Hirdetés

Fejhallgatót, de aktív zajszűréssel vagy anélkül?

Eltávolít vagy közelebb visz minket a zenéhez a külső zajok kioltását segítő aktív technológia? Kétféle Audio-Technica ATH-MSR7-et hallgattunk össze!

Hirdetés

Bevezető, aktív zajszűrés

Manapság egyre többet lehet hallani arról, hogy a 3,5 milliméteres jack csatlakozó napjai meg vannak számlálva az okostelefonokon, és bár az aktív zajszűrés (ANC, azaz active noise cancellation rövidítést takaró technológia) elsődlegesen a Bluetooth-képes hangkeltőknél jelenik meg, időnként vezetékes eszközöknél is felbukkan, többek közt a Huawei és a TDK kínál vezetékes, de aktív zajszűrésre képes megoldásokat. A technológia lényege, hogy a fülhallgatóba épített mikrofon mintavételezi a környezeti zajokat, és azokat ellentétes hanghullámmal oltja ki. A módszer gyakorlati megvalósítását a '80-as évek közepén a Bose fejlesztette ki, és jelenleg is ők uralkodnak ebben a kategóriában, ám a rendszerrel kapcsolatos lényegi szabadalmaik évek óta lejártak, azóta pedig rendre felbukkannak konkurensek, akik lényegesen a QuietComfort-kütyük (így nevezi ugyanis az amerikai székhelyű cég az ANC-s termékpalettát) árszintje alá tudják pozicionálni fül- és fejhallgatóikat. Minőségüket tekintve pedig már az esetek jelentős részében nincsenek akkora különbségek, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a Bose főlénye megkérdőjelezhetetlen volt.

Egymás mellett tudtuk tesztelni az ATH-MSR7-et a zajszűrős változattal
Egymás mellett tudtuk tesztelni az ATH-MSR7-et az aktív zajszűrős változattal [+]

Az Audio-Technica is időben elkezdett foglalkozni az aktív zajkioltással, az ATH-ANC40BT-nél pedig már volt lehetőségünk megtapasztalni, hogy a gyakorlatban is remekül működik a japán gyártó által alkalmazott rendszer. Mai összehasonlításunk alapja azonban nem egy teljesen új termék, hanem a tavalyi ATH-MSR7 modernizált változata, ám valójában ez csak aktív zajszűrést takar, Bluetooth kapcsolatot nem, a vezetékektől és a 3,5 milliméteres jack csatlakozótól tehát hiába búcsúznánk el. Egymás mellé tettük a régit és az újat, hogy kiderülhessen, melyiket érdemes venni 2016-ban, és lehet-e kompromisszumok nélküli hagyományos fejhallgatóként tekinteni az ATH-MSR7NC-re, ha kikapcsoljuk a hangzásmódosító algoritmust.

A doboz csak apróságokban tér el az elődétől
A doboz csak apróságokban tér el az elődétől [+]

Az eredeti ATH-MSR7 ugyanis az egyik kedvenc headsetem volt a gyártó palettájáról: az én ízlésemnek kicsit sötét hangkarakter ellenére is remekül részletező, váratlanul jó térérzettel büszkélkedő eszközről van szó, ami alapvetően mobilokhoz lett tervezve, és amellett, hogy audiofil beállítottsággal is értékelhető, jól néz ki és nagyon könnyű meghajtani. A passzív izolációjával azonban volt gond: zárt létére korrekt hatásfokkal tompította a külvilágot, viszont szorítóereje az átlagnál jóval erősebb volt, így aztán nem a hosszú távú kényelméről vált ismertté.

Terítéken a legfontosabb tartozékok: két darab audiokábel, egy repülős átalakító és műbőr tok
Terítéken a legfontosabb tartozékok: két darab audiokábel, egy repülős átalakító és műbőr tok [+]

A doboz nem sokat változott, az zajszűrésre utaló piktogramoktól eltekintve kívül-belül ugyanazzal találkozunk: jár hozzá két darab jack kábel, mindkettő 1,2 méteres, a különbséget a lábkiosztás és a távirányítóval egybekötött mikrofon, attól függően kell tehát választanunk, hogy telefonnal, headsetként szeretnénk-e használni a kütyüt, vagy csak hagyományos fejhallgatót látunk az ATH-MSR7NC-ben. A hordozhatóság jegyében nem maradt ki a műbőr tok, az igazán hosszú utazásokhoz pedig egy repülős átalakító is elhelyezésre került a tartozékok között. A töltéshez használható microUSB vezeték van, töltőfej viszont hiányzik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés