Hirdetés

BlackBerry Priv - magánjellegű probléma

Külső, billentyűzet

A privilégium kifejezés valóságtartalmát szerencsére rögtön a készülék kicsomagolása után ellenőrizhetjük. Az újdonság nem csak első, hanem a sokezredik ránézésre is egészen gyönyörű, ráadásul markánsan különbözik gyakorlatilag az összes többi piacon lévő okostelefontól, ami elsősorban a csúsztatással elővarázsolható, fizikai QWERTY-billentyűzetnek köszönhető. Mindezt egy minőségi és viszonylag kompakt házba sikerült belerakniuk a kanadai mérnököknek, az 5,4 hüvelykes kijelző és a már említett klaviatúra meglétének fényében a 147 x 77,2 x 9,4 milliméteres kiterjedés kimondottan kellemesnek tűnik, a 192 grammos tömeg pedig még a tűréshatáron belül van. A Priven érezni, hogy van benne anyag, de ezt nem teljes fém borítással érték el, csak jó minőségű műanyagokat is használtak. Szétcsúsztatva egyébként körülbelül 37 milliméterrel válik hosszabbá a készülék, tehát teljes pompájában több mint 18 centiméteres.

Kellemes a Priv hátlapjának tapintása
Kellemes a Priv hátlapjának tapintása [+]

A hátlapot például a Z30-éhoz hasonló karbonmintás felületű plasztik borítja, amelynek síkjából ugyan kiemelkedik a 18 megapixeles Schneider-Kreuznach lencse, de összességében így is kellemes megoldásról beszélhetünk, lévén a felület egyáltalán nem csúszós, viszont minőségi hatást kelt. Ha kicsit tovább nézelődünk, fémmel is találkozhatunk, a kijelző körül ugyanis egy matt felületű keret fut körbe, ami a szétcsúsztatást követően teljes pompájában felfedi magát, a kijelző mögötti részt ugyanis beteríti. A billentyűzet előhozását segítő mechanikáról már nem lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni, összecsukott állapotban ugyanis tapasztalható némi lötyögés, az eszközt megnyomkodó barátaim egy része legalábbis beszélt erről, de használat közben nem igazán lehet érezni a dolgot. Az egészen kiváló súlyeloszlást viszont nagyon is lehet, ha fel van tolva a kijelző, akkor sem lesz fejnehéz a Priv, férfiak egy kézzel is könnyedén meg tudják tartani, nem akar előrebukni.

Kitűnő a BlackBerry Priv QHD-s kijelzője
Kitűnő a BlackBerry Priv QHD-s kijelzője [+]

Ha nem is exkluzív, de mindenképp különleges dolog a két oldalon lekerekített kijelző, amivel a Samsung eszközeinél (Galaxy S6 edge és S6 edge+) is lehet találkozni, csak más méretekben (5,1 és 5,7 hüvelyk). Az 1440 x 2560 pixeles felbontás a Sony Xperia Z5 Premiumnak köszönhetően nem a ma elérhető csúcs, de közel van hozzá, a Super AMOLED panel egészen gyönyörű képet ad, az 540-es hüvelykenkénti képpontmennyiség is magáért beszél. A megjelenítőbe tényleg nem lehet belekötni, napfényben, meredek szögben is gyönyörűen látszik a tartalma, fényereje, színvisszaadása megkapó, felületét pedig itt is Gorilla Glass 4 borítja.

Androidra is ellátogatott a BlackBerry fizikai billentyűzete
Androidra is ellátogatott a BlackBerry fizikai billentyűzete [+]

A készülék legegyedibb eleme kétségtelenül a fizikai billentyűzet, amely régiótól függően QWERTY és QWERTZ kiosztású is lehet. Fehér színű háttérvilágítása van, 35 gombot tartalmaz, amelyek mérete, elrendezése, nyomáspontja amúgy kimondottan kellemes, de a gépelési élmény is így nagyságrendekkel rosszabb, mint a korábban látott BB10-es készülékeknél, legyen szó akár a Passportról, akár a Classicról. Ami azt illeti, az esetek többségében gyorsabban lehet gépelni a szintén a BlackBerry által készített virtuális klaviatúrán, de a fizikai QWERTY mellett szól, hogy nem takar ki semennyit a kijelzőből, illetve a tényleges szövegbevitelen túl más dolgokra is használható, hiszen a gombok felülete érintésérzékeny is, tehát például görgetésre is használható webböngészés vagy bármilyen más tevékenység során.

A BlackBerry Priv gyönyörű
A BlackBerry Priv gyönyörű [+]

Bone123 szubjektív. Megosztó készülék a Priv, már csak azért is, mert a BlackBerry megosztja híres szolgáltatásait az Android rendszerrel. Nekem az első gondolatom az volt az eszközt kézbe véve, hogy nem is olyan nagy, sőt! A BlackBerry ügyesen megoldotta, hogy csukott állapotban kevés ujjtornászással el lehessen érni a kijelző felső sarkait, az összeszerelés pedig hozta a megszokott színvonalat; nekem főleg a hátlap tapintása tetszett. Nyitott állapotban viszont már komolyabb gépészkedés kell minden eléréséhez, a Microsoft huszárvágással megoldotta ezt a képernyőtartalom leugrasztásával egykezes módban. Érdekes volt a BB-s szolgáltatások és az Android rendszer házasságát működés közben látni, mindenesetre sehol sem lógott ki a lóláb. Nekem egyetlen kérdésem maradt: ha a BlackBerry és biztonság szavak ennyire összefonódtak, akkor az ujjlenyomat-olvasó miért maradt ki?

Az eszköz tetején a nanoSIM és a microSD foglalatok találhatók, mindkettőhöz kiszedőtűvel lehet hozzáférni, a tálcák kipiszkálása nem egy egyszerű feladat, ami azt illeti, ez talán a készülékház egyetlen eleme, amiről nem ordít, hogy minőségi. Jobb oldalra a hangerőszabályzó és a némító gombok kerültek, érzésünk szerint egy picit lejjebb, mint ideális lenne, bár ez nézőpont kérdése, ha ugyanis kinyitott állapotban fogjuk a készüléket, pont kézre esnek, összecsukva viszont túlságosan lent vannak. Ugyanez elmondható a baloldalon található bekapcsológombról is, ezt talán tényleg jó lett volna feljebb rakni, hiszen ezt a gombot nem szétcsúsztatott állapotban nyomkodja az ember. Alul a microUSB csatlakozó és a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet található, illetve kvázi szintén alul, az előlap alján található az a rácsos rész, ami többek között a kihangosító hangszórót is rejti. Mint az a képeken is látszik, a hátlapon kevés dolog található, de nagyon gusztusos elrendezésben; középen a BlackBerry logó csodálható meg, a már említett, 18 megapixeles kamera mellett pedig dupla ledes villanó található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • BlackBerry Leap - jó ez, de nem ennyiért

  A kanadaiak újdonsága a Z30 által hagyott űrt tölti ki; hardveresen semmi extra, de egyébként egy kiváló készülék, de sajnos egészen máshova lőtték az árát, mint ahova kellett volna.

 • BlackBerry Classic - végre egy zöld gomb

  A kanadaiak új készüléke minden eddiginél jobban ötvözi a klasszikus mobiltelefonok és az okostelefonok előnyeit, amivel nem tudni, mekkora felhasználói bázist céloznak meg.

 • BlackBerry Passport - okmány-iroda

  A kanadaiak útlevéllel megegyező méretű, billentyűzetes újdonsága az elmúlt hónapok egyik leginkább formabontó készüléke, melyben hasznos funkciók debütálnak.

 • BlackBerry Z3 - Ázsiára szabva

  Kedvező áron debütál a kanadaiak legújabb BB10-es készüléke, amelynek kijelzőméretét egyértelműen az ázsiai országok preferenciájára szabták.

Hirdetés