Garmin Instinct – küldetés teljesítve

A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

Külső, paraméterek

Tele van a piac csodaszép és/vagy funkciógazdag, menő OLED kijelzőt kínáló csuklóviselettel. A Garmin Instinct nem ilyen, és bár akad a gyártónak divatketyeréje, ott is fontos szempont a profi aktivitáskövetés, itt pedig egyenesen erről szól minden. De elég csak ránézni: az Instinct már küllemre strapabíró, és ezt húzzák alá vállalt képességei: a férfikézre illő, 45 x 45 x 15,3 milliméteres és 52 grammos jószág a Mil-STD-810G tesztek közül a hősokkra, a rázkódásra és a vízállóságra vonatkozó feladatokat teljesítette, 100 m / 10 ATM víznyomást kibír, szálerősített polimer váza roppant masszív, a karcálló üveg pedig kellően mélyre lett süllyesztve, hogy ne fájjon neki egy vétlen koppanás.


[+]

Nincs WiFi, eSIM, mikrofon, NFC vagy Garmin Pay hogy az Instinct a telefon vagy digitális személyünk kiterjesztése legyen, van viszont Bluetooth antenna ANT+-szal és minimum Android 5.0 / iOS 12 kompatibilitással, és ami sokkal fontosabb: minden, ami többnapos ultrafutáshoz vagy katonai bevetéshez kapóra jön. Ilyen a monokróm, odakint kitűnően látható, mindig aktív transzflektív kijelző 128 x 128 pixelen, nyolcszög kivitelben, kör alakú, informatív résszel a jobb felső sarokban. A kézzel állítható háttérvilágítás elég szerény, odabent mindenesetre elegendő, az Instinct Tactical változata pedig éjjellátóval együtt is használható. Akad GPS, GLONASS és Galileo műhold támogatás, akár ezek egyéni használatával vagy kombinációjával hadseregtől függően, alti-barométer, hő- és gyorsulásmérő, valamint iránytű és lépésszámláló.

A Garmin Instinct a Huawei Watch GT2 mellett
A Garmin Instinct a Huawei Watch GT2 mellett [+]

Zölden pislog hátul a Garmin Elevate optikai pulzusmérő, a határozott nyomásra ráklikkelő, spéci töltőfej pedig mellette várja a tápellátást nagyjából kéthetente, bő egy óra erejéig. A szürke csomagolás csak az USB-A kábelt, némi leírást és a 22 milliméteres szilikonpántot rejti, és bár ez utóbbi nem nyer esztétikai versenyt, rendkívül sűrű lyukazatával, 132 - 224 milliméteres csuklókerületen belül mindenki megtalálhatja a legkényelmesebb viseletet. Már leginkább a társadalom férfi felén belül: a hölgy érdeklődők kecsesebb csuklóján túlméretesnek tűnhet a termék.


[+]

Az alapmodell 108 ezer forintba kerül, az éjjellátóval együtt használható Tactical pedig 126 ezer forintért helyezhető kosárba a gyártó hivatalos honlapján. A cserélhető, 22 mm-es pánt stabilan foglal helyet a csuklón, a csat kellően szívós, viszont tény és való: vastagsága miatt az óra megakad az ing- és kabátujjban. Aki persze észrevétlen kütyüt keres, jobb, ha vékony csuklópántot választ, az Instinct jófajta konstrukciója egyszerűen megköveteli a méreteket.

Csatlakozás, kezelés, óraszoftverek

Az órát nem egy összetett feladat Bluetooth-képes iOS és Android rendszerű telefonnal párosítani, csak a Garmin Connect appra van szükség, illetve regisztrációra/bejelentkezésre és az alapadatok/engedélyek átfésülésére. A mobilszoftver minden fontos adatot megjelenít a nyitóoldalon, elérhetők kihívások, a mozgásnaptár, az edzések és az értesítések listája, illetve az óra beállításaival itt is tudunk babrálni. Variálható például, a szimpla értesítőhang mikor csipogjon, és a középerejű rezgőmotor mely műveleteknél zargasson minket. Jó hír, hogy bejövő híváskor, üzenetkor, chat bejegyzés esetében és emailt fogadva rendben megjelenik a másik fél neve, és gyorsválaszok is adhatóak magyarul. A hívásfogás mikrofon és komolyabb hangszóró híján viszont nem opció.

[+]

WearOS / WatchOS-szintű értesítéskezelésről ugyan nincs szó, ám notifikációk és levelek szövegéből az első egy-két mondat rendben elolvasható, nem csak annyi, amennyi a telefonos értesítőpanelen megjelenik. A naptár és időjárás információk szintén átmennek, esetemben talán a párosított Huawei készülék alkalmazáskezelése miatt előfordult, hogy az időjárásadatok nem frissültek. Ami az órát illeti, egyfelől roppant praktikus a mindig aktív transzflektív kijelző, ami lapos szögből is jól látszik, másfelől viszont le kell mondani az érintőpanelről – ehelyett az Instinctet öt, jó nyomáspontú billentyűvel kezelhetjük.


[+]

  • CTRL: háttérvilágítás bekapcsolása, hosszan lenyomva: főkapcsolók elérése (ne zavarj, képernyő lezárása, napkelte-napnyugta kijelzése, alternatív időzóna, telefon zenelejátszójának kezelése, telefon megkeresése)
  • MENU: fel funkció, hosszan lenyomva: óralapok, időjárásadatok, aktivitás- és koordináta előzmények, összefoglalók
  • ABC: le funkció, hosszan nyomva: alti-barométer és iránytű
  • GPS: oké funkció, illetve edzéskövetés, pillanatnyi értékek, pozíciókövetés, koordináta mentése és területszámítás, hosszan lenyomva: aktuális helyzet mentése
  • SET: visszalépés, hosszan lenyomva: ébresztő, stopper, időzítő, figyelmeztetések (óránként, napfelkelte, napnyugta, vihar)

A legtöbb menü és a gombok számos funkciója testreszabható, és felsorolni is nehéz a sok hasznos megoldást, amit elő lehet csalni. Ilyen a GPS-alapú időzóna, a vaktérképes navigáció az imént lefutott vagy korábban mentett, esetleg kézzel kreált útvonalon, az iránytűs vezetés a rögzített koordinátához vagy ember a vízben funkció szintén GPS alapon. További extrák érhetők el más Garmin alkalmazással és eszközökkel összekapcsolódva, ám én ezeket, otthon edzős és terepfutós elfoglaltságaim során nem használtam, és katonai bevetésen sem vettem részt, mindenesetre erre is vannak az órának ötletei.


[+]

A számlapon alapból fekete háttéren, fehér felirattal jelenik meg a pulzusszám és -grafikon, a kör alakú képernyőrészben a dátum vagy egyéb választott információ, nagy számokkal az idő, alatta a napkelte vagy napnyugta időpontja, valamint a töltöttség ikonja. Akad óralap csak az idővel, a napállással, a dátummal és a töltöttséggel, illetve méretesebb digitális és analóg óra, esetleg nagyobb pulzusgrafikon. Elérhető ugyanezek inverz változata fehér háttérrel, fekete feliratokkal. Itt sem az esztétika, hanem a fontos információk állandó kijelzése a lényeg. A főoldalon le-fel haladva az értesítések, az események az időjárás, a napi mozgásadatok és az elmúlt 4 óra pulzusértékei között lehet lépdelni, illetve a kapcsolódó almenükbe jutni. Néha ugyan tizedmásodpercnyi várakozást kér a rendszer, ám sosem éreztem a visszafogott, takarékos hardvert lomhának – persze nem is kellett komplex feladatokat futtatnia.

Sport, üzemidő, végszó

Tucatnyi általános és sportspecifikus edzéskövetést kínál az Instinct, én leginkább a terepfutásra mentem rá pontosan kimért, 4,85 és 7,45 km-es köreimet lefutva. Az óra fürgén talál GPS jelet odakint, és igazán jó a mindig aktív kijelző edzés során, így nem kell az órát csak azért az arcom elé lendíteni, hogy bekapcsoljon. Rengeteg infó megjelenthet az óralapon futás közben, illetve szakaszonként, körönként, hang és rezgéses jelzéssel. Nem mellesleg csatlakoztatható mellpántos pulzusmérő arra az esetre, ha adott edzésformához a csuklóalapú nem lenne elég pontos – én futás során úgy éreztem, ehhez a sportághoz jól optimalizálták.


[+]

Az Instinct annak ellenére gyorsabban és kevesebb ingadozással jelezte ki pulzusértékeimet a másik csuklómon csengő Watch GT-hez képest, hogy az utóbbi a megjelenés óta fejlődött ebben. Az átlagok a két óra esetében közel voltak egymáshoz, ám a Garmin pulzusgrafikonja kiegyensúlyozottabb képet mutatott, kevesebb nyilvánvalóan hardveres kilengéssel, az izzadság és az intenzív karlendítés sem befolyásolta negatívan a statisztikákat. A térkép alapján az útvonal is megfelelően rögzült, legfeljebb pár méter eltéréssel a térképen jelölt, pontos ösvényrajzhoz képest. Igaz, így is egész kicsit rövidebb távolságokat mért az Instinct a valós szakaszokhoz vagy a Watch GT méréseihez képest, ami a tempó- és egyéb átlagokat befolyásolta.

[+]

A beépített magasságmérő a minimális- és maximális értékeket sosem találta el igazán, az edzés során az összes emelkedést pedig csak hellyel-közzel – ebben egyébként a csuklókütyük ritkán hajszálpontosak. Persze akkora szintkülönbségek nem voltak, mintha mondjuk a Sziklás-hegységben futottam volna, tehát lehet, hogy az értékek meggyőzőbbek határozottabb emelkedők és lejtők esetében – nekem a Budai-hegység jutott. Az edzésösszefoglaló az óráról is visszanézhető, persze mindez részletesebb, látványosabb az okostelefonon, ahol az idő, a szakaszok, a sebességek, a pulzusértékek, a lépésgyakoriság és -hossz, a kalóriák és a csuklón mért hőmérséklet számokkal és grafikonokkal egyaránt megjelenik. Felhevült, izzadt csuklóm felett az óra nyilván magasabb hőmérsékletet mért, mintha levetettem volna és úgy kérek erről infót. Összességében mindenesetre rengeteg adat rögzül az adatbázisba, igaz: hiányzik a VO2Max számolás, az élő edzéselemzés, az általános edzettségi állapot kijelzése vagy a javasolt regenerálódási idő, amit sok, Firstbeat algoritmust licencelő óra felkínál.

[+]

Az általános vagy küldetésalapú mozgáskövetés mellett felügyelhető a beltéri futás, a futópad, az elliptikus tréner, a séta, a túra, a mászás, a kinti, benti és szobakerékpár, a medencés és nyíltvízi úszás, a sízés, sífutás és snowboard, a kajak és kenu, a súlyzós és kardióedzés, a jóga, a lépcsőzés és szintmászás, a hajózás és az MTB edzés. Kézzel is létrehozhatunk edzésformát választott paraméterekkel, és bármelyiket kijelölhetjük kedvenc sportnak a gyorsindításhoz. Letölthetők továbbá edzéstervek, kérhető virtuális edzőpartner és elég sok menüt szabhatunk testre itt is. Térképeket ugyanakkor nem lehet erre a Garminra telepíteni.


[+]

Elvileg opció a GPX exportálás a Garmin Explore alkalmazással, bár ez a mobilomon valamiért nem indult el. A Garmin Connect mindenesetre rendben futott, és szépen összegezte a napi adatokat, a pulzusmérést, a stressz-szintet, a napi és heti intenzív perceket, a megmászott emeleteket, az elégetett kalóriákat és figyelmeztetett a tétlenségre. Egy-két nap belerázódás után az óra nagyjából eltalálta, mikor feküdtem le és keltem ki az ágyból, bár az Instinct is „buta” annyira, hogy ne feltételezze: ébren vagyok, amikor fekvő állapotban a telefont nyomogatom. Ezt ritkán teszem álmomban. Ahány algoritmus, annyiféle alváselemzés akad a piacon, mindenesetre amikor kifejezetten rosszul aludtam a nemzetközi egészségügyi helyzeten morfondírozva, meglett ennek a statisztikákban is a nyoma.


[+]

Összefoglaló

A Garmin Instinct a küllemével előrevetíti: nem okosóra és nem divatkellék, hanem egy 108/126 ezer forintos, szó szerint terepre és bevetésekre termett aktivitáskövető eszköz, amit küldetés, sziklamászás és sarkvidéki úszás során is maximálisan ki lehet használni. A gyártó kéthetes okostelefonos működést ígér töltésenként, teljes értékű értesítéskezeléssel, mindig aktív transzflektív kijelzővel és pár GPS edzéssel, ezt pedig az óra saját tapasztalataim szerint kényelmesen teljesíti. Itt jön ki a monokróm, bár nem túl éles panel és a visszafogott hardver előnye. Oké: a 16 órányi GPS edzéskövetésnél van jobb a piacon, UlraTrek módban viszont 40 óráig bírja a cucc két töltés között, ebbe pedig másfél Kinizsi Százas belefér(ne, ha megrendeznék idén, de nem teszik). Az Instinct legfőbb erénye, hogy pontosan az, aminek látszik: egy strapabíró, nagy tudású termék odakintre jófajta szenzorokkal és remek testreszabhatósággal. Nem úri hóbortból magas az árcédula a szerény adatkommunikációhoz mérten: a Garmin a strapabírásra és a sportokra megy rá, aki pedig ezen a vonalon keres megbízható, szívós társat, annak ezúttal sem kell csalódnia.

Garmin Instinct

Bone123

Azóta történt

Hirdetés