Hirdetés

Garmin Instinct – küldetés teljesítve

A Garmin terepórája nem okos, mindig aktív kijelzője pedig csak nem is színes, ellenben kifejezetten szívós és profi, ha kihívásokról, küldetésekről és aktivitáskövetésről van szó.

Sport, üzemidő, végszó

Tucatnyi általános és sportspecifikus edzéskövetést kínál az Instinct, én leginkább a terepfutásra mentem rá pontosan kimért, 4,85 és 7,45 km-es köreimet lefutva. Az óra fürgén talál GPS jelet odakint, és igazán jó a mindig aktív kijelző edzés során, így nem kell az órát csak azért az arcom elé lendíteni, hogy bekapcsoljon. Rengeteg infó megjelenthet az óralapon futás közben, illetve szakaszonként, körönként, hang és rezgéses jelzéssel. Nem mellesleg csatlakoztatható mellpántos pulzusmérő arra az esetre, ha adott edzésformához a csuklóalapú nem lenne elég pontos – én futás során úgy éreztem, ehhez a sportághoz jól optimalizálták.


[+]

Az Instinct annak ellenére gyorsabban és kevesebb ingadozással jelezte ki pulzusértékeimet a másik csuklómon csengő Watch GT-hez képest, hogy az utóbbi a megjelenés óta fejlődött ebben. Az átlagok a két óra esetében közel voltak egymáshoz, ám a Garmin pulzusgrafikonja kiegyensúlyozottabb képet mutatott, kevesebb nyilvánvalóan hardveres kilengéssel, az izzadság és az intenzív karlendítés sem befolyásolta negatívan a statisztikákat. A térkép alapján az útvonal is megfelelően rögzült, legfeljebb pár méter eltéréssel a térképen jelölt, pontos ösvényrajzhoz képest. Igaz, így is egész kicsit rövidebb távolságokat mért az Instinct a valós szakaszokhoz vagy a Watch GT méréseihez képest, ami a tempó- és egyéb átlagokat befolyásolta.

[+]

A beépített magasságmérő a minimális- és maximális értékeket sosem találta el igazán, az edzés során az összes emelkedést pedig csak hellyel-közzel – ebben egyébként a csuklókütyük ritkán hajszálpontosak. Persze akkora szintkülönbségek nem voltak, mintha mondjuk a Sziklás-hegységben futottam volna, tehát lehet, hogy az értékek meggyőzőbbek határozottabb emelkedők és lejtők esetében – nekem a Budai-hegység jutott. Az edzésösszefoglaló az óráról is visszanézhető, persze mindez részletesebb, látványosabb az okostelefonon, ahol az idő, a szakaszok, a sebességek, a pulzusértékek, a lépésgyakoriság és -hossz, a kalóriák és a csuklón mért hőmérséklet számokkal és grafikonokkal egyaránt megjelenik. Felhevült, izzadt csuklóm felett az óra nyilván magasabb hőmérsékletet mért, mintha levetettem volna és úgy kérek erről infót. Összességében mindenesetre rengeteg adat rögzül az adatbázisba, igaz: hiányzik a VO2Max számolás, az élő edzéselemzés, az általános edzettségi állapot kijelzése vagy a javasolt regenerálódási idő, amit sok, Firstbeat algoritmust licencelő óra felkínál.

[+]

Az általános vagy küldetésalapú mozgáskövetés mellett felügyelhető a beltéri futás, a futópad, az elliptikus tréner, a séta, a túra, a mászás, a kinti, benti és szobakerékpár, a medencés és nyíltvízi úszás, a sízés, sífutás és snowboard, a kajak és kenu, a súlyzós és kardióedzés, a jóga, a lépcsőzés és szintmászás, a hajózás és az MTB edzés. Kézzel is létrehozhatunk edzésformát választott paraméterekkel, és bármelyiket kijelölhetjük kedvenc sportnak a gyorsindításhoz. Letölthetők továbbá edzéstervek, kérhető virtuális edzőpartner és elég sok menüt szabhatunk testre itt is. Térképeket ugyanakkor nem lehet erre a Garminra telepíteni.


[+]

Elvileg opció a GPX exportálás a Garmin Explore alkalmazással, bár ez a mobilomon valamiért nem indult el. A Garmin Connect mindenesetre rendben futott, és szépen összegezte a napi adatokat, a pulzusmérést, a stressz-szintet, a napi és heti intenzív perceket, a megmászott emeleteket, az elégetett kalóriákat és figyelmeztetett a tétlenségre. Egy-két nap belerázódás után az óra nagyjából eltalálta, mikor feküdtem le és keltem ki az ágyból, bár az Instinct is „buta” annyira, hogy ne feltételezze: ébren vagyok, amikor fekvő állapotban a telefont nyomogatom. Ezt ritkán teszem álmomban. Ahány algoritmus, annyiféle alváselemzés akad a piacon, mindenesetre amikor kifejezetten rosszul aludtam a nemzetközi egészségügyi helyzeten morfondírozva, meglett ennek a statisztikákban is a nyoma.


[+]

Összefoglaló

A Garmin Instinct a küllemével előrevetíti: nem okosóra és nem divatkellék, hanem egy 108/126 ezer forintos, szó szerint terepre és bevetésekre termett aktivitáskövető eszköz, amit küldetés, sziklamászás és sarkvidéki úszás során is maximálisan ki lehet használni. A gyártó kéthetes okostelefonos működést ígér töltésenként, teljes értékű értesítéskezeléssel, mindig aktív transzflektív kijelzővel és pár GPS edzéssel, ezt pedig az óra saját tapasztalataim szerint kényelmesen teljesíti. Itt jön ki a monokróm, bár nem túl éles panel és a visszafogott hardver előnye. Oké: a 16 órányi GPS edzéskövetésnél van jobb a piacon, UlraTrek módban viszont 40 óráig bírja a cucc két töltés között, ebbe pedig másfél Kinizsi Százas belefér(ne, ha megrendeznék idén, de nem teszik). Az Instinct legfőbb erénye, hogy pontosan az, aminek látszik: egy strapabíró, nagy tudású termék odakintre jófajta szenzorokkal és remek testreszabhatósággal. Nem úri hóbortból magas az árcédula a szerény adatkommunikációhoz mérten: a Garmin a strapabírásra és a sportokra megy rá, aki pedig ezen a vonalon keres megbízható, szívós társat, annak ezúttal sem kell csalódnia.

Garmin Instinct

Bone123

Hirdetés