, ám notifikációk és levelek szövegéből az első egy-két mondat rendben elolvasható, nem csak annyi, amennyi a telefonos értesítőpanelen megjelenik. A naptár és időjárás információk szintén átmennek, esetemben talán a párosított Huawei készülék alkalmazáskezelése miatt előfordult, hogy az időjárásadatok nem frissültek. Ami az órát illeti, egyfelől roppant praktikus a mindig aktív transzflektív kijelző, ami lapos szögből is jól látszik, másfelől viszont le kell mondani az érintőpanelről – ehelyett az Instinctet öt, jó nyomáspontú billentyűvel kezelhetjük.


[+]

  • CTRL: háttérvilágítás bekapcsolása, hosszan lenyomva: főkapcsolók elérése (ne zavarj, képernyő lezárása, napkelte-napnyugta kijelzése, alternatív időzóna, telefon zenelejátszójának kezelése, telefon megkeresése)
  • MENU: fel funkció, hosszan lenyomva: óralapok, időjárásadatok, aktivitás- és koordináta előzmények, összefoglalók
  • ABC: le funkció, hosszan nyomva: alti-barométer és iránytű
  • GPS: oké funkció, illetve edzéskövetés, pillanatnyi értékek, pozíciókövetés, koordináta mentése és területszámítás, hosszan lenyomva: aktuális helyzet mentése
  • SET: visszalépés, hosszan lenyomva: ébresztő, stopper, időzítő, figyelmeztetések (óránként, napfelkelte, napnyugta, vihar)

A legtöbb menü és a gombok számos funkciója testreszabható, és felsorolni is nehéz a sok hasznos megoldást, amit elő lehet csalni. Ilyen a GPS-alapú időzóna, a vaktérképes navigáció az imént lefutott vagy korábban mentett, esetleg kézzel kreált útvonalon, az iránytűs vezetés a rögzített koordinátához vagy ember a vízben funkció szintén GPS alapon. További extrák érhetők el más Garmin alkalmazással és eszközökkel összekapcsolódva, ám én ezeket, otthon edzős és terepfutós elfoglaltságaim során nem használtam, és katonai bevetésen sem vettem részt, mindenesetre erre is vannak az órának ötletei.


[+]

A számlapon alapból fekete háttéren, fehér felirattal jelenik meg a pulzusszám és -grafikon, a kör alakú képernyőrészben a dátum vagy egyéb választott információ, nagy számokkal az idő, alatta a napkelte vagy napnyugta időpontja, valamint a töltöttség ikonja. Akad óralap csak az idővel, a napállással, a dátummal és a töltöttséggel, illetve méretesebb digitális és analóg óra, esetleg nagyobb pulzusgrafikon. Elérhető ugyanezek inverz változata fehér háttérrel, fekete feliratokkal. Itt sem az esztétika, hanem a fontos információk állandó kijelzése a lényeg. A főoldalon le-fel haladva az értesítések, az események az időjárás, a napi mozgásadatok és az elmúlt 4 óra pulzusértékei között lehet lépdelni, illetve a kapcsolódó almenükbe jutni. Néha ugyan tizedmásodpercnyi várakozást kér a rendszer, ám sosem éreztem a visszafogott, takarékos hardvert lomhának – persze nem is kellett komplex feladatokat futtatnia.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés